Parsan istutus

Parsan istutus hoidettu ja kasvua seurataan 🙂 Kerroin keväällä haaveestani saada parsapenkki ja sitä kautta omia parsoja. Nyt tuo haave on toteutunut ja parsat istutettu. Parsa on kiitollinen kasvatettava, sillä se voi antaa satoa vuosikymmeniä. On takuulla tuoretta parsaa kun nappaa ne omasta maasta suoraan kattilaan.

Hankimme parsan juurakot nettimyynnistä. Kasvatuksen voi tehdä myös siemenistä mutta silloin ensimmäistä satoa joutuu odottamaan lähes viisi vuotta.

Harmiksemme osa juurakoista näytti homeisilta tai muutoin melko heikoilta.  Istutimme ne kuitenkin – ensin liotimme juurakkoja vesivadissa jotta ne saisivat maksimaalisesti kosteutta ennen maahan laittamista.

Ensimmäisen kerran koskaan kävi netin puutarhaostoksissa niin, että myyjäliike otti oma-aloitteisesti yhteyttä muutaman viikon kuluttua ja totesi että olivat omavalvonnassaan havainneet etteivät juurakot vastanneet heidän laatustandardejaan, ja palauttivat ostosumman. Ei ollut tullut itselle edes mieleen reklamoida. Mahtavaa palvelua.

Ostimme sitten noin puolitoista kuukautta ensimmäisten parsojen istutuksesta uudet parsat, sillä näytti siltä ettei noista hyvitetyistä parsoista tosiaan noussut kuin kuin pari. Näin saimme lopulta hyvän määrän parsoja kasvamaan.

Parsat aseteltuna vakoon. Päälle kasataan harjanne.

Parsan istutus

Parsamaa tehtiin siten että kuorimme ensin  koko alueen rikkaruohoista yms. Paransimme maata kompostilla, ostomullalla ja lannoitteella.  Teimme reilun vaon ja peitimme reilusti. Lopuksi reunustimme sen heinillä estämään rikkakasvit.

Tarkoitus on lisätä vielä reilusti maata parsojen päälle jotta saadaan reilu harjanne ja sitä kautta optimaaliset kasvuolot aikaan. Ajattelimme että parasta antaa parsojen ensin kurkotella maan pinnalle ja sitten pikku hiljaa kasvukauden aikana lisätä maata päälle – viimeistään sitten syksyllä reilusti.

Parsamaan työstöä.
Parsat kasvat mukavasti heinäkuussa. Myös herneet ovat itäneet.

Nyt parsan “huiskelot” ovat nyt mukavasti kasvaneet, pisimmät noin 30 senttisiä. Istutin pari viikkoa sitten herneitä vielä parsapenkin sekaan sillä tilaahan tässä vaiheessa on hyvin. Ajattelin parsojen toimivan hentoina tukina herneille ja herneethän lisäksi parantavat maaperää tuoden siihen typpeä. Tämä alue, johon parsat on istutettu on aiemmin ollut vain rikkaruohojen peittämää “joutomaata” kallion kupeessa. Maaperä on kuitenkin vanhaa peltomaata joten sen työstäminen on helppoa.

Paikan valitsimme paristakin syystä: siinä on lämmintä kun kallio kerää lämpöä, se sijaitsee rinteessä ja viettää sopivasti alaspäin joten parsat eivät koskaan seiso vedessä vaikka vettä tulisi kuinka.  Tässä jutussa parsan kasvuolosuhteista tarkemmin.

Pienten parsojen sekaan mahtui vielä muutama maissikin kuten kuvasta näkyy. Ne kasvatimme itse. Pussillisesta siemeniä lähti vain kymmenkunta maissia kunnon kasvuun mutta mukava jos nämä ehtisivät tuottamaan tähkät.

Sulassa sovussa siis tänä vuonna parsa, maissit ja herneet. Kevät ja alkukesä oli todella kuivaa ja kastelimmekin parsapenkkiä noin kerran viikossa reilusti. Nyt saa luonto hoitaa – ja onneksi onkin tullut melko mukavassa suhteessa aurinkoa ja lämpöä sekä sateita.

Niin – niitä omia parsoja saa siis vielä odottaa noin kolme vuotta juurakoiden istuttamisesta. Aika vierähtää yllättävän nopeasti.

 

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)