Omena ja lempilajikkeeni Antonovka

Omenoita! Niitä on tänä vuonna paljon, todella paljon. Omenapuut suorastaan notkuvat omenien painosta. Eri omenalajikkeiden ominaispiirteet tulevat myös hyvin esille, väri, koko, muoto..

Meidän puutarhan ehdoton omenakuningatar on Antonovka. Kun muutama vuosi sitten näytti siltä, että pihan alkuperäinen, arviolta 50- luvulla istutettu Antonovka alkoi tulla ns. tiensä päähän istutimme uuden. Ja onneksi niin teimme sillä tänä päivä tuota upeaa omenalajiketta ei muutoin puutarhastamme löytyisi. Vanha Antonovka antoi hiljalleen periksi. Surullista, mutta kuuluu tietysti luonnon kiertokulkuun. Lue vanhasta puusta tästä.

Antonovka, se uudempi, kasvaa komeasti myös kukkapenkin keskellä.

Antonovka lajikkeen korkean hyödyntämisasteen tajusimme aikanaan kun veimme omenoita Marttojen mehupuristamolle. Martat tiesivät kertoa, että juuri Antonovka on yksi parhaista ellei paras hyötyomena – satoisa ja ennen kaikkea mehuisa. Omenan koko siinä suuri, yli nyrkin kokoisia omenoita on nyt puu täynnä. Myös kesäpaikallemme istututimme pari vuotta sitten saman lajikkeen, vaikka se onkin talviomena.

Itse olen talviomenoiden ystävä sillä niissä on mielestäni aivan erilainen maku kuin kesälajikkeissa. Myös säilyvyys ja rakenne ovat tyystin erilaiset. Meillä omenoita käytetään mehuiksi ja hilloiksi, tänä vuonna kokeilemme myös siiden valmistusta ja aiomme kuivata omenarenkaita myslejä, välipaloja yms. ajatellen.

Antonovka on itä-eurooppalainen talviomena, jota on kasvatettu jo 1800- luvulta. Suomessa se on varsin suosittu ja yleinen. Omena on kauniin keltainen, ja nyt pikkuhiljaa se alkaa punertumaan. Omena kypsyy myöhään, ja tämä olisi varmaankin sellainen omppu jota voisi hellästi kääriä yksi kerrallaan silkkipaperiin maakellariin. Itse puu on varsin maltillisen kokoinen eikä se kasva kovin korkeaksi. Talvenkestävyys on erinomainen myös pohjoisessa.

Myös kesäomenia meillä riittää, en muista koskaan nähneeni puuta näitä täynnä satoa. Tämä omenapuu on muistini mukaan n. 5-6 vuotias ja nyt on ensimmäinen hyvä satovuosi. On muuten jännä miten omenapuut näyttävät tekevän hyvän sadon joka toinen vuosi ja joka toisen sitten hieman huilailevat vaatimattomamman sadon kantaen.

Kesäomena

Jännä ero on omenoiden rupisuudessa, Antonovka omenat ovat varsin täydellisiä jos voisi sanoa, ja nämä kesäomenat ovat melko rupisia. Pieniä, punaisia mutta maukkaita nekin. Kiva napata suuhun ohikulkiessaan.

Kohta se omenarumba alkaa. Sitten kuoritaan, muussataan, keitetään, leikataan, mehustetaan… ja parin viikon rupeaman jälkeen sitä onkin ihan kypsä koko hommaan. Mutta kun vuoden saa tuosta hommasta huilata sen jaksaa ja toisaalta ihana sato on tallessa talven aikana nautittavaksi muodossa jos toisessakin.

 

Ihanaa omenaista syksyä!

 

Kerro muillekin:

2 Comments

 • Annaliisa Korte

  Puutarhassani kasvaa myöskin Antnovka omenalajike ja sen satoa on käytetty Vapun-aaton perunasalaattiin jonain vuonna, kun sato oli erinomainen ja omenia säilytettiin kellarissa paperiin käärittynä!
  Mutta haeskelin kuitenkin ohjeita keltaluumun käytöstä. Siirsin pienen alun Kirkkonummelta, jossa lajike oli satavuotiaan talon puutarhassa häviämisen partaalla. Nyt puut ovat lisääntyneet ja tuottavat luumuja, tosin kesä oli niin viileä että luumut eivät varmaan kypsy ajoissa. Nyt olen koonnut jo pudokkaita ja etsin ohjetta niiden käyttöön. Jossain ohjeessa sanottiin että raakoja luumuja voi jälkikypsyttää viileässä. En tiedä lajikkeen nimeä, mutta vanha sen täytyy olla koska talon historia on tiedossa. Enkä tiedä sitäkään pitäisikö olla pölyttäjälajike lähettyvillä.
  Kuinka teidän puutarhassa luumut ovat onnistuneet tänä syksynä?
  Terveisin Annaliisa Korte
  Kirjoitan “Hataria muistikuvia” blokia Vuodatukseen. Siellä on kuva pudokkaista1

 • Henni - Puutarha49

  Hei,

  Kiitos Annaliisa kommentistasi. Meillä luumupuut ovat vielä niin pieniä ettei satoa ole tullut. Ehkäpä jo ensi vuonna. En tiedä jälkikypsyttämisestä viileässä mutta olen kuullut että huoneenlämmössä niistä saisi kypsempi, tosin maku ei kait ole niin vahva kuin ulkona kypsäksi tulleilla. Käynpä tutustumassa blogiisi, kiitos vinkistä. Mukavaa syksyä!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)