On kevät ja hyasintit tuoksuu

Syksyllä Henni istutti isoimpaan kukkapenkkiimme, paraatipenkkiin, hyasintin sipuleita ja tasettinarsisseja. Suuri ilo on näistä istutuksista ollut keväällä. Hyasintit ja tasettinarsissit ovat paitsi kukkineet mahtavasti niin myös säilyneet rusakoitten hampailta. Eivät taida lainkaan niille kelvata. Upea juttu! Näitä pitää syksyllä laittaa lisää maahan. Ja sitä paitsi hyasinttien tuoksu on ihan yhtä huumaavaa kuin joulun aikaan, kun istutuksen ohi kulkee.

 

Kun katsoo yleiskuvaa pihastamme näin toukokuun alussa niin kyllä vielä aika harmaan ruskealle näyttää. Missä on rehevä englantilainen puutarhamme? No taitaa kärsiä tästä koleasta keväästä niin kuin me kaikki. Pieniä mieltä lämmittäviä asioita voi kuitenkin puutarhasta havaita kun sitä katselee tarkemmin. Ensimmäiset raparperit on jo piirakkaan noukittu. Hyvää oli!  Hämyvuokko, mielestäni tuo vuokoista kaikkein herkin, löytyy upeassa kukassa yhdestä kohtaa pihaa. Se kukkii kaikkein viimeisimpänä vuokkoperheestämme.

 

 

Mullantuotantokin on käynnistynyt vauhdilla kun ilmat lämpenivät. Kompostin lämpötila on reilusti yli 50 astetta ja multaa syntyy. Ensimmäinen tyhjennys tehtiin viikonloppuna. Mainiota maanparannusainetta! Tällaisen pikakompostorin tuotoksen voi käyttää sellaisenaan katekompostina eli laittaa sitä ohut kerros mullan päälle ravitsemaan. Toinen vaihtoehto on jatkaa sen kompostoimista ns. ylivuotiseksi lautakehikossa tai tavallisessa kompostissa. Tuoreeseen kompostitavaraan ei pidä erehtyä kylvämään mitään, sillä se on tuhoontuomittua johtuen hajoamisprosessin jatkumisesta joka olisi siementen tai pienten taimien surma.

Illalla ajateltiin kaivaa samettikukille valmis “istutusoja” pihamme sisäänajotien molemmille puolille noin 8 metrin matkalle. Esikasvatuksessa on ollut noin 150 taimea joista uuden kodin tien reunamilta saa 80 taimea. Mutta siitä lisää kun homma etenee. Pihalle siis!

Terveisiä lämpökompostorista!
Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)