Rikkaruohojen torjunta-aineet: taistelu rikkaruohoja vastaan käynnissä!

Rikkaruohoja on jokaisessa puutarhassa ja pihassa monenlaisia. Meillä savisesta maaperästä johtuen suurin vaiva kukkapenkeissä ja istutusalueilla on vuohenputki. Olemme jo vuosia taistelleet sen hävittämiseksi, mutta torjuntataistelu jatkuu. Olemme kokeilleet kitkemistä, jota en suosittele mistään hinnasta! Vuohenputkella on laajalle leviävät juuret, ja jokaisesta maahan jääneestä tai katkenneesta juurenpalasesta kasvaa uusi kasvi. Kitkemisellä voi siis entisestään pahentaa vuohenputki- viidakkoa (ja valitettavasti tässä asiassa oppi on tullut kantapään kautta). Erästä puutarhamme kulmausta koitimme vapauttaa vuohenputkesta kattamalla sen pressuilla ja muoveilla yhdeksi kokonaiseksi kasvukaudeksi – mutta yksi kesä näytti olevan liian lyhyt aika ja kasvusto oli entisellään seuraavana keväänä. Hyvä keino joka tosin vaatii jatkuvaa työtä on kasvin lehtien ja vihreiden osien leikkaaminen maanrajasta. Tätä harjoittamalla vuodesta toiseen pääsee tuloksiin, mutta hätäiselle puutarhurille se ei sovi – työtä on siis todella tehtävä vuosia.

Vuohenputki

Puutarhassamme on erittäin suuria istutusalueita eli kukkapenkkejä, monilajisia aitalinjoja yms joita vuohenputket riivaavat. Näin laajojen kukkapenkkien tekeminen uudestaan nostamalla kasvit ylös, kitkemällä yms. ei ole mahdollista eikä mielestämme edes järkevää. Vuohenputkesta jää helposti juurenpätkiä aiheuttamaan ongelmaa jatkossakin, ja toisaalta rehevät ja kauniit istutukset kärsisivät väistämättä. Myös tuo edellä mainittu puutarhan kulmaus on viimein tarkoitus kunnostaa ja muuttaa se rauhallisuuden nurkkaukseksi. Vuohenputkista on siis päästävä, ja mielellään nopeasti ja varmasti. Siksi päädyimme yrittämään hävittämistä tietyistä paikoista torjunta-aineilla. Periaatteessa vastustan turhien kemikaalien ja aineiden käyttämistä puutarhassa, mutta on paikkoja joissa ne puolustavat paikkaansa. Rikkaruohon torjunta-aineet eli kansankielisesti rikkaruohomyrkyt eivät suinkaan ole enää sellaisia myrkkyjä kuin joskus vuosikymmeniä sitten. Tämä vuosi on erinomainen ajankohta käytä totiseen taisteluun rikkaruohoja vastaan kun puutarhassa on muutoinkin perusparannusvuosi.

Kattaminen on toki yksi erinomainen keino torjua rikkaruohot, mutta se ei sovi kaikkiin paikkoihin. Me haluamme että kasvit saavat kaivaa juuristonsa kunnolla juuri niin syvälle maahan kuin itse haluavat ja tästä syystä johtuen suodatinkankaita käytämme vain laatoitusten, terassien yms. puutarharakenteiden alla tai muutoin välttämättömästä pakosta. Torjunta-aineissa on se hyvä puoli, että kun ruiskutus on tehty ja onnistunut, voi maaperän eli mullan käyttää eikä koko maa-ainesta tarvitse vaihtaa.

Sateiset ja tuuliset säät aiheuttivat haasteita ruiskuttamisen ajankohtaan, sillä kelin olisi syytä olla paitsi sateeton, myös mahdollisimman tyyni jotta ainetta ei leviä tuule mukana väärille alueille. Työssä tarvitsimme hanskat, rauhallisen mielen ja sopivan torjunta-aineen. Torjunta-aineen ruiskutuksessa pitää olla tarkka, sillä ne kasvit, jotka joutuvat aineen kanssa tekemisiin kuolevat. Ihmisten ja eläinten on turvallista liikkua käsitellyillä alueilla aineiden kuivuttua. Torjunta-aine imeytyy vihreiden kasvinosien kautta ja vaikuttava aine glyfosaatti kulkeutuu kasvinesteen mukana juuriin ja kasvin maanalaisiin osiin, jotka sitten tuhoutuvat tyypillisesti noin viikon-parin aikana. Aineet joita käytimme eivät sovellu rikkaruohojen torjuntaan viljeltäviltä alueilta.

