Potut pottuina – Carrera itämään

Kesäpaikallamme on joka vuosi perunamaa. On todella kätevää kun maalla ei tarvitse lähteä kaupasta hakemaan painavia perunoita. Ja on mielestäni joka kerta todella sykähdyttävän hienoa nostaa perunanvarsi ylös maasta, pesaista perunat ja pistää porisemaan kattilaan. Se aika kun peruna nousee maasta  ja on  jo syötävänä lautasella jää varsin lyhyeksi. Ei ihan itsestäänselvyys tänä päivänä.

Sain muutama päivä sitten oikea käden pois paketista, kyllä 3 viikkoa olikin taas pitkä aika – tai siltä se tuntui. Aputukea täytyy vielä kestää vähintään 6 vkoa, mutta se on pientä. Nyt jokainen sormi on erillään eli kättä voi käyttää. Se on iso juttu se. Niinpä nämä puutarhahommatkin pääsivät nytkähtämään eteenpäin.

Virittelin vanhasta vähän jo rikki menneestä pyykkikorista idätysalustan, johon sain mahtumaan juuri ja juuri 5 kiloa ituperunaa. Vähän ne ovat osittain päällekkäin, mutta ei se niin nuukaa ole. Idätettyjä perunoita pitää joka tapauksessa käsitellä varoen, ettei herkät itujuuret irtoa perunamaalle istutettaessa.

Korin pohjalle leikkasin jätesäkistä muovia jotta potut pysyvät paremmin korissa. Pyykkikorissa kun on melko isoja rakoja. Pohjalle heitin vähän multaa, mikä ei todellakaan ole välttämätöntä mutta niin olen idättänyt perunoita aiemminkin. Vähän vaihtelevalla tyylillä vuodesta toiseen menen, mutta aina onnistuu idätys.

Lajikkeeksi valikoitui Carrera “maukas ruokaperunauutuus, joka on osoittautunut pohjoisissa kasvuolosuhteissamme poikkeuksellisen nopeakasvuiseksi lajikkeeksi. Kasvurytminsä ja nopean kuorenmuodostuksensa ansiosta Carrera on erittäin kilpailukykyinen varhaisperuna. Perinteisistä varhaisista lajikkeista poiketen se kuitenkin säilyttää korkean laatunsa ja makunsa myös varastoinnissa pitkälle kevääseen.” (lähde Kantaperuna.com)

Carrera- perunaa kokeilemme nyt ensimmäistä kertaa. Viime vuonna meillä oli Solist- pottuja, jotka onnistuivat oikein hyvin ja olivat maukkaita. Nyt valinta osui Carrera- lajikkeeseen erityisesti sen varhaisuuden vuoksi. Juhannuksena haluamme saada omia pottuja. Kevään säistä ja perunamaalle istuttamisen ajankohdasta ei koskaan tiedä..

Kuka muuten mahtaa keksiä lajikkeiden nimet tai mistä ne tulee? Solist, Carrera ja sitten on nämä Timot yms. Lajikkeita on perunoissa hurja määrä, samoin kuin niiden ominaisuuksia, värejä ja muotoja.

Huomasin että olemme perunoiden kanssa noin kuukautta varhaisemmassa kuin vuosi sitten. Silloin potut laitettiin itämään vasta huhtikuun loppupuolella. Nyt on luvattu lämmintä kevättä, joten ajattelin ottaa pientä riskiä ja kokeilla aikaista kasvatusta. Jospa pottumaallekin saisi tänä vuonna ennen vappua, hallaharsot tietysti apuna. No, se jää nähtäväksi. Muutoin mulla on pitkiä ituversoja tehneitä perunoita joita saa käsitellä varoen 😀

Nostin Carrera perunoiden korin kuistille itämään. Päälle laitoin hallaharson sillä meidän kuisti on perinteinen kylmä rintsikkatalon lasiveranta. Yöllä on siis vielä hallanvaara.

Mukavaa sunnuntaipäivää. Täällä sää näyttää harmillisen pilviseltä, tuleekohan alkuviikolle ollenkaan sitä aurinkoista lämpöaaltoa jota on ennustettu. Nähtäväksi jää. Nautitaan kevään tulosta säästä riippumatta!

Tästä linkistä voit lukaista viime vuoden idätyspuuhasta ja perunankasvatuksesta. Tässä myös erinomaista perunan idätystietoa.

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)