Puutarhapolku ilmeen ja rakenteen tuojana

Viime kesänä teimme mittavan perusparannustyön puutarhassamme. Puutarhamme polut olivat pääosin jo lahoamaan päässeitä pitkospuita ja kulku keväisin vetisellä pihamaalla oli hankalaa. Päätimme uusia polut ja tehdä sen perusteellisesti. Tärkeänä syynä mittavaan työhön oli myös se, että polkujen avulla halusimme salaojittaa savista pihamaata.

Lue viime kesän polkuprojektista tästä ja tästä.

Puutarhapolku tuo pihaan ja puutarhaan tärkeää ilmettä ja rakennetta. Se rytmittää ja jakaa pihan eri alueita sekä ohjaa katsetta ja kulkua.

Näin keväällä ennenkuin kasvillisuus ryöpsähtää esiin, saa parhaan käsityksen puutarhamme rakenteista ja poluista. Meillä on onni kun voimme kuvata talomme portailta hieman yläviistosta – näkymän saa vangittua mukavasti kuviinkin.

Puutarha49

Polkuja kannattaa miettiä. Minne ne ohjaavat, mitä jää katseelta piiloon (suositeltavaa, puutarhassa on kiva kun kaikkea ei näe kerralla). Polkujen rakenne ja materiaali – vaihtoehtoja löytyy. Kuten kuvistakin näkee, meillä on sorapolkua, puupöllipolkua, mukulakiven ja betonilaatan yhdistelmäpolkua ja laattapolkua. Rikkokaa rohkeasti “nurmikkoasfalttia”.

Puutarha49 puutarhablogi

Ei kannata pelätä yhtenäisten nurmikkoalueiden rikkomista. Olemme itse huomanneet, että erillisten ja pienempien nurmialueiden hoitaminen on itseasiassa huomattavan paljon helpompaa ja hoitotoimenpiteet on kätevä kohdistaa juuri halutulle alueelle. Se on myös nopeampaa. Meilläkin kunnostetaan nurmikkoalueita nyt yksi kerrallaan. Nykyisin ajelemme niitä usein työnnettävällä kelaleikkurilla sillä se leikkaa nurmikon todella matalalta ja kauniisti (leikkuujälki on ihan toista kuin bensaleikkurilla).

polku pölleistä

Nämä metsurilla leikkautetut pöllipalat ovat kestäneet paikallaan jo noin 5 vuotta. Pinta on tervattu pariin otteeseen, mutta muutoin ovat saaneet olla rauhassa. Saumaus on hoidettu pikkukivillä. Alla on suodatinkangas. Ainoa huono puoli pöllipolussa on sen liukkaus märällä säällä. Kaunis se on! Ja mielestäni erilaiset polkumateriaalit antavat erityisen paljon ilmettä puutarhaan.

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)