Käytimme paria erilaista rikkaruohojen torjunta-ainetta, sillä käyttökohteet ja tarpeet vaihtelevat.

Rikkaruohojen torjunta-aineet

– YKSITTÄISET RIKKARUOHOT: kukkapenkeissä kasvaviin yksittäisiin tai pienissä ryhmissä kasvaviin vuohenputkiin käytimme valmiina liuoksena olevaa rikkaruohojen torjunta-ainetta. Valmiista ruiskupullosta oli helppo ruiskautella ainetta vain haluttujen kasvien eli vuohenputkien lehdille. Työ kävi nopeasti ja vaivattomasti, enkä käyttänyt mitään erityisiä levyjä, muoveja tms. kasvien suojaamiseen. Pelkkä tarkka täsmäruiskutus rikkaruohon lehdistölle ja se on siinä. Kukkapenkit oli helppo kulkea läpi ja ruiskautella ainetta haluttuun kohteeseen. Rikkaruohon torjunta-aineena käytimme kahta käyttövalmista tuotetta: Keeper Bio Spray ainetta ja Natria Nopea rikkakasvien ja sammaleen poistaja ainetta. Aineella saa helposti myös ruiskutettua laattojen tai polkujen pieniä alueita. Yksi 1 spraypullo Keeper Bio:a riittää ohjeen mukaisesti noin 30 m2:lle, Natria pullollisella saa n. 10 m2. Ero on vaikutusnopeudessa: Natria tehoaa nimensä mukaisesti nopeasti, kasvit alkoivat ruskettumaan jo muutaman tunnin kuluttua. Kätevä asia, jolloin näkee selvästi minne ainetta on ruiskuttanut.

– VERKKOAITOJEN TYVET: Monilajisten raja-aitojen aluille kasvoi jos jonkinlaista rikkaruohoa välillä isohkoinakin alueina. Naapurin kanssa keskustelimme myös rikkaruoho-ongelmasta, sillä viheraitojen takana on myös koiraverkkoja, josta syystä trimmerillä tms. on mahdotonta saada rikkaruohot niitettyä aivan verkkoaidan tyveltä. Päädyimme yhteistuumin siihen, että raja-aita verkon kohdalta ruiskutetaan torjunta-aineella. Tässä käytimme Keeper Bio Tiivistettä, joka on edellä mainittua käyttövalmista sprayta vahvempaa ja riittoisampaa isolle alueelle. Tein ruiskuun oikealla sekoitussuhteella liuoksen ja suihkuttelin verkkoaitalinjan rikkakasvustot sillä. Työ oli todella nopeaa, ja toivottavasti rikkaruohot kokevat karun kohtalon.

TIILILATTIAN VÄLIT: pergolan tiililattian väleistä nousi piharatamoa ja voikukkaa. Vanha tiililattia on ollut paikoillaan kaksi kesää, ja nyt ensimmäistä kertaa kohtasimme rikkaruoho-ongelman. Tiilien välistä on vähintäänkin haasteellista saada rikkaruohoja poistettua, ne olivat matalia ja kasvoivat ovelasti tiilien väleissä. Tämän alueen ruiskutuksessa käytimme Keeper L nimistä rikkaruohon torjunta-ainetta. Aine myydään tiivisteenä ja se on todella riittoisaa, 100 ml tiivistepullosta riittää torjuntavoimaa yli 320 neliölle. Tein sopivan seoksen ruiskupulloon ja ruiskutin tiililattian kauttaaltaan huolella. Aine tehoaa kaikkiin tavallisimpiin rikkakasvei-hin ja niiden juuriin, mm. voikukkaan, vuohen-putkeen, nokkoseen ja juolavehnään. Torjunta-aineita on kaupanhyllyllä pitkät rivistöt, mutta tämä on ensimmäinen aine joka muodostaa maan pintaan näkymättömän kerroksen, joka estää siemenrikkakasvien itämisen jopa 4 kuukauden ajan. Tällainen tuote sopiikin siten paikkoihin, joissa maata ei muokata tai johon ei istuteta mitään; tyypillisesti siis sorapolkuihin, laatoituksiin yms. Täytyy pitää tuote mielessä, jos tulevina vuosina tarvitsemme rikkaruohojen torjuntaa uusilta sorapoluilta. Aine on 100-prosenttisesti biohajoava n. 2 viikossa.

