Parsa

Parsa, tuo ihana alkukesän vihannes on mahdollista kasvattaa myös kotipuutarhassa.

Teimme viikonloppuna tilauksen parsan juurakoista samalla kun laitoimme perunat tilaukseen. Parsasta olemme haaveilleet jo jonkin aikaa, mutta mielestämme sopivan kasvupaikan puute on aiheuttanut sen ettei kasvia ole hankittu.

Parsa kasvaa jopa vuosikymmeniä samassa paikassa joten kasvupaikalla on väliä. Hankimme joskus yli 10 vuotta sitten jokusen juurakon, joita sitten siirsimme useamman kerran ensimmäisen vuoden parin aikana. Ja istutimme tiukkaan savimaahan.. No arvaahan sitä kuinka kävi, kuolihan ne. Eli tämä on niitä kasveja, jotka kannattaa hankkia vain kun on mahdollista antaa kasvurauha vuosiksi.

Parsan juurakoita saa ainakin tähän aikaan vuodesta verkkokaupoista. Juurakoista sen kasvattaminen kannattaakin aloittaa, sillä satoa saa odottaa vähintään muutaman vuoden. Juurakoista istutettu parsa tuottaa ensimmäistä satoa noin kolmevuotiaana, siemenistä istutettuna siihen voi lisätä parisen vuotta päälle.

Ideaali parsamaa on syvämultainen ja kuohkea. Kasvuoloja voi parantaa istuttamalla parsan kohopenkkiin tai harjanteeseen. Parsan juurakko ei pidä seisovasta vedestä joten tuollainen istutustapa tai esimerkiksi istuttaminen rinteeseen on erinomainen tapa välttää liiallinen vesi.

Meillä on ajatus viedä parsat kesäpaikalle maalle, jossa on aurinkoinen ja lämmin rinne. Maaperä on kuohkeaa entistä peltomaata. Siihen tulee erinomainen kasvupaikka jossa parsat saavat olla vuosia. Olisihan se mahtavaa nauttia sadosta vuosikymmeniä, kuten sanotaan.

Parsa ei varsinkaan ekoina vuosina halua kilpailla rikkaruohojen kanssa, joten kasvualusta kannattaa kunnostaa huolella ja jatkossa huolehtia rikkaruohoista. Kunnon hara, kattaminen jne helpottaa parsan hoitamista. Komposti, palanut lanta tai muu maanparannus ja lannoitusaines kannattaa lisätä myös kasvupaikkaan sillä hitaasti liukenevat ravinteet ovat todellista kasvun vahvistajaa parsalle.

Ensimmäisinä vuosina on tarkoitus kasvattaa ja voimistaa juurakkoa – siksi sadunkorjuuta joutuu odottamaan muutaman vuoden. Silloinkin pitää aloittaa maltilla, vuosien saatossa sitten satokin lisääntyy ja sitä voi käyttää ruoaksi huolettomammin.

Juurakot istutetaan noin 40 cm välein ja vähintään 15 cm syvyyteen vaon pohjalle. Mitä syvemmälle parsa istutetaan sitä paremmin se kestää talven pakkaset. Meille on tulossa 20 kpl juurakoita, joten saamme noin 8 metrisen parsapenkin. Istutuksen yhteydessä taimet kastellaan kunnolla ja ensimmäisenä kesänä huolehditaan kastelusta juurtumisen varmistamiseksi.

Toivottavasti näistä keräämistäni vinkeistä on apua muillekin kuin meille. Jospa tällä kertaa onnistumme.  Kävin kirjastossa tutkimassa puutarhakirjoja ja ainakin vielä tähän aikaan valikoima oli huikea. Veikkaan että muutamassa viikossa hyllyt tyhjenevät kun kevät etenee. Löysin mm. parsakirjan. Kannattaa lukea jos aihe kiinnostaa enemmänkin Hanne Kinnunen, Parsaa omasta pihasta (Minerva). Parsan viljelystä löytyy juttu myös Kodin Pellervon nettiversiosta.

Minua viehättää hyöytykasvi, joka tuottaa satoa näin pitkään samalla paikalla ja vuodesta toiseen. Parsa on myös tuoreenakin kaupasta ostettuna vähintäänkin jonkin aikaa seisonutta ja siten jo puutuneempaa. Miltä mahtaakaan maistua omasta maasta juuri nostettu ja ruoaksi valmistettu parsa? Jos sinulla on kokemuksia tai vinkkejä parsan viljelystä kommentoi ihmeessä. Kuulisimme siitä todella mielellämme.

Kerro muillekin:

2 Comments

  • Pihan vuosi

    Parsaa suunnittelin minäkin kasvattavani. Sopiva kohopenkkikin on jo rakenteilla. Tai toivon sen olevan parsalle sopiva 🙂 Sen verran parsasta minullakin aiemmalti kokemusta, että savimaa, parsa ja juolavehvä ei todellakaan sovi yhteen! Toivottavast tällä kertaa menestyy sinulla hyvin.

    • Henni - Puutarha49

      Kiitos, olisi kiva vaihtaa kuulumisia parsan kasvatuksesta kun siihen vaiheeseen molemmat pääsemme! Onnea sinullekin, toivottavasti saamme nauttia muutaman vuoden päästä maukkaasta sadosta.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)