Nurmikkoa lannoittamassa

Vielä kevätkostea nurmikko on otollinen alusta nurmikon kevätlannoitukselle. Nurmikon lannoittaminen kannattaa, sillä elinvoimainen nurmi paitsi kasvaa hyvin, myös näyttää hyvältä ja pystyy paljon paremmin taistelemaan rikkaruohoja vastaan ja kestää kulutusta.

nurmikon lannoittaminenMeillä Henri on jo useamman vuoden tehnyt työtä vanhojen nurmialueidemme parissa, sillä tarkoitus on saada niistä paraatikuntoiset 🙂 Keinoina on ollut lannoittaminen, paikkakylvöt, rikkaruohojen poistaminen ja säännöllinen leikkaus.

kevätpiha nurmikko
Vihertää jo! Lannoittaminen hoitaa nurmikkoa, ja jopa sen värikin syvenee . Hyvin hoidettu nurmikko näyttää elinvoimaiselta ja kauniilta. Tämäkin näky tästä paranee kevään hoitotoimien ansiosta.

Nurmikkolannoite liukenee kevätkosteuden ansiosta nopeasti nurmiheinän käyttöön eikä tarvitse odotella sateita tai kastella. Olemme joskus vuosia sitten onnistuneet polttamaan nurmikon raidoille käyttämällä vääränlaista lannoitetta. Perinteinen kanankakka on liian voimakasta nurmelle, ja tekee todella rumat raidat nurmeen. Kerran virheen tehneenä olemme välttäneet sen panostamalla erityisiin nurmikkolannoiteisiin joiden kanssa tuota vaaraa ei ole. Markkinoilta löytyy myös  “2 in one”nurmilannoitteita, joissa on mukana lannoitteen lisäksi myös kalkki (esim. VitaGro)

Nyt nurmikolle kokeiluun Bayer Gardenin TRIM- nurmikkolannoite.

Trim nurmikkolannoite_Bayer Garden

Tuotekuvauksen mukaan tämä nurmikkolannoite  on”erityisesti nurmikolle suunniteltu ravinnekoostumus edistää vahvan ja syvän juuriston muodostumista sekä vähentää sammaleen ja rikkakasvien kasvua. Trim Nurmikkolannoite on erittäin riittoisaa ja nopeavaikutteinen lannoite tekee nurmikosta kestävän ja kauniin vihreän”.

Meillä on kaupunkipuutarhassa nurmikkoa noin 500 neliötä, ja tälle alueelle lannoitetta meni vajaat 2 säkillistä (säkissä 7,5kg, joka riittää noin 300m² alueelle). TRIM- lannoite näyttää samalta kuin pienet styroxrakeet :D, valkoisia pieniä kuulia.  Kaadoimme lannoitteet ämpäreihin ja heitimme niitä viuhkamaisesti nurmikolle. Rakeen paino oli kohdallaan, sillä heittäminen oli helppoa ja lannoite levittyi myös hyvin. Ei pölissyt eikä sotkenut, homma oli yllättäen tosi siistiä. Ja mitä hajuun tulee niin ei haise. Ei siis yhtään.

Nurmikkolannoite TRIM

Ja mitä TRIM nurmikkolannoite on “syönyt”:

NPK 13-1-15
Kokonaistyppi (N) 12,9 %
Nitraattityppi 9,5 %
Ammoniumtyppi 3,5 %
Kokonaisfosfori (P) 0,7 %
Vesiliukoinen 0,5 %
Kalium (K) 14,9 %
Kalkki (Ca) 10,0 %
Magnesium (Mg) 0,3 %
Rikki (S) 0,9 %
Boori (B) 0,05 %
Kloori (Cl) 13,5 %

Lannoittaminen tehtiin eilen ja jo tänään rakeet olivat selvästi liuenneet kosteaan maahan. Henri tuossa juuri sanoi, että lannoittamisesta tulee hyvä mieli, ja että se on jotenkin kivaa puuhaa. Luulen, että varsin usein nurmikon ravitseminen unohtuu ja vain kukkapuskat ja hyötymaat saavat lannoitteensa. Varsinkin keräävää ruohonleikkuria käytettäessä pitäisi huolehtia ravinteiden lisäämisestä, nurmisilppu itsessään nimittäin antaa ravinteita ja jos ne kerätään pois niin jostain olisi saatava “lisäpotkua” maahan.

Ps. Tiesitkö, että nurmiseoksen valinnalla on merkittävä vaikutus siihen, miltä pihanurmikkosi tulee näyttämään? Hyvä nurmikko on tuuhea, kauniin vihreä, kestää kulutusta. Se on hillittykasvuinen, jolloin ei tarvita jatkuvaa leikkausta. Se kestää poutaa, talvea, tauteja ja lähtee nopeasti kasvuun keväällä. Nurmikkoseoksen ja käyttöluokituksen valinta, lue juttu

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)