Puutarhamme merkitykselliset puut

Puutarhassa ja pihassa puut antavat tärkeää tunnelmaa ja ovat luonnon monimuotoisuudelle erittäin tärkeitä. Piha ilman puita olisi varsin aution ja tyhjän näköinen.

Vanha piha tai puutarha olisi kyllä vajaa ilman puustoa. Pihapuu tai puut ovat tärkeitä ilmeen ja tunnelman luojia. Onkin varsin harmillista, että uusia tontteja raivataan täysin tyhjiksi rakentamisen helpottamiseksi. Puut kasvavat vasta vuosien, vuosikymmenien tai vuosisatojen aikana täyteen mittaansa ja komeuteensa. Toki yhdistelemällä eri lajikkeita, voi saada ns. pioneeripuista kuten pajulajeista nopeasti isohkojakin puita maisemoimaan ja ne voidaan vaikka sitten poistaa kun hitaammin kasvaneet ovat päässeet mittaansa.

Meille puut ovat tärkeitä ja meillä on maalaispihassamme niin sanottu pitämyspuu ja muutamia muita meille erityisen merkityksellisiä puita.

1800-luvun Suomessa oli yleistä, että taloilla oli ns. elättipuita (ruots. vårdträd). Varsinaisia istutettuja puistoja ei maaseudulla tuohon aikaan vielä ollut kuin vauraammissa kartanoissa ja pappiloissa. Köyhempien talonpoikien sekä torppareiden oli usein tyytyminen niihin puihin mitä tontilta sattui löytymään.Näistä kasvoi ajan mittaan komeita pihapuita, jotka miellettiin tärkeiksi ja omalla tavallaan myös pyhiksi. Sana “piha” lienee alkujaan tarkoittanut pyhää, kiellettyä ja rajattua aluetta, josta sen merkitystä on laajennettu koskemaan ihmisen asuinkenttää. Ajan kuluessa rakennuksia uusittiin, mutta puut saattoivat säilyä pihamaalla sukupolvelta toiselle. Pihapuut ovat tärkeitä monille ihmisille yhä tänäkin päivänä, niitä varjellaan ja hoidetaan, ja suuri on suru jos jokin niitä vahingoittaa.

Lähde: Puulajipuisto, perinnetietoa

Lähdetäänpä tutustumaan upeisiin puuyksilöihin:

Kerro muillekin:

2 Comments

  • Sirkka-Liisa Koivula

    Täytyy vaan ihailla ja ajatella että tulipa hyvä pari Yläheinoselle.Se kaivokuusi oli suuri jo mun lapsuudessa eli 40-luvun lopussa.Suuren haavan alla oli kanien hautoja ja lasinsiruja hautakivinä eli mun tädit ja sedät oli laittanut ne.Keskellä pihaa pellon reunassa oli valtava vaahtera jonka juurella mun mummu istui vanhana.Puu tuli niin suureksi että se sai kaatotuomion ja osottautui lahoksikin.Nää mun tädit tykkäs puista ei saanut kaataa,yksi valkea kuulaskin kuivui pystyyn isä olis kaatanut sen,ei saanut lupaa kun siinä oli lintulauta.Kiva kattella teidän hommia ja aina viisastunkin neuvoin tyttärelle teidän kärhön istusvideon.Mukavaa kesän jatkoa toivotaan että sataa ja paistaa kohtuudella.terveisin Sirkka-Liisa

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)