Muurahaisten torjunta kasvihuoneesta

Voi ei! Kasvihuoneen lattian laatoituksella vilistelee pieniä mustia muurahaisia. Onneksi kasvulaatikoiden ja ruukkujen pohjissa on suodatinkankaat, joten niihin muurahaiset eivät pääse – mutta ylipäänsä muurahaiset eivät kasvihuoneeseen kuulu. Harmittomia otuksia sinällään, mutta harmillisia väärässä paikassa. Muurahaiset touhuavat lähinnä laattojen väleissä, mutta kyllä niitä bongaa sieltä täältä kasvihuoneesta.

Sinällään yllättävää, kun vielä ei ole ollut edes normaaleja kesäkelejä, vaan päivästä toiseen mennään harmaalla, pilvisellä ja sateisella säällä lämpötilojen ollessa maksimissaan 14 astetta. Mutta ehkä juuri siksi! Viime vuonna muurahaisongelmaa ei ollut, houkutteleeko nyt lämmin ja kuiva kasvihuone näitä pieniä luontokappaleita?

Muurahaisia voi torjua monin eri keinoin, mutta itse olen kokenut parhaaksi ns. muurahaissyötit tai muurahaisrasiat joiden houkutukseen muurahaiset lankeavat. Näistä meillä on vuosien kokemus, ja aina tilapäisiin muurhaisongelmiin niillä on saatu helpotusta. Nyt kun sain sattumalta kokeiltavaksi rasioita, oli homma helppo aloittaa. Ei mikään huono idea pitää pakettia tai paria jemmassa vastaisen varalle, nähtävästi muurahaiset ilmaantuvat kun sitä vähiten toivoisi tai odottaisi..

Kuinka muurahaisrasia toimii?

Rasian voi sijoittaa vapaasti mihin vain, ja toiminta perustuu siihen että muurahaiset kuljettavat tuhoavan aineen rasiasta suoraan pesäänsä. Yhdellä Baition muurahaisrasialla pitäisi tuhoutua koko pesä, ja toki näitä voi käyttää tarvittaessa useampiakin kerralla. Paketissa on kaksi rasiaa pakattuna siten, ettei niitä molempia tarvitse ottaa käyttöön yhtä aikaa, vaan tuote säilyy myöhempäänkin tarpeeseen. Muurahaisten torjunta on haasteellista, mutta helppoa ja jos ensimmäinen kerta ei tuota toivottua lopputulosta, voi muurahaisrasioita laittaa toisenkin kerran tai käyttää usempaa kerralla. Keinot ovat monet, mutta muurahaisista pääsee kyllä.

Baition I muurahaisrasia
Muurahaisrasia oli helppo ottaa käyttöön. Rasiasta painettiin pienet muovikielekkeet irti (kuvassa paketin edessä), jolloin muurahaisten kulkuaukot syötin luo vapautuivat.

Asetin rasian kasvihuoneen lattialle paikkaan jossa muurahaisia eniten vilisi. Nopeaa touhua, tähän uhrautui ehkä noin minuutti kaikkinensa. Eikä tarvitse lotrailla aineiden tai rakeiden kanssa. Ensimmäiset muurahaiset kävelivät jo ansaan, hunajantuoksu taitaa olla vastustamaton.

Muurahaiset syövät syöttiä halukkaasti ja kuolevat sen vaikutuksesta. Muurahaisrasia on tarkoitettu erityisesti pienien, mustien “sokerimuurahaisten” torjuntaan, joita meillä nimenomaisesti nyt kasvihuoneessa elää. 

Baition muurahaisrasia
Rasia sijoitetaan haluttuun paikkaan ja sen jälkeen ei tarvitse kuin odotella tuloksia.

Muurahaisrasia on turvallinen käyttää, ja koin sen käytön erittäin helppona:

– syötti on hyvin suojassa lapsilta ja kotieläimiltä; meillä on molempia joten tämä on turvallinen ratkaisu
– sopii erityisen hyvin kaikkiin sisätiloihin, myös kosteisiin tiloihin
– syöttiaineena on muurahaisille maistuvaa hunajaa

Nähtäväksi jää kauanko kestää kunnes kasvihuoneen muurahaisongelma poistuu.

Jännä juttu muuten, että tänä keväänä meillä ei poikkeuksellisesti nähty yhtään sokerimuurahaista talon kellarikerroksessa, jonne ne perinteisesti keväällä ilmaantuvat (jo muutaman vuoden ajan), kunnes ilmojen lämmettyä ulkona vain katoavat yhtä nopeasti kuin ovat tulleetkin. Jospa ne ovatkin siirtyneet kasvihuoneeseen. Mene ja tiedä, mutta kasvihuoneesta ne on helpompi torjua. Harmillisiahan nuo otukset ovat, vaikkei niistä sinällään mitään vaaraa ole. Mutta hiekkaa kyllä kuljettavat innolla.

Kerro muillekin:

4 Comments

 • Terho

  Ruukkupuutarhani kärsii myös noista muurahaisista. Jos ihmettelet joskus, että jokin kasvi ei kasva ruukussa niin kuin pitäisi, niin kannattaa vaihtaa mullat. Usein olen löytänyt ruukun sisältä muurahaisyhdyskunnan joka on vienyt kasvin juurten ympäriltä kaikki mullat ja kasvi on päässyt kärsimään kuivuudesta. Kannattaa olla tarkkana!

  • Henni - Puutarha49

   Kiitos kommentista! Tästä syystä laitan aina ruukkujen pohjalle kasvuharsoa estämään muuraihaisten pääsy ruukkuun pohjareikien kautta. Ilokseni voin myös kertoa, että muurahaiset ovat kadonneet kasvihuoneesta, eli muurahaisrasia teki tehtävänsä nopeasti.

 • kirsti niva

  voiko baition muurahaisrasian laittaa kasvihuoneessa tomaatti ruukun päälle.ruukussa muurahaisia ja pohja tukitty sukkahousuilla

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)