Testissä hevimpi oksasilppuri

Puutarhan siistinä pysymisen kannalta on oleellista karsia ja leikata välillä alas pensaita ja puiden oksia. Omassa puutarhassamme on erilaisia pensaita ja puita runsaasti ja nistä tuleva oksien määrä on huomattava. Varsinkin vanhemmista karsittavista ja hoidettavista puista ja pensaista tulevat oksat ovat usein jo melkoisen paksua tavaraa. Paksuimmat oksat teen aina takkapuiksi ja ohuemmat oksat olen hakettanut joko tuoreena tai sitten kun oksat ovat kuivuneet kasassa hetken aikaa.

Bosch pensasleikkuri
Hopeapajun leikkaus sujuin hyvin järeällä sähkökäyttöisellä pensasleikkurilla (Bosch AHS 55-26, hae arkistosta juttu jos kiinnostaa testimme tästä pelistä)

Aiemmin olen käyttänyt naapuriapuna lainaksi saatua naapurin Marjan haketinta joka on ollut ns. silppuava oksasilppuri. Silläkin on tulosta syntynyt tosin vähänkin paksumpi oksa (20 mm) on aiheuttanut hankaluuksia kun kone on hyytynyt ja tukkeutunut. Lisäharmina on myös ollut tuoreiden oksien silppuaminen- ne kun helposti tukehduttavat Marjan koneen kiusallisen säännöllisesti. Tuttua puuhaa varmaan monelle teillekin on silppurin kannen jatkuva avaaminen ja tukosten poistaminen.

Saimme testattavaksi Boschin järeän oksasilppurin Bosch AXT 25 TC ja käytin konetta paksujen hopeapajun oksien hakettamiseen. Paksuimmat oksat olivat noin 35 mm paksuisia tuoreita oksia ja lisäksi pääsin silppuamaan kasassa jonkin aikaa kuivuneita risuja.

Bosch AXT 25 TC

Kun otin laitteen pois laatikostaan hämmästyin kuinka valmiina kokonaisuutena kone oli. Käytännössä yhtään osaa ei pitänyt itse kiinnittää koneen runkoon vaan kaikki oli valmista kovaa käyttöä varten. Ainoastaan ns. vastinlaattaa tuli kiertää muutama kierros ja liittää laite sähköverkkoon.

Itse silppuaminen oli kerrankin mukavaa- melutaso oli miellyttävän alhainen- sellainen matala murina kävi silppuamisen/hakettamisen aikana. Erityisen mukavaa oli se, että tämän Bosch AXT 25 TC ominaisuuteen kuuluu se, että se ikään kuin itsekseen vetää oksia sisäänsä niistä kerran otteen saatuaan. Tämä nopeuttaa huomattavasti hakettamista.

Bosch AXT 25 TC oksasilppuri

Mutta hienointa oli se, että laite ei mennyt kertaakaan tukkoon koko puolentoista tunnin aikana vaan toimi moitteetta ja uskollisesti oksia syöden.  Sekä tuoreet että jo jonkin aikaa kuivumassa olleet oksat ja risut sujahtivat koneen murskaimen läpi helposti.

Oksahake putoaa noin 15 mm pätkissä säilöön joka on koneen alla. Ainoat katkot työhön tulivat kun säiliötä piti tyhjentää aika ajoin. Kone ei muuten käynnisty ilman että hakelaatikko on paikoillaan. Säiliö oli ihan reilun kokoinen joten tyhjentäminen tapahtui sopivin väliajoin.

Oksasilppurin silppu Bosch AXT 25 TC

Laite itsessään oli kooltaan sopiva ja sitä oli suhteellisen helppo liikutella pyörien avulla vetämällä. Tosin muhkuraisella alustalla pyörien pieni koko aiheutti hankaluuksia ja silppuri oli vedettäessä hieman epävakaa. Isommat pyörät olisivat ratkaisu tähän ongelmaan.

Kaiken kaikkiaan olin erittäin tyytyväinen Bosch AXT 25 TC käyttökokemukseen – hyvä peli.

 

 

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)