Puutarhan kulmaus kuntoon

Nyt kun rikkaruohoista on päästy eroon (klik) oli aika laittaa puutarhamme kulmaus, ns. kanalan kulma viimeinkin kuntoon. Tämä puutarhan kulmaus on ollut parin vuoden ajan työn alla – retuperällä suoraan sanottuna. Viime kesän koko kulmaus oli pressulla peitetty, jotta rikkaruohokasvusto kuolisi – mutta kun pressu poistettiin valtasivat rikkaruohot taas alueen. Vasta rikkaruohojen torjunta-aineella saatiin haluttu tulos.

On siis aika viimein saada puutarhan kulmaus paraatikuntoon. Tästä tulee rauhallisuuden nurkkaus, jonka keskelle tulee pieni alue tuolia varten ja ympärille kasvillisuutta. Alue rajaantuu naapurin aitoihin, joista toisella sivulla on jo pensasaita. Toinen aitalinja on koiriamme varten laitettua verkkoaitaa, ja tätä aitaa vasten on tarkoitus istuttaa ikivihreitä havukasveja.

Homma alkoi sillä, että peitimme koko alueen suodatinkankaalla. Käytimme perinteistä valkoista suodatinkangasta, maatuvaa suodatinkangasta (kookosta tai vastaavaa, kuvassa beigen värinen) ja pari vanhaa mattoakin upposi alueelle. Näillä halusimme varmistaa, että sitkeimmätkään rikkakasvit eivät pääse maaperästä enää kasvamaan.

suodatinkangas

Polkuprojektimme innoittamana ja reunanauhoihin ihastuneina päätimme toteuttaa keskelle tulevan istuma-alueen rajauksen peltireunuksella eli peltisella reunanauhalla (rajausreuna). Muodoksi valittiin pyöreä, ja reunanauha taivutettiin siten että johtaa kulmauksesta ympyrän keskelle. Taivuttaminen oli yllättävän helppoa. Hommassa oli vielä serkkuvoimaa (kiitos!) apuna, joten työ kävi nopsasti.

peltireunus

Muoto saatiin aikaan yhdistämällä reunanauhan palat popniiteillä, samaa tekniikkaa käytimme polkujen rajausnauhojen kiinnittämisessä:

popniitti

Kun reunanauha oli saatu muotoonsa, kannettiin se paikalleen ja ryhdyttiin asettelemaan se alueelle sopivaksi.

suodatinkangas aseteltu

 

Reunus on nyt suunnilleen paikallaan. Reunus täytetään hiekkasoralla sisäpuolelta (= istuma-alue) ja reunuksen ulkopuolelle rakennetaan laudoista sektorin malliin “viipaleita” joihin kasvillisuus istutetaan. Vielä on mietinnässä, mitä ja millaista kasvillisuutta tuolla käytetään. Ehkä runsaasti erilaisia vihreän sävyjä ja kukkivia kasveja vain pikantteina mausteina. Saa nähdä 😀 Myös havukasvit tullaan istuttamaan verkkoaidan eteen, mutta helteistä johtuen alueen viimeistely ja kasvien hankinta sekä istuttaminen saa vielä odottaa viileämpiä ja sateisempia kelejä.

melkein valmista

Viime kesänä istutimme kuusiaidan pienet taimet pihamme puoleisiin reunoihin. Tarkoitus on, että tämä kulmaus jää hieman kasvillisuuden suojaan, ja siihen kuljetaan yhteen kulmaan jätetystä kulkuaukosta. Kuusiaita tullaan kasvattamaan noin metriseksi tai vähän reiluksi, ja siellä on sitten mukava “kasvilaatikon sisällä” istua ja rauhoittua.

Jes, taas yksi merkittävä homma puutarhassa tehty – istutuspuuhahan on helppoa ja nopeaa hommaa kun puitteet ovat kunnossa. Palailen tähän asiaan syksymmällä, jolloin pääsemme istuttamaan.

 

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)