Peitetty kasvimaa esiin – ovatko rikkaruohot tukahtuneet?

Miltä näyttää kasvimaa, joka on ollut peitettynä yli kaksi vuotta rikkaruohojen tukahduttamiseksi? Pääsimmekö eroon rikkaruohoista ja miltä maa näyttää? Olemme kertoneet blogissa ja videoissa viime aikoina isosta kasvimaan perusparannuksestamme. Meillä on reilun kokoinen kasvimaa, jonka päätimme peittää jotta saisimme siten tukahdutettua sitkeät rikkaruohot. Nyt paljastimme viimeisenkin alueen kasvimaasta ja otimme sen taas viljelykäyttöön.

Jännityksellä poistimme pressut ja ihmettelimme miltä kasvimaa näytti. Tulosta oli syntynyt parissa vuodessa ja tukahduttaminen oli toiminut. Upea maa on nyt esillä, jota lähdimme parantamaan vielä matomullalla ja heinillä. Saimme äitienpäivänä kaiken kylvökuntoon!

Miltä maa näytti, ja miten kasvimaa perusparannettiin? Katso videolta:

Ja näillä kuvilla pääset myös tunnelmiin – lopputuloksen osalta.

Kasvimaalla on pitkiä penkkejä, kasvulaatikoita ja laatikoiden takana vielä alue, johon on istutettu sipuleita ja perunaa. Tilaa on hyvin pienimuotoiseen omavaraisteluun.
Joskus tehty työ palkitsee erityisen hyvin.

Ensi vuonna työtä on rutkasti vähemmän. Melkoinen rutistus on ollut tämä kasvimaan kuntoon saaminen, mutta varmasti sen arvoista. Kylvöjen ja kasvun edetessä myös mullan pinta tullaan kattamaan mainiolla heinällä. Se estää paitsi rikkaruohoja, parantaa myös maaperää edelleen kun se hiljalleen kompostoituu. Myös madot käyttävät heinää ravinteena, ja kuljettavat sitä syvemmälle maahan.

Heinä on loistava katemateriaali ja toimii hyvin myös kasvimaan poluilla estämässä rikkaruohoja ja polkujen liettymistä.

Toivottavasti jokainen kiinnittäisi huomiota siihen, että muovia ei todellakaan kannattaisi käyttää puutarhassa tai kasvimaalla esimerkiksi katekankaiden muodossa. Niistä tulee hiljaalleen mikromuoveja, jotka jäävät maaperään pahimmassa tapauksessa ikuisiksi ajoiksi. Toki tässä täytyy todeta, että kasvimaan kattamiseen rikkaruohojen tukahduttamiseksi ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin käyttää pressuja ym. mutta se oli vain tämä parin vuoden jakso, ja poistimme ne heti maasta kun olivat homman (rikkaruohot poissa) tehneet. Käytä siis sanomalehtiä, puiden lehtiä, heinää, pahvia, lautoja – mitä tahansa paitsi muovia. Luonto kiittää.

ps. Lue juttu puutarhan muovittomasta maaliskuusta tästä. Me olemme heränneet muovin tuottamiin ongelmiin ja päättäneet välttää muovia ihan kaikessa, missä se on suinkin mahdollista. Myös sisällä kotona – esim. keittiön kapustat, kauhat yms. korvaamme aina muovittomilla vaihtoehdoilla nykyisin kun vanhat ovat käyttöikänsä päässä.

Samettikukan taimia.

Ihania ulkoilmakelejä luvattu täksi viikonlopuksi. Nautitaan 🙂

Kerro muillekin:

One Comment

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)