Nurmikon kylväminen ja kunnostaminen

Kesäpaikallamme on tarvetta uusia ja ja kunnostaa vanhoja nurmialueita. Paikka on ollut pitkään tyhjillään ja koko pihapiiri villiintynyt, ja viime vuonna teimme valtavasti töitä pihapiirin raivaamiseksi ja kasvustojen niittämiseksi. Nyt onkin mahtavaa, että pääsemme kunnostamaan ja kylvämään nurmikoita.

Uusi nurmialue tulee perustaa kunnolla, pohjatyöt ovat avainsana onnistumiseen. Maa muokataan, rikkaruohot poistetaan, alue tasoitetaan, lannoitetaan ja kalkitaan. Täältä löytyy hyvä tietopaketti nurmikon perustamiseen.  Kastelu on erittäin tärkeää kylvön jälkeen. Me ajoitimme nurmikon kylvön ajankohtaan, jolloin taivaalta näyttää ainakin viikon ajan tulevan tasaisen sopivasti sadekuuroja.


Sametti expert NurmiseosNurmikkoseokseksi valitsimme Extra- käyttöluokan nurmen, Sametti- expertnurmi- seoksen, joka on tarkoitettu edustaville piha-alueille ja kovaan kulutukseen. Se muodostaa tieän ja matalakasvuisen nurmikon. Sillä saamme kestävän nurmen esim. lasten pelaamista ja touhuamista varten. Extra- luokan nurmikko on tiheä ja talvenkestävä sekä kestää lyhyeksi leikkausta ja kulutusta. Nurmiseos kannattaa aina valita huolella käyttötarve ja kasvuolosuhteen huomioiden, lisätietoa tästä jutusta.

Siemenet ja lannoite on saatu kokeiltavaksi blogiyhteistyönä, ja valittu nimenomaisesti tarpeitamme, käyttöä ja kasvupaikkaa ajatellen.

Monissa seoksissa on mukana runsaasti yksivuotisia, nopeasti vihertyviä siemeniä – mutta seuraavana kesänä siitä saattaa seurata laikullinen nurmikko. Myös apilaa on useissa nurmiseoksissa, joten kannattaa katsoa ja miettiä millaista hankkii. Toisiin paikkoihin apila sopii, toisiin sitä taas ei haluaisi. Nyt haluamme nimenomaan vain nurmea sisältävän seoksen ja kauniin sekä varmasti käyttöä kestävän nurmen.

Tällaisessa extra-nurmiseoksessa itäminen vie hieman pidempään, seoksen eri lajikkeet itävät 2-4 viikon kuluessa. Maltti on valttia ja lopputuloksena pitäisi olla upea nurmi vuosiksi eteenpäin.Nurmikko nurmikonsiemen   Sametti expert nurmi

Lannoittamiseen käytimme Bayer Gardenin Trim- nurmikkolannoitetta joka on nurmikolle suunniteltu erikoislannoite. Se paras puoli varsinkin vanhaa aluetta kunnostettaessa on se, että lannoite sisältää myös kalkin. Samalla kertaa saa siis paitsi lannoitettua, myös kalkittua. Lannoite on riittoisaa, 15 kg säkillä saa 600 neliön alueen hoidettua.

Trim nurmikkolannoite    Trim lannoitetta

Nurmikon kylväminen ja lannoittaminen kävi nopeasti. Suurin työ onkin, kuten yleensä, pohjatöissä. Ne kun tekee huolella saa nauttia lopputuloksesta pitkään eikä tarvitse kantapään kautta tehdä asioita.

Hoidetun nurmikon erottaa hoitamattomasta. Esim. vaaleaksi menevä nurmikko on usein merkki puutteellisesta lannoituksesta, ja sammal taas merkki maan happamuudesta jota voi hoitaa ja poistaa kalkitsemalla. Säännöllinen hoito kannattaa, siten saa kauniin, kestävän ja hyvin talvehtivan nurmen. Tässäkään ei ole oikotietä onneen, mutta tämäkin työ palkitsee. Eikä se lannoitteen ja kalkin (tai yhdistelmäseoksen) levittäminen nurmelle niin kovin työlästä ole ja kerta-kaksi vuoden aikana riittää mainiosti.

kottikärryt  nurmikon paikkakylvö

Nurmikon kylväminen ei yleensä kannata keskikesällä helteistä johtuen, mutta nyt on viileää ja ennenkaikkea sopivan sateista. Toinen hyvä ajankohta on syksy, silloin taivas yleensä myös huolehtii tasaisesta kastelusta. Nurmikon paikkakylvöissä voi käyttää apuna kasvuharsoa, se nopeuttaa aukkopaikkojen vihertymistä ja estää mahdollisten lastenkin telmimisen kylvöalueella. Paikkakylvöjä voi hyvin tehdä pitkin kesää, pienet alueet on helppo kastella letkulla tai kannulla.

Tsemppiä piha- ja puutarhaprojekteihinne.

ps. Ensi sunnuntaina 28.6. vietetään valtakunnallista Avoimet Puutarhat– tapahtumaa. Me emme avaa puutarhaamme ko. päivänä johtuen meillä silloin pidettävistä perhejuhlista. Ensi vuonna toivottavasti pääsemme mukaan. Kannattaa tutustua puutarhoihin ja viettää kiva (ja toivottavasti sateeton) päivä.

 

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)