Perennojen kasvattaminen siemenestä

Onnistuuko perennojen kasvattaminen siemenestä? Onko siinä mitään järkeä?

Haluan lämpimästi kannustaa kokeilemaan monivuotisten koristekasvien eli perennojen kasvattamista siemenestä. Varsinkin jos haluat useita taimia, sinulla on uusi piha tai tavoittelet rehevyyttä. Olen kasvattanut joka vuosi jotakin perennoja siemenestä, ja sitä kautta on löytynyt puutarhaamme monia kasveja, joita ei olisi taimina edes saanut. Siemenkasvatus on loppupeleissä hyvin yksinkertaista, erittäin edullista (vrt. ostotaimet) ja maksaa vaivan. Kun perennat esikasvatetaan keväällä, saattavat ne jo kukkia samana vuonna.

Perennojen siemenkasvatus ei ole sen kummenpaa kuin kesäkukkienkaan. Kärsivällisyyttä tarvitaan enemmän, sillä yleensä istutusvuonna kasvi ei vielä kuki, vaan kasvattaa vihreät osat ensin ja kukkii toisena vuonna.

Istutin tällä kertaa seuraavia monivuotisia kasveja. Kun nämä istuttaa keväällä, saan nauttia kukkaloistosta todennäköisesti jo tänä kesänä.

 • Sulkaneilikka
  perennojen taimikasvatus
 • Kaunopunahattu
 • Idänunikko
 • Rohtosormustinkukka

Sormustinkukat ovat itseasiassa kaksivuotia, mutta ne kylväytyvät yleensä uudelleen ja sitä kautta niistä tulee monivuotisia iloja puutarhaan. Tähkälaventeli odottaa vielä istuttamista, laitan sen hetikohta purkkiin.

Mielestäni perennoja kannattaa esikasvattaa tai laittaa edes laatikoihin kasvamaan. Suoraan kasvupaikalle voi toki kylvää, mutta itse pelkään kitkeväni taimet pois vahingossa kun niitä ei keväällä välttämättä rikkaruohoista erota. Kastelu ja muutkin hoitotoimet on helpompi tehdä laatikossa tai ruukuissa kasvaville taimille.

Kuvassa istutus turvepelleissä (esim. Jiffy).

Osa perennoista eli monivuotista kasveista tarvitsee ns. kylmäkäsittelyn jotta ne itävät. Siemenet voi kylvää näin maaliskuussa astioihin ja viedä ne suoraan ulos varjoisaan paikkaan. Siemenet saavat kylmäkäsittelyn kuin itsestään sillä keväällä lämpötilat vaihtelevat sopivasti yön pikkupakkasista reiluihinkin plusasteisiin. Kevään ja alkukesän aikana siemenet alkavat itämään. Muista huolehtia kastelusta.

Toinen tapa kylmäkäsittelyyn jääkaappi. Sekoita siemet kosteaan hiekkaan, multaan tai turpeeseen vaikka minigrip pussiin ja laitta pussi muutamaksi viikoksi jääkaappiin. Itse olen käyttänyt hyödykseni vanhan talon kylmää kuistia. Tapoja on siis monia.

Kokeile perennojen siemenkasvatusta jos et ole sitä jo tehnyt. Ihania ja vihdoinkin aurinkoisia kevätpäiviä!

Piha ja puutarha sulaa kovaa kyytiä. Vihdoin saa nauttia auringosta.

Täällä perennojen kylvöstä lisää.

Perennojen lisäksi kylvän paljon hyötykasveja ja yksivuotisia koristekasveja. Osa tämän kevään kylvöistä on jo itänyt. Itäneitä (kylvöpäivä suluissa):

 • purjo (1.3)
 • tarhasormustinkukka (1.3)
 • isosamettikukka (4.3 ja 1.3)
 • Ring o Fire- chili (22.2.)
Kerro muillekin:

One Comment

 • Tuitiina

  Minä kasvatan joka kevät jonkun perennan siemenistä mm. ukontulikukkaa, kaunopunahattua, myskimalvaa ja tänä keväänä kasvatan akileijoja ja silkkitassua. Yksivuotisia täytyy olla ehdottomasti zinniaa ja kosmoskukkaa 🙂
  Mikäs sen mukavampaa kuin nähdä sitten itse kasvatetun kukan kukkivan!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)