Elävän pajumajan tarun loppu

Lauantaina sää helli mitä upeimmalla auringonpaisteella ja innosti hoitamaan monta keväistä puutarhan puuhaa pois pikkutyölistalta. Kasvu vauhti on keväällä huima, eikä se taida koskaan lakata hämmästyttämästä. Versot nousevat maasta hurjaa kyytiä, sinivuokko kukkii puutarhassamme, krookukset avautuivat täyteen kukintaan nuppuvaiheesta vain päivässä. Katuojassa kukkii leskenlehdet.

krookus

Silppusimme oksasilppurilla (kiitos naapurille lainasta!) pajumajan oksat. Rakas pajumajamme oli tullut tiensä päähän ja katkoimme siitä oksat kasaan jo syksyllä. Oksasilppuri toimi mainiosti ja teki haketta oksista. Paksuimmat oksat täytyy vielä sahata pätkiksi ja polttaa takkapuina.

oksasilppuriin

Elävä pajumaja oli upea lisä puutarhassamme noin 6- vuoden ajan, mutta valitettavasti olemme joutuneet kokemaan että edes elävät pajutyöt eivät ole ikuisia. Ns. Belgialainen vinoruutuinen elävä pajuaita tonttimme ja tien välistä alkoi kuolla pikku hiljaa muutaman vuoden ikäisenä, pajut ränsistyivät ja kuolivat – lopulta aita oli poistettava ja korvasimmekin sen pensasaidalla.

Pajumaja oli upea lehdettömänäkin
Pajumaja oli upea lehdettömänäkin

Elävä pajumaja näytti jo viimeiset pari vuotta osittain rumalta kun pajuja oli kuollut melkoinen määrä sieltä täältä. Väistämätön oli edessä kun pajumaja oli vain varjo entisestään. Tämä on sääli, sillä missään pajukirjoissa ei kerrota, ettei paju olisi ikuista. Vaikka aita ja pajumaja juurtuivat upeasti aikanaan, eivät ne elävinä kasveina kuitenkaan kestä – noin viisi vuotta näyttää meidän kasvuolosuhteissa olevan maksimiaika. Täytyy vielä kaivaa juurakot pois maasta. Aiomme korvata pajumajan istuttamalla ikivihreän havuaidan tilalle, samaan muotoon niin että siitä muodostuu hevosenkengän muotoinen alue.


pajumaja

Haketta tuli useita isoja astioita ja saaveja täyteen. Siitä saa erittäin hyvää kompostikuiviketta keittiöjätekompostoriin, kun tekee sekoituksen oksasilpusta + turpeesta.

haketta

 

Elävissä pajutöissä on aina muistettava käyttää viljeltyä pajua, jota saa ostaa useilta eri pajutiloilta. Luonnonpaju ei käy sillä se tekee juuriversoja ja seurauksena on vain pajupuska 😀

ps. Jos elävät pajutyöt kiinnostavat, etsipä käsiisi Vibe Gron kirja Elävät pajutyöt. Se antaa hyviä käytännön ohjeita, niillä mekin aikanaan teimme pajuaidan ja pajumajan.

 

 

 

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)