Puutarhapolut uusimisen tarpeessa

Puutarhapolut ovat puutarhassamme tärkeitä erityisesti siksi, että maaperä on savea ja keväisin sekä syksyisin ei nurmikkoalueilla pysty kulkemaan ilman polkuja koska kengät uppoavat vetiseen “mutaan”. Muutamia vuosia sitten laitoimme vanhasta savusaunasta puretut hirret pääpoluille pitkospuutyyliin. Nyt nämä puutarhapolut ovat uusimisen tarpeessa, sillä hirret ovat lahonneet paikalleen.

Puutarhapolut ovat tärkeä toiminnallinen osa puutarhaa, ja parhaimmillaan ne myös ryhmittävät ja jakavat puutarhaa osiin. 

Puutarha49 puutarhablogi

Olemme kertakaikkiaan kyllästyneet mutavelliin keväisin ja syksyisin, ja puutarhassa kulkeminen on hankalaa. Lisäksi polkuja puuttuu parista tärkeästä kulkureitistä, jolloin tiettyihin paikkoihin kulkeminen on lähes mahdotonta “kuravelliaikaan”. Ei voi myöskään unohtaa esteettisiä arvoja: kauniisti toteutetut ja hyvin hoidetut polut antavat puutarhalle oman ilmeensä, ja sitä tavoittelemme myös polkuja uudistaessamme.

vanhat puutarhapolut

Polkujen uusiminen ja uusien polkujen tekeminen on tämän vuoden SUURIN eli työläin asia jonka toteutamme puutarhassa. Teemme vuosittain aina talven aikana listaa puutarhahommista, niitä voit kurkata tästä. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – ainakin se selkeyttää kun työt on ylhäällä, ja sieltä voi poimia aina kulloiseenkin hetkeen, ajankäyttöön ja fiilikseen sopivat hommat. Suosittelen tällaisen “pikkutyölistan” laatimista – tosin varoituksen sanana voin todeta että siitä tuppaa tulemaan välillä melkoinen “suurityölista” 😀 .  Listata voi tietysti haluamallaan tavalla ja tasolla, mutta me olemme hyväksi todenneet että vuosittain otamme yhden ison projektin jonka toteutamme, ja siitä päätetään talven aikana jolloin on hyvin aikaa suunnitella. 

Suunnitelmallisesti uusimme polut täydellisesti. Polkujen määrää lisätään niin että kaikki tärkeimmät kulkureitit saadaan kunnon poluiksi. Polkujen materiaaliksi valitsimme soran sillä puutarhamme maaperä routii voimakkaasti vuosittain, ja sora ei siitä hätkähdä toisin kuin laatoitukset. Sora tärytetään kovaksi jolloin se on erittäin kestävä. Lisäksi pariin kohtaan tehdään isommat sora-alueet (mm. leikkimökin edustalle, joilla lisätään pihan toimivuutta myös syksyisin ja keväisin kun nurmialueet ovat kuraisia.

Vanhat hirret poistetaan, polku-urat kaivautetaan kaivinkoneella huolellisesti, pohjalle asetetaan suodatinkangas, sora kärrätään ja urat täytetään soralla, polkujen reunat reunustetaan jotta nurmikko ei kasva poluille, sora tärytetään, nurmikkopuolen reunat siistitään mullalla ja tarvittaessa lisätään nurmisiemeniä…. Huh!

Työ on jo alkanut ja hyvässä vauhdissa, pian siitä tänne blogiinkin tarkemmin kuvien kera 🙂

pitkospuut

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)