Pihasuunnitelma? Puutarhasuunnitelma?

Miten tehdä pihasuunnitelma tai puutarhasuunnitelma? Blogiarvonnan juttuaiheiden kommenteissa toivottiin puutarhasuunnittelusta / pihasuunnittelusta juttua. Ajattelinkin kirjoittaa muutamasta vinkistä joiden avulla pihan, puutarhan tai sen osan suunnittelu helpottuu.  Voit suunnitella vaikka yksittäisen nurkan pihasta, kukkapenkin, parvekkeen tms.

Vinkki 1:

Mieti ja luo mielikuva siitä millaisen puutarhan, pihan, parvekkeen, kukkapenkin tms haluat. Suunnittelu on käytännössä mahdotonta, jos et tiedä mitä haluat tai millaista tunnelmaa tavoittelet. Lue kirjoja, lehtia, leikkaa inspiraatiokuvia, katsele, käy messuilla, tutustu erilaisiin pihoihin ja toteutuksiin. Tämä vaihe yleensä vaatii aikaa.

Unikkomeri

Vinkki 2:

Kasvuolot ja valoisuus – millaiset ne ovat?  Valon määrä ja maaperä vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisia kasveja voit käyttää. Olosuhteitakin voi parantaa varsinkin maaperän osalta, mutta valoa tai varjoa on hankalampi tuottaa.

Yleiskuva puutarhasta

Vinkki 3:

Pihan toiminnallisuudet ja toimivuus. Tarvitaanko lasten leikkipaikkaa, kompostoria, hyötypuutarhaa, mattojen tappaustelinettä jne. Nämä perusasiat kannattaa pohtia huolella ja sijoittaa suunnitelmaan alkuvaiheessa. Myös polut, kiveysalueet yms. liittyvät olennaisesti pihan toiminnallisuuksiin ja toimivuuteen. Näiden peruasioiden jälkeen suunnitelma on helppo täydentää halutuilla asioilla.

Vinkki 4:

Käytä hyödyksesi netin ilmaisia puutarhasuunnitteluohjelmia. Ohjelmien avulla voit hahmotella pihan toimintoja ja ilmettä sekä sen kasvillisuutta. Mukava vaihtoehto käsin hahmottelun sijaan. Ohjelmien käyttö usein vaatii jonkinlaista perusosaamista kasveista yms. Suunnittelu, ideointi ja aivotyö täytyy tietysti tehdä ensin ja ohjelma tarjoaa tavan tuoda nuo ideat piha- tai puutarhasuunnitelmaksi. Tässä linkki yhteen ilmaiseen suunnittelutyökaluun:

Vinkki 5:

Kynä, paperia, mittanauha ja viivotin. Perinteisten menetelmien etu on se että ne ovat nopeasti tarjolla, käytettävissä missä vain ja niillä saa nopeasti ideat talteen paperille. Meillä runsaasti käytetty tapa. Yksi hyvä vinkki ruutupaperin käyttämisen lisäksi on ”liikkuvien osien” leikkaaminen erillisestä paperista, jolloin niitä voi liikutella suunnitelmassa ja siten hahmottaa tulevaa kokonaisuutta ja vaihtoehtoja. Tässä esimerkissä keittiöpuutarhalaatikot ovat irtopaperiliuskoja ja suunnitelma tehtiin muutoin kynällä.

keittiöpuutarha - suunnitelma

 

ja tällainen keittiöpuutarhasta sitten tuli toteutettuna:

Keittiöpuutarha

Vinkki 6:

Suunnittele valokuvien avulla. Alkukevät on erinomaista aikaa ottaa valokuvia puutarhasta ja pihasta, tietysti niistä kohdista joihin haluat muutosta. Myös yleiskuvia kannattaa ottaa. Talvellakin kannattaa ottaa runsaasti valokuvia puutarhasta ja pihasta, eikä vain siksi että kuvat ovat loistavia ”tyhjiä tauluja” joita voi hyödyntää suunnittelutyössä. Kuvat kannattaa ottaa ehdottamasti ennenkuin kasvillisuus röyhähtää häiritsemään!

