Nurmikon paikkakylvö ja lannoittaminen

Viileät ja erityisen sateiset päivät ovat olleet vallitseva säätila viime aikoina. Tällaiset kelit ovat erinomaisia nurmikon huoltosäitä, sillä kastelu hoituu luonnon puolesta automaattisesti. Polkuprojektin myötä meillä on nurmialueilla runsaasti läikkiä ja alueita, joissa nurmikko ei kasva. Ne syntyivät kun työkoneet, mm. kaivinkone rullaili pitkin nurmikkoa edestakaisin. Osa läikistä tuli myös kun täytimme nurmikolta painaumia ja savisia kohtia. Niissä käytimme runsaasti hiekkasoraa, joka sopii erinomaisesti tiiviiseen savimaahan, sillä se samalla kuohkeuttaa maata ja hiekkasoralla saa kuopat sekä painaumat helposti täytettyä.

Paikkakylvö on siis polkuprojektin vuoksi välttämätön toimenpide, jotta saamme kauniin tasaisen nurmikon. Alueet, joista nurmikko oli tuhoutunut parannettiin ja tarvittaessa täytettiin hiekkasoralla ensin jonka päälle laitoimme multaa.

Nurmikon paikkakylvö ja lannoittaminen

Otin yhden nurmialueen käsittelyyn illalla töiden jälkeen. Ensin levitin alueille, joista nurmikko oli tuhoutunut multaa muutaman sentin kerroksen.  Alla oli hyvä kasvualusta, mutta muutoin kasvualusta tulisi rikkoa haravalla tms. jotta saadaan hyvä läpäisevä kasvualusta uudelle nurmikolle ja nurmikon siemenille. Uutta multaa tulee aina lisätä ennenkuin kylvää siemenet.

Kun multa oli levitetty tallasin sen jaloilla tiivisti kasvualustaan kiinni. Isommilla alueilla olisi kätevä käyttää nurmikkojyrää, mutta tällaiset “lämpäreet” sai hyvin jaloillakin tampatuksi. Sen jälkeen otin nurmikon siemenet esille. Käytin kotimaisia  GreenCare iSeed nurmikon parannussiemeniä, joita saimme kokeiltavaksi. iSeed siemenet ovat erityisesti tarkoitettu nurmikon paikkaamiseen ja kunnostamiseen. Siemenet oli pakattu kätevään pahvirasiaan, jossa oli annosteluaukko. Siemenet olivatkin erittäin helppo kylvää sillä ne ovat ns. perussiemeniä painavampia eivätkä pölynneet kylväessä vaan asettuivat helposti haluttuihin paikkoihin. Ripottelin siemenet suoraan paketista, ensin toiseen suuntaan ja sitten samalle alueelle vielä uudelleen eri suuntaan – näin saadaan varmasti tiheä kylvö ja sitä kautta kaunis tasainen nurmimatto. Siementen paino johtuu siitä, iSeed siemen on päällystetty mineraaleilla ja ravinteilla ja näin siemen painuu nätisti ja helposti kasvualustaan.

Kun siemenet oli kylvetty otin taas multasäkit esille ja heittelin kevyesti multaa niiden päälle jotta siemenet jäivät mullan alle piiloon. Näin ne pysyvät paikoillaan, saavat kosteutta ja alkavat itämään hyvässä kasvualustassa. Laadukas multa on tärkeää, siksi kannattaa käyttää varmasti rikkaruohotonta multaa. Varminta on käyttää pussimultaa. Kun siemenet olivat saaneet multahunnun päälleen oli aika kastella paikkakylvetyt alueet huolella. Paikkakylvettyjen alueiden kosteudesta tulee huolehtia päivittäin kunnes uusi ruoho on vähintään muutaman sentin korkuista. Koska tälle viikolle on luvattu jatkuvasti enemmän tai vähemmän sateita, pääsee kastelupuuhissa helpommalla. Tällaiset viileät ja sateiset päivät ja viikot kannattaakin hyödyntää ja laittaa nurmikko kuntoon. Keskikesän helteillä hommasta ei sitten selviäkään yhtä vähällä, ja alueita joutuu kastelemaan tai sadettamaan päivittäin.

Nurmikon lannoittaminen

Viimeistelin nurmikon levittämällä koko nurmialueelle lannoitetta. Lannoitetta laitoin siis myös koko alueelle, en vain paikkakylvetyille kohdilla. Polkuprojektin myötä nurmialueemme ovat nyt selkeästi erillään toisista, ja on kätevää ottaa yksi alue kerrallaan työn alle. Lannoitukseen käytin kesälläkin lannoittamiseen sopivaa Nurmikon Kevät & Kesä lannoitetta. Se on helppoa murumaista pientä lannoitetta, jota saa helposti heiteltyä suoraan pakista nurmikolle tasaisesti käsipelillä. Lannoitus auttaa nurmikkoa kestämään kuivuutta, kasvamaan kunnolla ja pysymään kauniin vihreänä. Hyvinvoiva nurmikko erottuu kyllä selvästi huonovointisesta nimenomaan värinsä ja kasvuvoimansa ansiosta. Murumaiset rakeet painuivat lähes huomaamattomiin nurmiheinän sekaan, ja kosteus hoitaa lopun.

Olemme joskus aiemmin kokeilleet nurmikon lannoittamista kanankakkarakeilla, ja sitä en voi suositella. Raekoko on niin suurta että seurauksena oli raidallinen nurmikko, ja kun lannoite ei levittynyt tasaisesti näytti nurmi paikoin jopa “palavan” liian vahvasta lannoitteesta. Muutoin niin hyvä kanankakka yleislannoite ei siis ole paras tuossa puuhassa. Pian nähdään mitä ns. oikea nurmilannoite saa aikaan.

Koska yöksi on luvattu sadetta en lähtenyt kastelemaan koko lannoitetettua nurmialuetta, vaan annan luonnon hoitaa senkin. Mukava parin tunnin rupeama, josta seuraa ilo myöhemmin tasaisen kauniin nurmikon myötä. Näistäkin kurjemman puoleisista kesäsäistä on hyötyä :). Nyt vain odotellaan nurmikon kasvua ja pian saamme nauttia entistäkin komeammasta paraatinurmikosta.

Taas on yksi työ vähemmän, vaikkakin nurmikon kanssa riittää hommia enemmänkin… rikkaruohoiset, vanhemmat nurmialueet aiomme kunnostaa vielä perusteellisesti poistamalla rikkakasvustot nurmelta ja kylvämällä runsaasti uutta siementä tilalle – niihin puuhiin palaan kun on sen aika.  Vielä on kesää runsaasti jäljellä..

Kerro muillekin:

One Comment

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)