Puutarhalehdet

Yksi kevään odottamisen merkki on meillä puutarhalehdet, joita talvikauden jälkeen tarttuu mukaan kaupoista ja kioskeista.

Maaliskuun aikana tuli ostettua tai tilattua Viherpiha, Kotipuutarha, Viherikkuna, Kodin Kuvalehti Puutarhassa, Koti ja Puutarha sekä Ilta-Sanomien Piha – liitelehti.

Tähän aikaan vuodesta jokaisessa lehdessä sisältö on siemeniin ja esi- ja taimikasvatukseen keskittyviä. Pientä kritiikkiä annan puutarhalehdille ylipäänsä siitä että samoja aiheita toistetaan vuodesta toiseen aika lailla samoista näkökulmista ja usein se näkökulma on aloittelijan. Toivoisi tietysti että lehdissä olisi jokaiselle jotakin. Puutarhalehdet ovat kehittyneet vuosien saatossa todella paljon, ja nykyisin pääpaino on juttusisällön lisäksi myös houkuttelevissa kuvissa. Hyvä niin – itse katson nimenomaan kuvat tarkkaan läpi ja niistä imuroin päähän ideoita joita sitten tulee hyödynnettyä tavalla taikka toisella.

Lehden kannella on iso merkitys sisällön lisäksi kun lehteä valitsee lehtihyllyltä:

Näistä hankkimistani lehdistä ehkä klassisimmat puutarhalehdet ovat Viherpiha ja Kotipuutarha – nämä ovat varmoja valintoja puutarhan ja hyötytarhan ystäville.

Oma puutarhalehtisuosikkini on ollut jo jonkin aikaa KotiPuutarha- lehti. Lehti on ilmeeltään todella raikas, sen valokuvat ovat laadukkaita ja innostavia ja koko lehden layout on silmääni hivelevä. Lehteä julkaisee puutarhaliitto, joten ehkä tämä tausta antaa lehdelle omaa vakuuttavuuttaan. Tässäkin numerossa riittää luettavaa, lehti on paksu ja siinä on paljon mielenkiintoisia artikkeleja – tämän maaliskuun numeron teemana on keittiötarha.

Viherpiha innoittaa kylvönumerolla ja tarjoaa kylvökalenterin. Tätä suosittelen erityisesti aloittelevalle hyötytarhurille. Lehdestä löytyy myös hyvä ohjeistus omenpuiden leikkaamiselle, jonka aika on nyt.

Koti ja Puutarha on Koti ja Keittiö lehden teemalehti, joka ilmestyy muutaman kerran vuoden aikana. Tässä lehdessä on paljon erityisesti hyötytarha-asiaa sekä villiyrtti extra. Lehti oli mielenkiintoinen ja täynnä ihania kuvia. Suosittelen, tämä on ollut positiivinen yllättäjä ja lehti jota olen lukenut ja selaillut useampaankin kertaan.

Kodin Kuvalehti Puutarhassa myi itsensä ihanalla kannella. Sisällöltään lehti poikkeaa muista siinä, että lehti ei ole keskittynyt taimikasvatuksiin vaan menee teemalla “kohti ihaninta kesää” eli lehdestä löytyy puutarhajuttuja laidasta laitaan. Tässä lehdessä on muuten hauska vinkki istutussäkkien ja pussukoiden tekoon, ja tekisi mieli yrittää itsekin näillä ohjeilla..

Ilta-sanomat Piha teemalehti on täynnä puutarhafiilistä. Syvällisempi sisältö puuttuu, mutta siihen lehti tuskin tähtääkään. Puutarhatunnelmia se pyrkii antamaan, tosin kuvat ovat valitettavan pieniä paikoittain ja lehden asettelu ehkä hieman tylsä makuuni. Mutta hintaansa nähden (2,5 eur) hyvä lehti, tämän lukaisee läpi kahvikupin ääressä.

Viherikkuna oli minulle uusi tuttavuus. Lehti hämmensi jo kaupan hyllyllä. Kansi poikkesi värikkyydellään ja asettelullaan kaikista muista lehdista, eikä niinkään positiivisesti. Edullinen tarjoushinta ja mielenkiinto uutta lehtituttavuutta kohtaan aiheutti kuitenkin sen että lehti lähti ostoskärryyn. Lehden mielenkiintoisin juttu oli Espoon puutarhayhdistyksestä, sillä itsekin olemme harkinneet liittymistä paikalliseen puutarhayhdistykseen joten oli mukava lukea mitä tällaiset yhdistykset puuhailevat. Muutoin lehdessä oli taimikasvatusohjeita, viherkasvien hoito-ohjeita yms. Viherikkuna lehtenä hämmensi täysin. En ymmärrä miten tällaiseeen julkaisuun on päädytty. Lehden kuvat näyttävät siltä kuin ne olisivat vähintään 10- vuotta vanhoja ja jututkaan eivät tarjoa uutta näkökulmaa asioihin. Jos en tietäisi lehden vuosilukua luulisin että tässä on vuosia vanha lehti.. Valitettavasti tämä lehti ei kyllä tässä muodossa meille enää päädy, sillä yksinkertaisesti se ei tarjoa iloa silmälle, ei anna ideoita eikä tuota lukunautintoja. Lehti on ilmeisesti pienehkön kustantamon oma 5 krt/vuodessa ilmestyvä julkaisu, ja merkille pantavaa oli mainosten puute lehdessä joten ehkäpä pieni budjetti näkyy sitten tässä. Mutta hei, lehden olisi aina myytävä itsensä eikä “vanhan lämmittäminen” riitä. Harmi, mutta lupaan antaa tällekin uuden mahdollisuuden jos muutosta tapahtuu. Täytyy seurata lehtihyllyltä..

Mikä on sinun lehtisuosikki tai mitä arvostat puutarhalehdessä?

 

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)