Puutarhasuunnitteluohjelmat ja pihasuunnittelu

Pihasuunnittelu? Puutarhasuunnittelu? Käsin? Sähköisesti? Ohjelmalla? Itse?

Ilolla olen huomannut että yritykset ovat alkaneet tarjota kuluttajille helppoja sähköisiä puutarhasuunnitteluohjelmia joita voi käyttää veloituksetta netissä. Ohjelmien avulla voit hahmotella pihan toimintoja ja ilmettä sekä sen kasvillisuutta. Jos tähän asti olet kokenut suunnittelun käsipelillä vaikeaksi, kannattaa kokeilla olisiko näistä ohjelmista apua. Nämä eivät kaikenkattavia ohjelmia ole, mutta summittaisia suunnitelmia niillä varmasti saa luotua. Suunnitteluohjelmien käyttö edellyttää mielestäni perustietoa kasvillisuudesta ja ainakin mielikuvaa siitä millaisen puutarhan tai pihan haluaa. Ohjelma kun ei osaa ideoida, joten suunnittelu, ideointi ja aivotyö täytyy tietysti tehdä ensin ja ohjelma tarjoaa tavan tuoda nuo ideat piha- tai puutarhasuunnitelmaksi.

Pihasuunnitteluohjelmiin kannattaa perehtyä sillä niissä on eroja ja tietysti makujakin on monia – mikä tuntuu helpoimmalta tai mukavimmalta käyttää. Hong Kong tavaratalon suunnitteluohjelman maksimi pihan koko on 900 m2, joten se voi tuoda omia rajoitteitaan – mutta kannattaa huomioida että mikä estää käyttämästä sitä jonkin pihan osan suunnitteluun – puutarhaa kannattaa muutenkin palastella ja tehdä sitä osio kerrallaan. Honkkarin ohjelmalla voi nimensä mukaisesti suunnitella myös parvekkeen hyötykäyttöä.

Kynää, paperia, mittanauhaa ja viivotinta ei kannata unohtaa. Näiden perinteisten menetelmien etu on se että ne ovat nopeasti tarjolla, käytettävissä missä vain ja niillä saa nopeasti ideat talteen paperille. Meillä puutarhaa on suunniteltu ainakin tähän asti paperi- ja kynäparilla, mutta jatkossa voisimme hyvinkin käyttää suunnitteluohjelmaakin apuna. Yksi hyvä vinkki ruutupaperin käyttämisen lisäksi on “liikkuvien osien” leikkaaminen erillisestä paperista, jolloin niitä voi liikutella suunnitelmassa ja siten hahmottaa tulevaa kokonaisuutta ja vaihtoehtoja. Tässä esimerkissä keittiöpuutarhalaatikot ovat irtopaperiliuskoja ja suunnitelma tehtiin muutoin kynällä.

Näin se onnistuu paperilla: Viime vuotinen suunnitelma keittiöpuutarhasta
Näin se onnistuu paperilla: Viime vuotinen suunnitelma keittiöpuutarhasta

Pian annamme vinkkejä siitä, kuinka voit suunnitella puutarhaa ja sen alueita tai yksityiskohtia valokuvien avulla.

Jos tiedät muita ilmaisia puutarhasuunnitteluohjelmia joita en ole bongannut, kerro niin täydennetään listaan.

 

Kerro muillekin:

4 Comments

 • Juha Koivisto

  Hei. Kiitos vinkeistä, mutta suunnitteluohjemistojen osalta meni metsään: HongKong ilmoitti vaan error ja K-Raudan sivustot eivät tarjonneet mitään suunnitteluinstrumenttia. Tällaisen sivuston kannattaisi jonkun tahon tuottaa ja tarjota, kytkeä siihen järkevä ansaintalogiikka ja kaikki voittaisivat. MyGarden (Gardena) on teknisesti kohtuulisen toimiva, mutta ei voi tallentaa vaikka lupaakin, ei voi printata, ei siis kuitenkaan toimi. Ja phinta, eivät vastaa mihinkään pyyntöihin, reklamaatioihin,… Dissaan rankasti! Älkää suositelko tällaista roskaa ja toimimattomia tahoja, kumppaneita. Vaikuttavat kielteisesti koko toimialan imagoon.

  • Henni - Puutarha49

   Hei Juha, kiitos kommentista. Pyytäisin huomioimaan että lukemasi juttu on kirjoitettu vuonna 2013 ja neljässä vuodessa asiat kyllä muuttuvat. Harmillista tietysti että ko. tahot eivät ilmaisohjelmia enää tarjoa. Mukavaa kevään odotusta.

 • Niina

  Hei, olisin kiinnostunut ohjelmista, osaatko neuvoa mitä kokeilla?
  Omaamme haastavan pihan ja olen miettinyt toistavuotta aitaa koiralleni.
  En vain tahdo edetä asian kanssa…
  Kiitos jos ennätät auttaa🙂

  • Henni - Puutarha49

   Hei Niina ja kiitos kommentista. Tällä hetkellä en ole perehtynyt markkinoilla oleviin ohjelmiin, että mitä olisi tarjolla mutta kannattaa googletella, josko jokin löytyisi. Toki apua voi pyytää tarvittaessa myös alan ammattilaisilta.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)