Pihan raivaamista ja puiden kaataminen

Puiden kaataminen on niiden hoitamista, ja jokaisessa puutarhassa ja pihassa on tärkeää tehdä sitä joskus. Varsinkin sellaisten puiden kaataminen harmittaa, jotka ovat olennainen osa maisemaa tai pihaa – mutta valitettavasti puut eivät ole ikuisia. Puun kaatoa kannattaakin suunnitella, ja istuttaa tarvittaessa korvaavia jo hyvissä ajoin. Uusilla tonteilla kannattaa miettiä mitä puita voisi jättää, sillä puun kasvaminen täyteen mittaansa vie vuosia ja vuosia. Kevättalvi on erinomaista aikaa kaataa huonokuntoisia, varjostavia yms. puita.  Lumi ja jäinen maa suojaa maata ja kasvillisuus säästyy vaurioitta.

Puiden kaataminen jättää jälkensä ympäristöön. Siksi talvi on parasta kaatoaikaa. Siistimiseltä ja pinoamiselta ei tosin voi välttyä koskaan.
Puiden kaataminen jättää jälkensä ympäristöön. Siksi talvi on parasta kaatoaikaa. Halkomiselta, siistimiseltä ja pinoamiselta ei tosin voi välttyä koskaan.

Kesäpaikallamme suoritettiin puiden kaatoa kolmisen viikkoa sitten. Kesäpaikkamme piha/puutarha on vanha maalaispihapiiri, joka on päässyt kaikin puolin kasvamaan vapaasti vuosia vailla kurittamista ;-).

Puiden kaataminen

Viime vuonna raivasimme villiintynyttä kasvillisuutta trimmereiden, raivaussahojen ja ruohonleikkurin avulla. Kitkimme myös tuhansia ja tuhansia jättibalsameja käsin, ja pahimmissa paikoissa käytimme myös torjuntaineita. Kaadoimme paljon vesakkoa ja kymmeniä pieniä ja keskikokoisia puita. Piha-alue saatiinkiin vallatuksi takaisin luonnolta.

Suurimmat puut jäivät odottamaan talvea ja ammattimetsureita. Pihapiiristä kaatui useampi valtava koivu (mätiähän ne oli sisältä, kuten arvelimmekin), isoja kuusia pari-kolme kappaletta ja haapoja.

Ammattimetsurin työskentelyä ei voi kuin ihailla. Puut kaatuvat juuri sinne minne metsuri ne haluaa. Liinoja ja vetoa käytetään hyväksi.

Pihapiirissä oli muutamia suorastaan vaarallisiksi luokiteltavia puita jotka osoittautuvatkin sisältä täysin lahoiksi. Puutarhan ja piha-alueiden puustoa kannattaa seurata ja ryhtyä ajoissa tarvittaviin toimiin. Meillä saatiin piha-alue nyt raivatuksi. Polttopuuta näistä tulee valtavia määriä ja jälkien siivoamisessa kuluu tovi jo toinenkin.

puu kaatuu          kaadettu koivu

Risut ja oksat voi haja-asutusalueella hävittää polttamalla (keleistä riippuen tietysti) ja saisihan niistä mainiota materiaalia vaikka kohopenkkien pohjalle tai oksasilppurin kautta hakkeeksi. Mutta tällä kertaa tämä oksamäärä on niin valtava, että polttaminen jää ainoaksi järkeväksi hävityskeinoksi. Tosin paksuimmat oksat toki tehdään polttopuuksi.

kaadettu kuusi      kaadettu koivu

Puut muodostavat puutarhaan perustunnelmaa ja niillä on tärkeä merkitys puutarhan ja pihan ilmeessä. Puut tuovat suojaa ja kaivattua varjoa, ja runsaasti vehreyttä. Nyt pääsemmekin miettimään, mitä puita tuomme pihapiiriin – jotakin haluamme piha-alueelleen keskialueillekin, jotka nyt jäivät melkoisen autioiksi kun isoja puita täytyi kaataa turvallisuussyistä.

 

 

Kerro muillekin:

5 Comments

 • MaLi Heinonen

  Onpa mahtavaa seurata teidän puurtamista appeni entisen kotitalon pihapiirissä. Työmaata riittää. Tulenkin ensi kesänä tervehtimään.
  Antoisaa ja aurinkoista kevättä multapeukaloille!

 • Henni - Puutarha49

  Kiitos Sirkka-Liisa. Jättibalsameissa riittikin puuhaa, ja tänä vuonna täytyy vielä hävittää ne vielä metsäkaistaleelta tien ja tontin välistä. Tervetuloa piipahtamaan kun täällä päin liikutte.

  • Sirkka-Liisa

   Onneksi en ottanut niitä palsaminsiemeniä kun Jenny-täti aikanaan tarjosi,olivat kyllä nättejä siinä eteisen seinustalla,ei ollut leviämisvaara vielö tiedossa.Te ootte hyviä Mummulan hoitajia,oikein sydäntä lämmittää

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)