Päärynäpuu omaan pihaan?

Päärynä on herkullinen hedelmä mutta silti harvinaisempi  kotipihoissa ja puutarhoissa. Olemme jonkin aikaa miettineet päärynöiden istuttamista kesäpaikallemme. Siellä on aurinkoinen rinne ja erinomaiset kasvuolosuhteet näille hieman aremmille hedelmäpuille.  Olen joskus nuorena maistanut makoisia kotimaisia päärynöitä suoraan puusta. Päärynä on paitsi herkullinen hedelmä myös todella terveellinen. Siinä on paljon C-vitamiinia ja kuituja. Päärynä toisi mukavan lisän omaan hedelmäsatoomme, joka tällä hetkellä koostuu omenoista. 

Omenapuita meiltä löytyy sekä kotipuutarhasta että kesäpaikalta, samoin kuin  luumupuut molemmista. Tosin luumupuut ovat sen verran hiljattain istutettuja, että antavat vielä odottaa satoaan. Kotipuutarhan luumu antoi ensimmäisen kuuden luumun satonsa viime vuonna, kesäpaikan luumu on istutettu toissa vuonna joten sen kanssa odotettelemme vielä.

Päärynälajikkeen valinta

Päärynöitä on niin itsepölyttäviä kuin pölytystä vaativia, jolloin tarvitaan useampi päärynäpuu.

Halusimme kotimaiset, kestävät ja meikäläisiin olosuhteisiin kasvaneet päärynän taimet. Löysimme Hankkijan valikoimista kotimaisen Tahvosten taimiston hedelmäpuut. Tahvoset myy jälleenmyyjien kautta kotimaisia taimia Raaseporista yli 60 vuoden kokemuksella.

Hankkijalla on laaja valikoima taimia ja kaikenlaisia puutarhatuotteita  sekä lyömätön myymäläverkosto – lähes 60 puutarhatuotteiden myymälää ympäri Suomea. Nappasimme taimet näppärästi myymälästä mukaan työmatkalla, mahtuivat sopivasti kyytiin kun kaadoimme hieman takapenkkejä. Aina ei siis tarvita edes kummoisempia kuljetusmahdollisuuksiakaan.

Sekä kesäpaikkamme että kotipuutarhamme on III vyöhykkeellä. Valitsimme päärynäpuumme lajikkeiden joukosta ennenkaikkea talvenkestävyyden, maun ja satoajankohdan perusteella. Tärkein näistä on ehkä kuitenkin pakkasen kesto.

Mikään ei ole niin ikävää kuin katsoa muutama vuosi kasvavaa puuta joka sitten yhtenä hieman poikkeavana vuonna paleltuukin. Tällaisia kokemuksia on mm. Katsurasta (koristepuu), jonka palelluttua päätimme, etteivät erikoisemmat kokeilut ole meidän juttu. Ennemmin varmoja, kotimaisiin vaihteleviin olosuhteisiin sopivia.

Meillä on reilusti tilaa kesäpaikalla joten ostimme kaksi päärynää, jotka toimivat hyvinä pölyttäjinä toisilleen. Lajikkeiksi valikoituivat Lada ja Tsisovskaja. Komeat, kotimaiset taimet joilla näytti olevan hienot juuristot ja lehdet hiirenkorvilla.

Lada päärynä
Tsisovskaja päärynä

Lada

Aikainen kesäpäärynä tuottaa satoa runsaasti joka kesä. Hedelmä on mehukas ja maukas, painoltaan 100–110 g, kellanvihreä, auringon puolelta punainen. Kukkanuput vaaleanpunaiset. Pölyttäjäksi käy parhaiten ’Tsisovskaja’. Sopii ruvenkestävänä luomuviljelyyn. Erityisen talvenkestävä. Vyöhykkeet I–IV.

Tsisovskaja

Myöhäinen kesälajike. Erittäin makea ja aromikas hedelmä kypsyy syyskuun puolivälissä. Malto pehmeää, mehukasta; paino 130–150 g. Hyvä pölyttäjä ’Lada’-päärynälle. Ei rupea. Talvenkestävyys erittäin hyvä, sillä tuottanut satoa Sallassa. Vyöhykkeet I–IV (V).

Päärynän istutus

Vietimme pitkän viikonlopun kesäpaikalla ja istutimme elinvoimaiset taimet maahan. Kannattaa muistaa että hedelmäpuu, kuten päärynäkin, on pitkäikäinen ilo puutarhassa. Se kukkii jonkin verran aiemmin kuin omenapuu ja kaipaa lämpimän, tuulensuojaisen kasvupaikan jossa on kuohkea sekä syvämultainen maa. Paras kasvualusta on rinne tai muuten sellainen paikka, jossa vesi ei seiso sillä siitä päärynä ei pidä. Kasvualustassa on hyvä olla hiekkaa joka läpäisee vettä.  Taimiväli on noin 3-4 metriä ja istutussyvyys sama mitä taimella ruukussakin.

Etsimme sopivat paikat taimille ja kaivoimme niille reilut kuopat. Jo istutusta edeltävänä iltana oli kastellut taimet kunnolla.

Sekoitimme lannoitteeksi maaperään Neko Vegamix yleislannoitetta joka antaa pitkäaikaisen lannoitevaikutuksen ja soveltuu puiden lisäksi niin vihanneksille, juureksille, kesäkukille jne. Lannoite on kätevä antaa istutusvaiheessa kun sen saa sekoitettua suoraan kuoppaan ja täyttömaahan.

Puut on tärkeä tukea ja teimme vanhoista heinäseipäistä sopivan mittaiset tuet (2-3 kpl/taimi) ja löimme ne kuoppaan taimen ympärille.

Sidoin päärynäpuun ympärille telttapatjasta leikatut suikaleen sidontaköyden alle estämään narun hiertyminen puuhun ja teimme tukevat sidonnat tukipuihin. Tukipuut estävät taimen heilumisen, se juurtuu nopeammin ja kasvaa suoraan. Lopuksi täytimme kuopat.

Komeat ovat päärynäpuut; Lada ja Tsisovskaja – ja innolla seuraamme niiden kasvua ja malttamattomana jännitämme ensimmäistä satoa jonka ehkäpä muutaman vuoden sisällä saamme. Sitten herkkua riittääkin vuosia. Uskon että nämä päärynät kestävät lajikkeensa ansionsa pakkaset ja säät kun kasvupaikkakin on ajatuksella valittu.

Lada päärynä
Tsisovskaja päärynä

Kevät on parasta istutusaikaa varsinkin puille ja pensaille, joiden soisi lähtevän hyvään kasvuun ennen ensimmäistä talvea. Nyt kannattaa tehdä hankinnat senkin vuoksi, että valikoimat ovat runsaimmillaan ja löydät itsellesi parhaiten sopivat lajikkeet.

Blogiyhteistyö: Hankkija ja Neko

Kerro muillekin:

4 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)