Peruna itämään

perunaPerunat kehiin nyt! Laitoin varhaisperunan itämään joitakin päiviä sitten. Ostin kokeiluun meille uutta lajiketta nimeltään Solist. Sen sanotaan olevan erittäin terve, satoisa ja monikäyttöinen. Luin tässä keväällä jutun perunalajikkeista jostakin puutarhalehdestä (en valitettavasti muista mistä), ja sen jutun perusteella päädyin hankkimaan Solist- siemenperunoita.

Solist on erittäin aikainen kiinteä varhaisperuna jonka sanotaan taimettuvan vauhdilla ja muodostavan aikaisin mukulat. Satoisuus on erittäin korkea niin siemenperunan myyjien kuin kasvattajienkin kokemusten mukaan.  Istutus on mahdollista myös kylmään maahan joskin Solist hyötyy harsosta/muovista. Myös kastelu edistää satoa.  Solist omaa hyvän tyvimädän, ruven ja seitinkestävyyden.

Solist perunasta tarkemmin mm. täällä.

Minulla on tapana idättää siemenperunoita ennen kasvimaalle istuttamista. Keräilen yleensä muutamia munakennoja, joihin asettelen siemenperunat. Sijoitin ne valoisaan paikkaan meidän viileälle kuistille jossa on maksimaalisesti valoa mutta jossa lämpötila pysyy varmasti plussan puolella.

Solist ituperuna

Kun peruna on kasvattanut idut, on niitä käsiteltävä hellävaroen jotteivat ne katkea. Perunamaan muokkasimme valmiiksi jo syksyllä, joten vain kylväminen on edessä.  Ehkäpä vapun maissa tai siitä viikon päästä sen uskallan tehdä, harso on tosin välttämätön sillä säät ovat olleet tosi viileitä.  Siemenperunat laitetaan vakoon 25-30 cm välein ja mullataan huolellaperunan itu

perunan istuttaminenPerunan voi istuttaa maahan heti kun maa on kuivahtanut muokkauskuntoon. Mahdollisimman pitkä kasvukausi on tarpeen, ja perunaa voi myös kasvattaa erilaisia lajikkeita eri käyttöä varten. Niillä on myös omat kasvuaikansa. Kannattaa lukea siemenperunapussien kuvaukset. Meillä kasvatetaan tänä vuonna vain tätä yhtä lajiketta, ja tarkoitus on kesäpaikalla saada keskikesästä loppukesään saakka potut omasta maasta. Varastoitavaksi varhaisperunalajikkeet eivät oikein sovellukkaan, toisaalta meillä ei kasvimaalla ole antaa perunalle niin paljoa tilaa että varastoitavat perunat mahtuisivat. Mutta kesän kuluessa omat potut keitettyinä kyllä maistuvat.

Varsinkin ensimmäisissä istutuksissa penkki kannattaa jättää mahdollisimman pieneksi, mikä jouduttaa pintaan tuloa. Jatkossa on sitten tärkeää muistaa mullata perunoita, ettei tule ns. vihreitä pottuja joita ei voi syödä.

Viime vuonna perunamaan muokkaus ja istutus sujui näin.

 

 

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)