Nurmikkoseos ja käyttöluokitus

Tiesitkö, että nurmiseoksen valinnalla on merkittävä vaikutus siihen, miltä pihanurmikkosi tulee näyttämään? Hyvä nurmikko on tuuhea, kauniin vihreä, kestää kulutusta. Se on hillittykasvuinen, jolloin ei tarvita jatkuvaa leikkausta. Se kestää poutaa, talvea, tauteja ja lähtee nopeasti kasvuun keväällä.

Nyt kun meillä on uusittavana ja tehtävänä kesäpaikan nurmialueet, olen perehtynyt nurmikonsiemeniin ja siemenseoksiin.

Nurmikkosiementen valinnassa kannattaa kiinnittää huomita erityisesti kahteen asiaan: nurmikkoseoksen koostumukseen (mitä lajikkeita se sisältää ja niiden suhteita) ja käyttöluokitukseen.

nurmikon paikkakylvö

Nurmikkoseoksen koostumus . Usein halpisseokset sisältävät paljon yksivuotista raiheinää. Se vihertyy kauniisti nopeasti, mutta ekan talven jälkeen raiheinä kuolee ja paikkauskylvöt ovat usein edessä. Kannattaa siis panostaa kerralla laadukkaisiin siemeniin ja katsoa mitä pussi on ”syönyt”.  Siemenseokset sisältävät vähintään kahta erilaista lajiketta, jotta nurmi menestyy erilaisissa olosuhteissa. Yleisimmin käytettyjä lajeja ovat puna- ja puistonata sekä niittynurmikka. Nadat sietävät kuivuutta ja osittaista varjoa, niittynurmikka taas kestää kulutusta ja on erittäin talvenkestävä.

Toinen huomionarvioinen asia on se, että eri lajeista koottuja siemensekoituksia löytyy myös erilaisiin käyttökohteisiin: aurinkoiselle paikalla, kuivalle ja vähämultaiselle, varjoisille alueille, edustaville ja kulutusta kestäville nurmialueille omansa. Näitä hyödyntämällä saat parhaan mahdollisen nurmikon joka myös kestää.

Nurmikkoalueet kannattaa tehdä, perustaa ja istuttaa kerralla hyvin. Nurmialueet ovat jälkikäteen työläitä korjata, ja kantapään kautta ei kannata sitä joutua tekemään. Panosta kerralla niin saat nauttia upeasta nurmikosta pitkään. Nurmikko kestää hyvin hoidettuna vuosikymmeniä.

Hyvälaatuisesta nurmikkoseospussista löytyy myös käyttöluokitus. Se kannattaa ottaa myös valintakriteeriksi, kun miettii omaan tarkoitukseen soveltuvinta seosta.

Käyttöluokat: 

Käyttöluokka 1: 

Hyvälaatuinen nurmikkoseos. Tiheä ja talvenkestävä nurmikko joka kestää lyhyeksi leikkausta ja kulutusta.

Käyttöluokka 2:

Nurmikkoseos alueille, joilta ei vaadita kovaa kulutuksenkestoa. Kestää kohtuullista leikkausta.

Käyttöluokka Extra:

Korkealaatuinen nurmikkoseos. Nurmikko on tiheä ja talvenkestävä sekä kestää lyhyeksi leikkausta ja kulutusta.

Bosch ruohonleikkuriOsalla merkeistä ei ole ollenkaan näitä käyttöluokituksia, sillä luokituksen saaminen edellyttää siemensekoitukselta riittävää laadukkuutta. Esim. raiheinää ei saa olla liian suurta osuutta. Käyttöluokitukset ovat myös helppo tapa valita sopiva seos, jos on hankaluuksia miettiä oikeita lajikkeita. Hyvälaatuisella seoksella pääset helpommalla nyt ja jatkossa. Sen leikkuutarve on vähäisempi, se on kestävä eikä siemeniäkään tarvita niin paljon.

Nurmikon ulkonäkö ja kestävyys riippuu oleellisesti siitä, miten huolellisesti se on perustettu.  Täältä löytyy hyvä tietopaketti siihen kuinka uusi nurmialue perustetaan, maa muokataan, lannoitetaan ja kalkitaan.  Kastelu on erittäin tärkeää kylvön jälkeen.

Kun on valittu oikea siemenseos, hoidolla selviää tulevina vuosina varsin vähällä. Tärkeää on muistaa jatkossa lannoittaa nurmikkoa ja huolehtia mahdollisista rikkaruohoista ja niiden poistamisesta.

image image

Ei muuta kuin tutkimaan siemenpusseja ja valitsemaan itsellesi soveltuvinta, jos se on ajankohtaista. Nurmikkoseos ja käyttöluokitus kannattaa aina huomioida valinnassa.

Meillä tätä tehdään kesäpaikalla, jossa uusimme ja kunnostamme vanhat nurmialueet. Palaamme nurmikkoaiheeseen siis vielä kesän mittaan 🙂

Kerro muillekin:

2 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)