Perennapenkki toiseen kohteeseen

Viikko sitten pääsimme tekemään projektia muuhun kuin omaan puutarhaamme. Meidät pyydettiin toteuttamaan kukkapenkki alusta loppuun saakka valmiiksi tehtynä. Tällaiset projektit ovat hauskoja! Saa tehdä rakasta harrastusta, miettiä toteutusta, kasvivalintoja yms. tilaajan tarpeet ja toiveet huomioiden – pieniä ylläreitä unohtamatta 🙂 .

Paikka on täällä Kanta-Hämeessä kauniissa maalaismiljöössä – upea vanha huvila ympärillään vanhoja rakennuksia ja kaikki tämä aivan järven ja joen läheisyydessä. Hieno huvila kaipasi lähelleen istuksia, jotka nostaisivat entisestään sen ilmettä ja toisi palan puutarhaa ihan viereen. Aikanaan tämän talon on ympäröinyt upea puutarha ja nyt pala kerrallaan tuodaan puutarhamaista vehreyttä sen yhteyteen.

Kävimme erillisellä käynnillä katsastamassa kohteen ja käynnistimme suunnittelun jo samantien. Tässä lähtötilanteesta pari kuvaa:

Kukkapenkki on huvilan kainalossa, ja lähellä ulkoportaita. Tämä tulisi kukkia syksystä kevääseen, olla helppohoitoinen ja mielellään tarjota iloa värien, muotojen, korkeuksien ja tuoksujen kautta.

Ensin tehtiin pohjatyöt. Kitkimme koko multapinnan ja poistimme sieltä muutamia säästettäviä kasveja: orvokkeja, pari pientä ruusua ja muratteja – ne sijoitettiin uudelleen kukkapenkkiin. Pohjatöiden merkitystä ei voi koskaan liikaa korostaa! Siispä teimme huolellisen kitkennän ja maan muokkauksen. Kukkapenkissä ollut multa oli todella helposti muokkautuvaa hiesua ja siten erinomaista kasvualustaa.

Kukkapenkissä kasvoi jonkin verran sitkeitä juuririkkakasveja, joten päädyimme erottamaan nykyisen ja uuden kasvualustan pahveilla ja sanomalehdeillä. Ne maatuvat parissa vuodessa mutta sinä aikana tehokkaasti estävät juuririkkakasvien nousua pohjasta. Koska ne myös maatuvat ajan kanssa eivät ne estä perennojen eli monivuotisten kasvien kasvamista.

Siispä kukkapenkkiin levitettiin pahvit ja paperi ja niiden päälle tuotiin erinomaista hyvin palanutta kompostia ja säkkimultaa.

Kukkapenkkiin halusimme tuoda myös muotoa – penkin keskelle teimme selkeän kummun, jolloin penkki saa entisestään näyttävyyttä ja nostaa kasveja esiin. Se myös lisää leikittelyn mahdollisuuksia kasvien korkeuksilla.

kukkapenkki valmiina

Kukkapenkkiin istutettiin kuunliljoja ja vuorenkilpiä jotka sijoitettiin molempiin pitkiin sivuihin rajaamaan kasvillisuus sepelistä. Ne antavat mukavan vihreän taustan penkille. Kaarevaan etureunaan istutimme kurjenpolvia, orvokkeja, krookuksia, keltasahrameja ja murattia. Takareunaan tuli iiristä, jättiläismalvaa, syysasteria sekä sormustinkukkaa. Keskellä olevaan kumpuun tuli jalopähkämöä, kevätkaihonkukkaa ja nunnannarsisseja. Kummun ja etureunan väliin laitoimme ruusuja, hyasintteja ja maanpeittokasviksi suikeroalpia. Kummulle tuodaan kevällä vielä ainakin tulikellukkaa, jota emme nyt taimena sattuneet saamaan – se kun tuo toivottua oranssia väriä penkkiin.

Maanpeittokasveja kannattaa käyttää ja miellään paria erilaista jotka kukkivat eri aikaan. Kevätkaihonkukka kukkii sinisenä toukokuussa ja leviää nopeasti, suikeroalpi taas kukkii keskikesällä keltaisena. Ne estävät tehokkaasti siemenrikkakasvien leviämistä. Kukkapenkkiin on hyvä laittaa aina myös sipulikukkia, jotta penkki kukkii aikaisesta keväästä alkaen. Niitä kannattaa käyttää reiluja määriä jotka laitetaan pienillä istutusväleillä selkeisiin ryppäisiin.

Kruunasimme penkin multapinnan lopuksi laittamalla reilun kerroksen kuoriketta, joka jopa osittain piilotti kasveja – näin toimimalla pyrittiin varmistamaan mm. muratin talvehtiminen. Kuorike säilyttää kukkapenkin kosteuden ja estää rikkakasvien leviämisen – mikä on erittäin tärkeää uudessa penkissä jossa kasvit eivät vielä ole levinneet. Käytimme isoja jakotaimia ja määrällisesti paljon sitä haluamme että penkki on komea jo ensimmäisenä kasvuvuotena.

Vielä ehtii istuttamaan ja tekemään uusia kukkapenkkejä.

Keväällä ja kesällä on odotettavissa kukkien ilotulitusta. Valitut kasvit ovat pääsääntöisesti ns. perinneperennoja jotka ovat varmoja ja helppohoitoisia sekä reheviä. Tässä penkissä on annos cottage garden henkeä mikä sopii vanhan huvilan tyyliin täydellisesti.

Tämä oli kivaa ja antoisaa ja teemme näitä jatkossakin mielellämme. On kiva ilahduttaa ja luoda puutarhatunnelmaa myös muille.

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)