Puutarhatyöt loppukesällä

Puutarhatyöt ovat kivoja vuodenajasta riippumatta. Vaikka olemmekin elokuussa, on se selkeästi vielä kesäkuukausi ja puutarha kukoistaa sen mukaisesti. Elokuussa illat pimenevät ja yökosteus tuntuu aamulla varpaiden välissä. Puutarha elää loppukesää, satokausi on parhaimmillaan ja alkava syksy tuo mahtavia mahdollisuuksia puutarhapuuhiin. Tässä taas suosikkilistaus elokuisiin puutarhatöihin.

Elokuun puutarhatyöt

– Leikkaa kukkineiden perennojen varret alas, erityisesti runsaasti siementävät. Voi halutessasi kerätä talteen kypsyneet siemenet, säilyttää ne paperipussissa ja kylvää ensi vuonna.

– Kesäkukkien kukinta jatkuu kun nypit kuihtuneet kukat pois ja annat nestemäistä lannoitetta

– Poista kuihtuneet ja kulahtaneet kesäkukat ja korvaa ne esim. krysanteemeilla, joita näyttää kaupoista jo löytyvän

– Poista tomaateista liikoja lehtiä kasvihuoneessa ja katkaise tarvittaessa tomaatin latvat. Näin sato kypsyy nopeammin

– Nauti ja säilö kesän satoa: herkuttele tuoreeltaan, syö salaatteja, marjoja, vihanneksia. Tee mehuja, hilloja ja säilykkeitä. Pakasta ja kuivata myös yrttejä.

Lopeta typpipitoisten lannoitteiden antaminen, nyt on aika siirtyä syyslannoitteesee jotta kasvit ehtivät valmistautua tulevaan syksyyn. Typpilannoitetta voi toki antaa yksivuotisille viljelykasveille sadon varmistamiseksi, mikäli havaitset “oireita” lannoitepuutokseen.

– Aloita jo nyt pikku hiljaa puutarhan ja pihapiirin siistiminen: pese tyhjentyneet ruukut, esikasvatusastiat yms ja vie ne varastoon odottamaan tulevaa kevättä.

– Suunnittele nyt ja toteuta syyskuussa puutarhan maan muokkaukset, kasvualustan kunnostamiset yms. Syksy on erinomaista aikaa uudistaa vanha nurmikko kokonaan tai osittain. Nurmisiemen itää hyvin syyskosteuden ansiosta.

– Kalkitse nurmikko

– Tyhjennä kompostista palanut aines ja käytä se joko istutusten katteena tai siirrä toiseen kompostiin talven ajaksi. Kompostin tulee olla reilusti ns. ylivuotista ennenkuin sen voi sekoittaa maaperään tai siihen voi kylvää

– Istuta ja kylvä: syksyllä kosteus edistää istutushommia ja saat nauttia valmiista lopputuloksesta. Kannattaa hyödyntää myös puutarhakasvien alennusmyynnit.

– Kukkasipulit kannattaa ostaa valmiiksi kun ne tulevat myyntiin. Oikea istutusaika on vasta lokakuussa, mutta useat suosituista lajikkeista saattavat loppua kesken. Joka vuosi kannattaa lisätä hieman tulppaaneja, krookuksia tms. puutarhaan niin kevätkukinta on taattu.

Täältä lisää vinkkejä elokuisiin puutarhahommiin.

Nautitaan loppukesästä ja kaikista sen tuomista mahdollisuuksista! Positiivisella asenteella kohti syksyä 🙂

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)