Perunamaan muokkaus ja perunan istutus

Vappuna käännettiin ja muokattiin perunamaa kesäpaikassamme. Perunamaan paikaksi valittiin kasvimaan viereinen maa-alue koska se sijaitsee mukavasti rinteessä ja kuuleman mukaan paikalla on joskus aiemminkin ollut perunanviljelyä.

Maan muokkauksesssa käytin polttomoottorilla varustettua maanmuokkauskonetta eli puutarhajyrsintä. Sekin saatiin viimein käyntiin talven jäljiltä kun vähän houkuteltiin.

   

Perunamaan maa-aines osoittautui oikein hyväksi hiekkapitoiseksi mullaksi- kyllä siinä kelpaa perunan kasvaa! Vihreä, kuvassa  nurmikkoa muistuttava kasvusto on pikkukäenrieskaa, joka aina keväällä pääsee kukkimaan ja katoaa sitten kesän myötä. Edes maan muokkaus ei tuota kevätkukkijaa hävitä.

Maata käänsin sopivasti- niin kauan käänsin kunnes tuli kunnon hiki ja arvioin että siemenperunat riittävät käännetylle alueelle hyvin. Perunaa istutetaan kesäpaikassa tänä vuonna 3×5 metrin alalle.

Kun maa oli käännetty se lannoitettiin kanankakkarakeilla.

Siemenperunaksi valittiin uutuus kesäperunalajike Columba. Siemenperunapussin etiketti kuvaili lajiketta maukkaaksi ja nopeakasvuiseksi jonka mukulat ovat pyöreitä ja erityisen sileäpintaisia.  Saas nähdä kuinka käy.

perunan itu

Ja sitten pääsin hevosen töihin. Vaot aurattiin saunan vintiltä löytyneellä vanhalla auralla. Ja toimi muuten tosi hyvin. Perunoita oli idätetty kotona muutamia viikkoja ja niissä oli istutettaessa jo kunnon idut.

Valmista tuli ja aikaakaan ei mennyt kuin tunnin verran- kiitos reippaiden apureiden.

Istutin muuten samaa perunaa aimmin keväällä esikasvatusrasioihin. Vertailua kasvunopeudesta ja kuvia tuosta esikasvatuksesta on tulossa seuraavissa jutuissa. Katsotaan mistä saan satoa nopeimmin- esikasvatetuista perunoista jotka siirretään ulos kun on sopiva aika vai luonnon ulkona kasvattamista potuista.

Mikä muuten on oma siemenperuna suosikkisi ja miksi?

Kerro muillekin:

2 Comments

  • sirkka-liisa koivula

    Meillä on Timo hätäperuna ja Asterix ja Nicola käyttöperuna,tosin meillä vasta on perunanvalkkuu käynnissä.Timo kasvaa nopeasti ja se on hyvä suoraan maasta otettavaksi.Asterix hyvä yleisperuna käy muusiin ja muihinkin ruokiin,punainen kuori.Naapuritkin on kehunu että on hyviä.
    Nicola sopii keittoihin ja salaatteihin,väriltään valkoinen ja puikulan mallinen.Te saatte varmaan jo juhannukseksi uutta perunaa!

    • Henri - Puutarha49

      Timoa meilläkin on ollut aiemmin. Me olemme kasvattaneet perunaa hiekassa, heinässä ja savimaassa aiemmin. Heinästä ja hiekasta saa puhtaimpia perunoita. Kiitollinen kasvi ja kyllähän omat potut maistuvat niin hyviltä 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)