Tehokas pensasleikkuri

Pensaiden leikkaus on usein näin keskikesällä ajankohtaista. Meillä tähän aikaan leikataan useat kukkineet pensaat, erityisesti angervot. Pensasangervoita voi myös muotoonleikata kuten olemme jo vuosia tehneet. Myös syksy ja kevät ovat usein kiireistä leikkausaikaa.

Saimme kokeiluun Boschin pensasleikkurin AHS 55-26 jossa on pitkä terä (550 mm) ja tehokas 600 w moottori. Laite on sähkökäyttöinen. 

Ensituntuma pensasleikkurista on sen järeys, kokoa löytyy joten tällä leikkaa varmasti paksut ja raskaammatkin oksat ja isot leikkuualueet. Terän etuosassa olevat hampaat leikkaavat ongelmitta maks. halkaisijaltaan 32 mm:n paksuiset oksat.

Bosch pensasleikkuri AHS 55-26..pg

Tämä pensasleikkuri kyllä tekee vaivatta sen minkä lupaa, leikkuu sujuu todella vauhdikkaasti ja aivan käden käänteessä. Kahvoista saa hyvän otteen ja leikkurin käyttö on helppoa. Pensasleikkuri pysyy hyvin tasapainossa leikatessa.

Sähkökäyttöisten pensasleikkurien hyvä puoli on nimenomaan moottorin tehokkuus ja vääntövoima sekä loppumaton käyttöaika. Akkukäyttöinen pensasleikkuri olisi kätevä olla tämän lisäksi, sillä joka paikkaan ei isolla tontilla pääse jatkojohtojakaan virittelemällä. Lisäksi kevyemmissä leikkuuhommissa akkukone on yksinkertaisesti nopeampi ottaa esille ja aloittaa työ.

pensas

Meillä tällä Bosch AHS 55-26 leikkurilla tullaan leikkaamaan paljon erilaisia aitoja ja pensaista: tuija-aitaa, muotoonleikattuja marjakuusia, kuusiaitaa, muotoonleikattuja pensaita, pensasaitoja, yksittäisiä pensaita kuten ruusuja, koreanonnenpensas jne.

Koreanonnenpensaan isot oksat leikkautuivat vaivatta. Samoin pensasaita tontin rajalla. Mielenkiintoista oli nähdä tarkkuus, johon leikkuri kykenee. Pystyykö sillä tekemään muotoonleikkausta, kun leikkuri on iso ja terä on pitkä. Otin kokeeksi angervorivistön, joka on meillä parturoitu aina suorakaiteenmuotoiseksi laatikoksi.

Lähtötilanne:
Tästä alkoi angervojen muotoonleikkaus
Tästä alkoi angervojen muotoonleikkaus
Sivut leikkautuivat helposti, ja tähän meni vain muutamia minuutteja.
pensaiden leikkaaminen
Sivut on parturoitu leikkurilla käden käänteessä.
Suunnilleen valmista, vielä pientä hienosäätöä. Tämän korkuisen pensaan leikkaus oli helppoa joka suunnasta.
Viimeistelyä vaille valmista!
Viimeistelyä vaille valmista!
Tehokkuuden pieni varjopuoli on leikkurin paino (3,6 kg), joka alkaa näin naisena tuntumaan varsinkin silloin kun leikkaa hartialinjan yläpuolella, tämä tulee esille vain korkeita pensaita leikatessa. Pitkään ei siinä asennossa jaksaisi leikkuria pitää. Sen sijaan alaspäin ja vaakaan suuntautuvat leikkuut hartialinjan alapuolella sujuvat mallikkaasti – ja todella nopeasti. Ja muutoinkin kaikki työalueet hartioista alaspäin ovat helppoja leikata leikkurilla.

Olen varsin tyytyväinen leikkurin monipuolisuuteen ja nimenomaan järeyteen. En pidä pikkusievistelystä puutarhassa monessakaan mielessä ja etenkin työväleissä tehokkuus, toimivuus ja luotettavuus ovat tärkeitä. Puutarhurilla myös kotona on erilaisia tarpeita, ja siksi yksi työväline ei välttämättä riitä. Meillä on lisäksi pieni pensasleikkuri ja akkukäyttöiset ruohosakset muuhun viimeistelyyn. Kerron näistä myöhemmin.

Miksi pensaita tulisi sitten leikata?
  • kasvua voidaan pitää kurissa ja ohjata haluttuun suuntaan
  • uudistaa kasvusto
  • parantaa kukintaa
  • antaa enemmän tilaa ja valoa
  • tuoda ilmettä ja linjoja puutarhaan esim. muotoonleikkauksen avulla

 

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)