Kuinka kuvia sitten hyödynnetään? Ota pohjalle valokuva; joko tulostettu tai sähköinen. Piirtely tapahtuu sitten joko käsin tai kuvankäsittelyohjelmalla kuvan formaatista riippuen. Käsin piirtäessä valokuvan päälle laitetetaan piirtoheitinkalvo tms. johon piirretään tussilla hahmotelmat. Tätä tapaa suosittelen erityisesti laajemmissa kokonaisuuksissa, kun mietit esimerkiksi puutarhan polkuja ja istutusalueita.

koiraportti  Rautaportti

Koiraportteja ja aitauksia suunnittelimme kuvankäsittelyohjelman avulla. Vas. kuvassa suunnitelma, ja oikeassa kuvassa toteutus (tosin portin toiselta puolelta kuvattuna).

Vinkki 7:

Tee kasvukauden aikana muistiinpanoja. Mikä kohta kaipaisi kevätsipuleita? Missä ei kuki loppukesästä enää mikään? Mihin ikivihreää? Matalaa, korkeaa? Pensasta, perennaa…. Vain taivas on rajana, mutta näistä muistiinpanoista (+ kuvista) on korvaamaton apu suunnitteluhommissa, sillä kaikkea ei mitenkään muista. Yleensä suunnittelu tapahtuu sellaiseen vuodenaikaan, jolloin puutarha nukkuu talviuntaan – näin ollen asioiden tarkastaminen on mahdotonta 😀

Puutarhamme tuiki tarpeellisia työvälineitä

Vinkki 8:

Kirjaa suunnitelmat ja työt; oli ne pieniä tai isoja. Pikkutyölistat, tai työlistat ylipäänsä ovat avuksi – silloin hommia ei unohdu ja listalta voi aina poimia sen hetkiseen fiilikseen ja aikaan sopivan jutun tehtäväksi. Ja onkin kiva huomata kesän lopulla kuinka paljon asioita on saanut aikaan.

Näitä työtapoja olemme itse käyttäneet suunnittelussa hyväksemme. Perinteisesti suunnittelemme talven aikan yhden-kaksi isoa juttua toteutettavaksi kesän aikana, ja sen lisäksi pienempiä töitä. Puutarha ei ole koskaan valmis – ja se tässä puutarhahoidossa onkin parasta. Jos olet perustamassa uutta pihaa tai puutarhaa, ensimmäisenä vuotena kannattaa keskittyä erityisesti pihan “perusrunkoon” eli puihin ja pensaihin. Ne kasvavat kaikista hitaimmin, joten ne kannattaa suunnitella ja istuttaa myös mahdollisimman pian.

Luumupuun istutus

Vinkki 9:

Käytä ja pyydä tarvittaessa apua. Jos tuntuu vaikealta tai et osaa/halua, pyydä apua. Naapurilta, työkaverilta, tutulta puutarhaihmiseltä tai hanki ammattilainen. Puutarhan muodostumisessa kestää vuosia, joten kovin montaa vuotta ei kannata uhrata päättömään kokeiluun – toisaalta sekin on kovin opettavaista ja voi olla hauskaa. Ja kaiken voi oppia! Ei kun lukemaan kirjoja: puutarhasuunnittelusta on lukuisia kirjoja ja perinteisissäkin puutarhakirjoissa on hyvät osiot pihan suunnittelusta kukkapenkkeihin.

puutarhalehti

Vinkki 10:

Malta ja nauti. Näen suunnittelun mahdollisuudet. Suunnitelma ei ole koskaan valmis, niinkuin ei puutarhakaan. Suunnitelmia voi uusia, täydentää..

Nautinnollisia suunnitteluhetkiä. Taidan itsekin suunnata lehtien ja kirjojen pariin – kesäpaikan pihassa riittää miettimistä..

Kerro muillekin:

One Comment

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)