Puutarhapolut: kaivaminen ja uudistaminen

Puutarhapolut edistyvät vauhdilla kun avuksi otettiin konevoimat. Puutarhamme maaperä on todella raskasta savea, jota on heti muutaman kymmenen sentin ruokamultakerroksen jälkeen loputon määrä. Kun uusia polkuja tulee vajaat 40 metriä, ei sitä käsipeleillä kaiveta. Syvyyttäkin pitää saada pari-kolmekymmentä senttiä, jotta poluilla saadaan samalla aikaan toivottu salaojitus.

kaivinkone saapui

Tilasimme siis kaivinkoneen sekä pienen Avant- koneen paikalle. Kaivuri kaivoi maan, nosti ne Avantin kauhaan, joka vei maat (saven) pois siirtolavalle.

koneet hommissa

Hävitimme tämän savimössön siis kokonaan, ja se korvataan soralla. Puutarhapolut tehdään sorapoluiksi. Edes täyttömaaksi emme tuota jankkosavea halunneet käyttää, niin epäkäytännöllistä maa-ainesta se monessa mielessä on. Toisaalta savessa lähes kaikki kasvaa todella rehevästi, mitään ei tarvitse kastella ja puutarha näyttää komealta – mutta kääntöpuolena on nämä liejuuntumisongelmat keväisin ja syksyisin erityisesti kulkureiteillä ja nurmikkoalueilla joissa ei pysty kuivin jaloin kulkemaan. Tähän asiaan haetaan siis nyt muutosta.

Savea! Tällaiselta näyttää kaivetun polku-uran pohja.
Savea! Tällaiselta näyttää kaivetun polku-uran pohja.

Puutarhapolut syntyivät nopeasti, ja näytti hauskalta katsoa, millaiseksi puutarha alkaa hahmottumaan uusien polkujen ja tulevien sora-alueiden myötä. Käytettävyyden lisäämiseksi suunnittelimme isommat sora-alueet leikkimökin ja terassin eteen. Alla olevan kuvan portista pääsee muuten naapuriin :).

Naapurin kanssa ihasteltiin kaivettua polkua, ja toisaalta hieman pohdittiin sitä, millainen työ on vielä edessä, kun koko polkuverkosto ja sora-alueet täytetään soralla käsipelillä!

pergolan polku-ura

Poisvietävää maata tuli kokoneinen lavallinen. Se oli raskasta ja tiivistä savea. Tätä kasaa ei tule ikävä!

Koneet olivat puutarhassamme kolme tuntia, lisäksi sorantuonti. Tältä tilanne näyttää, kun kaivuutyöt saatiin päätökseen. Kaikki polut eivät kuvassa näykään,  puutarhassa pitää olla mielestäni paikkoja, jotka eivät aukea näkyviin yhdellä kertaa.

yleisnäkymä polkuverkostoon

Ja tästä päästäänkin sitten meille itsellemme rankimpaan osuuteen, eli polkuverkoston täyttämiseen. Siitä lisää pian 🙂

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)