Aine laimennetaan, käytimme kunnon paineruiskua jolla homma sujui joutuisasti

– PUUTARHAN KULMAUS: Huoh, tämä on pihamme häpeäpilkku. Noin 20 neliön kokoinen alue täynnä rikkaruohokasvustoa. Siis todellakin täynnä! Tämä kanalan kulmaksikin (haaveilimme joskus paikalle kesäkanalaa, mutta tämä kaatui byrokratiaan) kutsuttu alue halutaan nyt saattaa viimein kuntoon ja muuttaa se vihreäksi rauhallisuuden kulmaukseksi.

Paikalla oli joskus vuosia sitten kasvimaa, ja se jäi sillensä – nyt erilaiset rikkaruohot kasvavat siellä sulassa sovussa. Löytyy maahumalaa, vuohenputkea, nokkosta, ratamoa, maitohorsmaa.. Pidimme aluetta katettuna pressuilla viime vuonna keväästä syksyyn, mutta se ei riittänyt nitistämään rikkaruohokasvustoa. Ne nousivat entistä innokkaimpina valoa kohti keväällä kun poistimme pressun. Mietimme jonkin aikaa minkä tuotteen valitsisimme alueen rikkaruohon torjuntaan. Paikalle tullaan tekemään istutuksia, mutta maaperä muokataan ja sinne tuodaan niin uutta multaa kuin hiekkaakin. Istutukset on tarkoitus tehdä syksypuolella lomien jälkeen ja taimistojen alemyyntien aikaan, syksyhän on erinomaista istutusaikaa kun vettä tulee yleensä taivaalta sopivaan tahtiin. Halusimme myös päästä rikkaruohoista eroon kerralla. Päädyimme ruiskuttamaan alueen Keeper L– torjunta-aineella. Koska alue on yhtenäinen ja iso ostimme kunnon paineruiskun 11 litran säiliöllä ja ladattavalla akkupistoolilla – näin painetta ei tarvitse pumppailla itse yhtään säiliöön. Teimme sopivan määrä liuosta paineruiskuun ja ryhdyimme hommaan. Alueen ympärillä on kuusentaimia (joista tulee muotoonleikattu kuusiaita kunhan kasvavat) ja aitapensaita, joita varoimme ruiskutuksessa. Henri piti isohkoa puulevyä ko. kasvien edessä suojana ja minä keskityin ruiskuttamaan. Käytin ainetta runsaasti, niin että kasvit lähes valuivat torjunta-ainetta. Tällä alueella kuin ei haluta säästää edes maanpinnassa kasvavia kasveja, kun nekin ovat lajitelma erilaisia rikkaruohoja. Ruiskutimme siis ihan maanpinnasta korkealle rikkaruohojen latvoihin asti. Työ kävi kunnon ruiskun ansiosta helposti, ja nyt odottamaan tuloksia.

Rikkaruohot kellertyvät, ruskistuvat ja hajoavat lopulta maahan. AIneesta, ruiskutuksen määrästä ja kasvustosta riippuen tähän pitäisi ohjeiden mukaan kulua noin 1-2 viikkoa, katsotaan kuinka käy. Kerromme tuloksista. Todella toivon että rikkaruoho-ongelmista päästään!

Täältä lisätietoa:  Vuohenputki ja rikkaruohojen torjunta-aineet

Kerro muillekin:

One Comment

  • Sirpa

    Tämä ratkaisi myöhempään kolumnikirjoitukseesi kirjoittamani kysymyksen. Laajat alueet ja Keeper L RUNSAASTI! Ja ehkäpä 1-2 viikon kuluttua uudelleen. Kiitos todella paljon hyvästä kolumnista!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)