Raparperi monin eri tavoin

Raparperi on monipuolinen kasvi jota meillä kasvaa runsaasti. Satoaika alkaa jo varhain keväällä ja jatkuu edelleen. Muutama vuosi sitten lisäsin raparperia jakamalla vanhaa juurakkoa ja nyt sitä on muutama valtava puska eri puolilla puutarhaa täällä kaupungissa. Toki maaltakin sitä löytyy. Meidän raparperi on vanhaa kantaa, ja ollut täällä tontilla ehkäpä jo 50- luvulta saakka.

Meidän perinteiset raparperiherkut ovat raparperisima (lasten ehdoton suosikki!), raparperikiisseli (vanhimman tytön herkku) ja raparperipiirakat eri muodoissaan. Säilön herkkua myös purkkeihin, mansikka-raparperihillo on hittituote josta tykkää kaikki jotka sitä maistavat. Laitan siihen puolet mansikkaa ja puolet raparperia, näin raparperin happamuus taittuu mukavasti ja toisaalta hillosta ei tule liian äitelää.raparperi_kasvaa

Raparperipuskat ovat kasvaneet valtaviksi ja halusin leikata ne niin sanotusti kokonaan alas, täällä meillä kun lehtokotilot yrittävät niillä nähtävästi herkutella.

Otin kohteeksi yhden isoista puskista. Leikkasin kaikki varret alhaalta poikki. Kaikki lehdet keräsin jätesäkkiin jonka suljin tiiviisti ja laitoin roskikseen. Leikkasin samalla myös viereisessä laatikossa kasvavat piparjuuret alas (siis lehdistön), jotka olivatkin varsin reijitetyn näköisiä.

raparperi varret

Varsia tuli todella reippaasti (kuvassa vain osa), ja vielä olisi parit vastaavan kokoiset puskat odottamassa. Täytyy pitää pieni tauko projektissa, jotta ehdin hyötykäyttämään edes osan. Tänään olikin varsinainen hilloamisiltapäivä.

Tämä kesä on ollut huono mansikkasadoltaan, eikä mansikoita juuri edes kaupoissa näy, joten piti keksiä uusia makuja mansikka-raparperihillon sijaan. Selailin netistä erilaisia vaihtoehtoja joita oli muuten yllättävän paljon.

raparperi hilloValmistin kattilalliset seuraavia:

Klikkamalla nimeä pääset reseptiin.

Kaikkia näitä tein ensimmäistä kertaa, ja täytyy sanoa että hyviä tuli. Porkkana ja banaani sopivat tosi kivasti tasapainottamaan raparperin ärtsäkkyyttä. Chutney taas on loistava kaveri grilliruokien kanssa nautittavaksi.

Muutamia kauniin värisiä purkkeja on nyt valmiina ja lisää tulee. Kyllä satokausi on ihanaa.

Huomenna voisinkin tehdä ison satsin raparperimehua, nam.

Löysin tiedon, että sadassa grammassa raparperia on 5,5 grammaa hiilihydraatteja eikä juuri lainkaan rasvaa tai proteiinia. C-vitamiinia on 5 mg, A-vitamiinia 5,1 µg.  Raparperin kirpeyden aiheuttaa oksaalihappo, siksi suositellaankin nautittavan raparpein kanssa jotakin maitotuotetta.

ps. pahoittelen mahdollisia kirjotusvirheitä, tököttelen näppäimistöä vähän hankalasti.. Loukkasin sormeni tapaturmaisesti ja nyt jodun olemaan sormet lastassa jokusen viikon. Ja älä kysy – haittaahan se “aika” mukavasti kaikenlaista puuhaamista niin sisällä kuin puutarhassakin. Mutta kesä on silti ihanaa aikaa 🙂

 

Kerro muillekin:

4 Comments

 • Keke

  Wau. Kuulostaa hyvältä ja uudelta tavalta hyödyntää raparperia. Kärsiikö raparperi tuosta alaskeikkuusta? Juurakkoon jää ja ehtii vielä kesän aikana kasvattaa lisää varsia?

  • Henni - Puutarha49

   Hei Keke. Kyllä raparperi ehtii vielä tehdä uuden sadon. Meillä raparperi on todella vahvakasvuinen joten ei haittaa ollenkaan. Kompostilusäys keväällä, raparperihan tarvitsee vahvan maan.

 • Johanna

  Voihan tapaturma! Paljon olet silti saanut aikaiseksi. Raparperichutney kuulostaa kokeilemisen arvoisensa, myös muut maut uusia! Tsemppiä lastan ja raparperin kanssa!

  • Henni - Puutarha49

   Kiitos Johanna. Tsempit on tarpeen, touhukkaalle ihmiselle tällainen käsipuolena toimiminen ei sovi. Mutta kyllä tämä tästä. Meillä löytyi heti lapsille omat suosikit noista hilloista. Maistuu hyvältä paahtoleivänkin päällä. Chutney saa vielä tekeytyä jokusen päivän ja pitää malttaa odottaa.. Siitä lähti niin hyvä tuoksu jo valmistettaessa

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)