Uusi perennapenkki jakotaimista

Uusi perennapenkki on edullinen ja helppo perustaa jakotaimista. Kesäpaikkamme sai ensimmäisen perennapenkkinsä kun toin jaettuja taimia kotipuutarhasta. Jakotaimet kannattaa ottaa terävällä lapiolla ja riittävän syvältä. Kukkivia kasveja ei pidä jakaa, muutoin minä kyllä touhuan perennojen parissa aika vapaasti ns. oikeista ajankohdista välittämättä. Jaan, siirrän jne. tarpeen mukaan mutta en koskaan kukkivina.

Perennapenkki uusi
Uusi kukkapenkki tulee tähän. Ilta-aurinko paistaa komeasti!

Uusi kukkapenkin paikka on kulkuväylien risteämässä lähellä sivukuistia. Paikka on todella märkä keväällä (erityisesti märkänä keväänä kuten nyt oli), joten päädyin toteuttamaan penkin kohopenkkinä. Kesäpaikkamme on viime vuosisadan alusta, ja kunnostamme sitä, joten nyt pääsi lattioiden alta poistetut heinä-sammal-hiekkaseokset kohopenkin pohjalle. Sen avulla sain nostettua kukkapenkkiä riittävän ylös, jotta kaikkien kasvien juuret eivät seiso vedessä. Tein kohopenkistä malliltaan pyöreän.

jakotaimet

Jakotaimina toin mm.  kuunliljoja, kurjenpolvia, kurjenmiekkoja ja kevätkaihonkukkaa. Itse kasvattamistani taimista toin coral reef- unikkoa ja kaunopunahattua. Lisäksi oli liljan sipuleita. Kukkapenkkiin päätyi laitettavaksi myös pääsiäisen aikaan ruukuissa olleet narsissit ja helmililjat.

Tein kasveille “täsmäkoloja” kohopenkkiin ja täytin ne mullalla. Reuna-alueille istutin paikalta jo löytyvän saniaisen kaveriksi märässäkin viihtyvät kurjenmiekat ja kuunliljat. Sijoittelin perennat erilaisiin ryhmiin penkkiin, ja täydensin tulevaa kukkaloistoa vielä kahdella pensasangervolla – ruusuangervot kukkivat kauniisti vaaleanpunaisina, ja tuovat ryhtiä kukkapenkkiin. Kannattaakin yhdistellä pensaita ja kukkia.

taimia

Surkealtahan penkki vielä näyttää vaikka kasvit ovatkin paikallaan. Näiden istutuspuuhien puolesta vallitsevat kelit sopivat hyvin, toivottavasti ehtivät juurtumaan kunnolla ennen hellekauden alkua. Runsaasti kastelua tarvitaan aluksi. Lannoitin koko kohopenkin yleislannoitteella sen tekemisen yhteydessä, joten täksi kesäksi ravinnontarpeet pitäisi olla katettu. Täytyykin laittaa myöhemmin kesällä kuva – sitten kun kukkapenkki näyttääkin jo joltakin 😀

uusi perennapenkki

Samalla kun ostin tähän perennapenkkiin tulevat pensasargervot, tarttui mukaan myös Henrin toive –  Flammentaz- köynnösruusu. Se on syvänpunainen köynnösruusu joka kohtalaisen hyvin menestyy meillä.

Flammentaz on suosittu köynnösruusu, mutta menestyy ainoastaan Etelä-Suomessa, I-II vyöhykkeellä. Se kasvaa korkeutta 2,5-4 metriä. Kasvutapa on voimakas. Flammentaz kukkii myös edellisvuoden versoilla tummanpunaisin kerrotuin tuoksuttomin kukin. Kukinta ajoittuu heinäkuulle ja kestää melko pitkään.  (lähde)

Sopiva paikka löytyi kesäpaikalta talon toisesta päädystä, joka on lämmin ja kuuma kesäisin. Köynnösruusu kasvaa siinä kallion kupeessa, ja versojen kasvaessa niitä ohjataan seinälle. Toivotaan että pärjää hyvin. Ruusu pitää istuttaa huomattavan syvälle ja muistaa lannoittaa, sillä se kuluttaa paljon ravinteita.
köynnösruusu

Käytin lannoitukseen puutarhamessuilta kokeiluun saatua  Natria luujauhoa, joka on täysin luonnonmukainen lannoite, myös Natrian ruusulannoite on tässä oiva. Ja vinkki, ruusulannoite sopii erinomaisesti myös tomaattien lannoittamiseen – sitä käytin tänä vuonna meidän tomaateille kasvihuoneessa.

Kukkapenkin perustaminen jakotaimista on superedullista, vain multaa ja lannoitetta tarvitaan. Kasvien taimet ovat hinnoissaan, joten kannattaa tehdä kasvivaihtareita läheisten, tuttavien ja naapurien kanssa. Jakotaimet ovat myös usein kookkaampia kuin ostotaimet, joten kasvuunlähtö on paitsi varmempaa myös nopeampaa. Puutarhoista ja pihoista voi löytyä myös lajikkeita, joita ei enää taimikaupoista saa.

 

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)