Lokakuun kuulumisia ja saksivinkkejä

Lokakuu – on tämäkin syksy mennyt niin vauhdikkaasti että viikot tuntuvat ihan juoksevan. Kesän päättyminen ja arkeen palaaminen vie mennessään ja tuntuu että aikaa on turhan niukasti kun illatkin jo pimenevät. Lue mitä olemme touhunneet puutarhassa näin lokakuussa ja miten paloautonpunaiset oksa- ja puutarhasakset toimivat.

Syksy on ollut säiltään todella komea, ja hieno säätä on luvattu koko ensi viikoksi – tänne meille noin 14 asteen lämpötiloja mikä on paljon. Tänäänkin aurinko näyttäytyi upeasti iltapäivällä, ja sen lämpö tuntui ihanalta.

Viime viikolla sairastuin tiukkaan flunssaan joka kaatoi petiin muutamaksi päiväksi. Viikko sitten onneksi jo tyhjensin kasvihuoneen ja keräsin chilit talteen, loput tomaatit ja siistin kasvulaatikot. Tässä kuvia tuosta puuhailusta.Näin paljon tuli kasvustoja kasvihuoneesta. Nämä menevät kompostiin.

Tänään jaksoin jo vähän puuhata puutarhassa, mikä onkin tarpeen. Tähän aikaan vuodesta riittää siistittävää ja leikattavaa paljon – puutarhajätteen määrä on melkoinen.

Vinkkejä ja kokemuksia oksasaksista ja puutarhasaksista

Olen leikannut vahvavartisia perennoja alas. Esimerkiksi jättimalva on niin paksu- ja vahvavartinen että niitä ei millään rimpuloilla leikkaa. Saimme Hankkijalta kokeiltavaksi muutamat kunnon puutarhasakset auttamaan erilaisissa leikkaustarpeissa.  Kuvassa näkyvillä vahvoilla isoilla oksasaksilla leikkaa jo todella järeitä oksia vaikkapa omenapuusta ja pensaista. Pienemmillä puutarhasaksilla leikkaa niin ohuemmat oksat, perennojen varret, pensaat, leikkaa marjapensaita, irroittaa chilit, siistii ruusupensaat yms.

 

Kunnon työkaluihin panostaminen kannattaa. Homma sujuu huomattavasti mukavammin. Huonoilla työkaluilla ei kuin harmita. Näissä on muuten huima 10 vuoden takuu joten kestävät oletettavan pitkään. Kiva testata muutakin kuin Fiskarsia, jota meillä on aiemmin käytetty sekä muutamia “ei minkään merkkisiä” rimpuloita joihin en koske enää pitkällä tikullakaan. Näitä on nyt koekäytetty meillä useamman viikon ajan ja olemme olleet todella tyytyväisiä. Pettymyksiä ei ole tullut vastaan ja toimivat kaikin puolin kuten pitääkin.

Erityinen plussa on paloauton punainen väri – nämä löytyvät nurmikolta ja kasvuston seasta helposti! Parilla kympillä saa pienet puutarhasakset vuosiksi eteenpäin joten ei paha. Muutaman euron sakset eivät kestä – ostettu – koettu – harmiteltu – ei enää ikinä niitä, kiitos. Muutoinkin oma ekologinen elämänkatsomus mieltää kestävien asioiden hankkimisen järkevämmäksi – että kerralla sitten kunnollista mielummin kuin kertakäyttöistä tai sellaista jonka ei voi olettaakaan kestävän käytössä kuin hetken.

Työkalut kannattaa aina syksyllä myös huoltaa, puhdistus ja tippa öljyä ei ole pahitteeksi. Ja säilyttäminen sään suojassa ympäri vuoden on aina hyväksi.

Puutarhan valmistaminen talveen jatkuu ensi viikolla, ajattelin vetäistä loput perennapenkeissä olevat kasvustot  mataliksi  trimmerin avulla, lehtijäte menee siinä jo pieneen ja saa jäädä penkkeihin maatumaan talveksi. Lisää humusta ja tekee maalle hyvää. Keväällä penkit voi siistiä tai päättää jättää ne peittymään uuden, nousevan kasvuston alle. Niin, ja sipulikukkiakin olisi tarkoitus hankkia ja istuttaa lisää. Ihanaa että on aurinkoinen viikko edessä!

 

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)