Pieleen menneet valinnat ja tekemiset, osa 1.

Ajattelimme käynnistää keskustelua epäonnistumisista. Aina ei todellakaan mene kuin strömssöössä näissä puutarhahommissa. Välillä se on kiinni itsestä, välillä luonto päättää ominpäin ja välillä on vain tullut tehtyä huonoja valintoja syystä taikka toisesta. Tiedonpuute, väärä informaatio, muuttunut mieli, vaihtuneet tarpeet, mitoitusongelma, kasvun vaatimattomuus tai vaativuus, vyöhykeongelma, huonolaatuinen siemen tai taimi… Tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin. Käynnistellään keskustelu nyt muutamilla meidän ”mokilla”.

Mitä tekisin toisin tai jättäisin tekemättä? Mikä on mennyt pieleen.


Katsura

 • Ostimme tämän upeatuoksuiseksi mainitun herkän puun puutarhaamme. Tiesimme sen olevan arka mutta ajattelimme että se pärjää näissä meidän olosuhteissa sillä puutarhassamme on todella paljon kasvillisuutta mikä luo vielä itsessään suotuisan mikroilmaston. Vyöhykesuositukseen olisi pitänyt uskoa. Nimittäin muutaman talven yli se pärjäsi kunnes tuli se yksi kylmä talvi joka palellutti puun. 
 • Mitä tästä opimme? Luotamme enemmän kasvuvyöhykkeisiin. Valitsimme ja valitsemme puutarhan peruskasvillisuuden, puut ja pensaat kestävistä kotimaisista lajikkeista. Jos haluaa niin sanotusti hifistellä – kokeilut teemme maltillisilla määrillä kasveja ja varaudumme siihen että ne eivät välttämättä menesty. Kannattaa myös tutustua taimien vyöhykesuosituksiin ja lisäksi selata kokemuksia netistä. Katsuraa nimittäin suositellaan I-III vyöhykkeelle mutta eipä se täällä kolmosvyökkeella sitten tosiaan kestänyt.
Puun ympäryksen voi koristella myös esim. tiilin.

Maahumala

 • Tämä olisi todellakin pitänyt jättää ostamatta. Ensimmäisten puutarhavuosien kovin moka josta kärsimme vieläkin. Piti saada kiva peittokasvi metsäpuutarhaan, mutta vaikka sitä leviäväksi kutsuttiin en tajunnut että maahumala todellakin leviää sitten holtittomasti ihan joka puolelle puutarhaan. Hommia sen hävitttämisessä on riittänyt ja riittää edelleen. Jos haluat ihanan maanpeittokasvin, hommaa vaikka kevätkaihonkukka – se leviää kauniisti mutta ei esim. nurmikon sekaan eikä siitä tule ikuista riesaa.
Maahumala (kuva Yrittitarha.fi)

Puutarhaletkut

 • Mikä onkaan sen antoisampaa kuin taistella mutkalle menevien ja taittuvien letkukasojen kanssa. Turhautuminen on aika nopeasti valmista. Autotallissa lojuu tälläkin hetkellä joitakin letkukasaraatoja, jotka täällä kotona korvautuivat automaattisesti kelautuvalla letkulla. Kesäpaikalla taas päädyimme joustavaan kangaspäällysteiseen kevyeen ja helposti siirrettävään letkuun joka ei mene solmuun eikä taitu. Jokaisen euron arvoisia.
 • Hanki kerralla kunnolliset ja punnitse tarpeitasi vastaavat – esim. letkun pituus, suuttimet jne. Ennemmin vähän pitkä kuin liian nafti. Tähän asiaan panostaminen kannattaa.

Työkalut

 • Joo-o, muoviset istutuslapiot (kuinka monta niitä onkaan hommattu ja hukattu), vääntyvät liian ohuesta metallista tehdyt käsityökalut.. nähty ja koettu 🙁
 • Älä sorru halpiksiin, osta pari kunnollista niin niillä pärjää tulevat vuodet. Ja jos löytyy värikkäitäkin vielä niin sitä parempi – löytyy nimittäin nurmikolta helpommin.
 • Sama koskee lapioita, talikoita, puutarhasaksia, haravoita ja ihan kaikkea. Ennemmin vaikka vähän ammattilaislaatuakin tai parempaa kuluttajalaatuia kuin mitään halpaa kiinakamaa. Maksaa itsensä takaisin eikä työn tekeminen turhauta kun välineet eivät pelitä.
 • Akkukäyttöisiä työkaluja voimme varauksetta suositella, mutta itse olemme kantapään kautta oppineet että jos se kolmas trimmeri on vasta sulle ja sun tarpeisiin riittävä ei se ihan nappiin ole mennyt. Me tiedämme nyt suosia tehokkaita akkuja, pitkää akunkestoa (varmista nämä!!) ja mahdollisesti vielä akkujen yhteiskäyttöä eri työkaluijen kesken. Myös ergonomia on tärkeää, eli kokeile ja testaa ennen ostamista.

Tässä nyt ensimmäiset mieleen tulleet asiat. Näitähän riittää ja täytyy kuitenkin itselleen armollisena todeta että usein niistä epäonnistuneista jutuista ja valinnoista on koitunut jotakin hyvää ja sillä lailla kantapään kauttahan usein oppii asioita enkä sitä niin pahana pidä. Puutarhahommissahan saa ja pitääkin kokeilla.

Jaa ihmeessä omia kokemuksia – keskustellaan kommenttikentässä!

Kerro muillekin:

2 Comments

 • Minna / Hiidenkiven puutarhassa

  Hyviä vinkkejä! Kunnon työkaluihin kannattaa ehdottomasti satsata. Meillä on kaksi pistolapiota: toinen on edellisen asukkaan jättämä “normaalimittaisella” varrella varustettu sinänsä hyvä lapio ja toinen itse ostettu, normaalia pidempivartinen lapio. Lyhytvartinen on käytössä oikeastaan vain silloin kun pitää kerätä koiran jätökset nurmikolta ja pitkävartisella tehdään sitten kaikki kaivuuhommat. Jos isäntä on mukana kaivamassa, niin silloin käytän itse lyhyempivartista, mutta kyllä sen sitten viimeistään illalla huomaa, että on joutunut kumartumaan normaalia enemmän.

 • Henni - Puutarha49

  Kiitos, näin todellakin on. Hih – tuohan voisi toimia meillä 😀 Meillä kun on sen verran pituuseroa. Vielä ei muuten ole taidettukaan keksiä teleskooppisäädettävää puutarhalapiota 😀

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)