Puutarhassa mieli lepää

KESÄ! Kuinka ihanaa aikaa tämä onkaan. Mahtavan hienot ja jopa helteiset säät ovat ilahduttaneet ja hellineet meitä. Kukat puhkeavat kukkaan ja kukkaloisto etenee puutarhassa hurjaa vauhtia. Päivittäin huomaan jonkin uuden perennan puhjenneen loistoonsa, ja toisaalta jonkin toisen jo lopettelevan kukintaansa.

Ylppärijuhlat on juhlittu ja monen moista tekemistä on riittänyt viime viikkoina. Puutarha toimii meillä rentouttavana paikkana jonne on joka ilta päästävä edes hetkeksi istumaan ja vain olemaan. Luonnolla on ihmeellinen vaikutus.

Monivuotisten perennojen lisäksi meillä on myös erilaisia kukkivia pensaita. Ne ovat todella helppohoitoisia, tuovat rehevyyttä puutarhaan ja kukinta-aikaan ne ovat yksinkertaisesti upeita!

Lumipalloheisi

Ei viikkoa ilman ruohonleikkuuta ja puutarhan ylläpitoa. Nautin siitä. Tämä kukkapenkki on todella rehevä ja syksyllä taidamme sen uusia, jotta saamme monivuotiset rikkaruohot pois. Se on homma, jonka teemme isoille penkeille keskimäärin viiden vuoden välein. Kaunista ja vehreää – rikkaruohoilla tai ilman 🙂

Nämä vanhaa kantaa olevat iirikset ovat lempikukkiani, monen muun ohella. Puutarhassamme niitä löytyy useista eri väreistä.

Alppiruusut eli rodot ovat nyt parhaimmillaan. Annamme kaikille alppiruusuille ja atsaleoille keväisin rodolannoitetta. Se takaa runsaan kukinnan ja sopii näille happaman maan kasveille erinomaisesti.

Polut ovat yksi lempielementeistä puutarhassamme, se rytmittää ja ryhdistää kummasti koko puutarhan ja jakaa sen mukaviin erilaisiin alueisiin. Tähän köynnökaareen on istutettu viime syksynä kärhöjä, jotka ovat hiljalleen alkaneet kasvaa – tänä vuonna eivät ehkä vielä kuki mutta maltan kyllä odottaa. Puutarhassa pitää olla kärsivällinen 🙂

Onko mitään suloisempaa kuin avautuvan unikon karvainen pallo 🙂

Kukinnan vastakohtana toimii vihreys kaikissa eri sävyissä. Meillä on runsaasti ikivihreitä kasveja antamassa näyttävyyttä myös silloin kuin muu vihreys puuttuu. Toimii vuoden ympäri mukavana puutarhan linjojen tuojana.

Lempipaikkamme on kesäisin iso terassi jossa on todella reilun kokoinen katos. Puutarhamme on etelätontilla, joten aurinkovarjot voi unohtaa – tarvitaan kattavampaa suojaa paahteelta. Tässä viihdymme niin päivisin kuin iltaisinkin.

Tässä vinkki kompostin käytölle. Kasasimme syksyllä puutarhajätettä tällaiseen kompostikehikkoon, tyhjensimme keväällä vielä jälkikompostorin kasan päälle, lisäksi hieman multaa ja lopulta istutimme kesäkurpitsan päälle. Näyttää vielä varsin vaatimattomalta, mutta tästä se lähtee. Korkean kasan vuoksi kastelu on tärkeää. Näin kompostikasa saa painua rauhassa ja pinta-alan voi hyötyviljellä. Krasseja, kesäkukkia – mitä vaan mielikuvitus sallii voi tässä kasvattaa.

Ihanaa kesäkuista viikkoa! Mitäs sinulla kukkii puutarhassa ja mikä ilahduttaa siellä juuri nyt?

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)