Muoviton maaliskuu puutarhablogissa

Hyvää muovitonta maaliskuuta. Oletko kuullut muovittomasta maaliskuusta? Ja kädet ylös hep – oletko pitänyt tai aiotko pitää?

Muoviton maaliskuu -kampanjan ideana on haastaa sekä itsensä että muut vähentämään muovijätteen määrää ainakin kuukauden ajan.

Meille ekologiset ja kestävät arvot ovat todella tärkeitä arjessa. Olemme kestovaipattaneet kaikki lapsemme, tykkäämme vanhoista taloista ja remontoimme niitä perinteitä kunnioittaen ilman muoveja, ajamme ekologisemmin kaasuautolla, kierrätämme, kompostoimme ja uusiokäytämme, ostamme kestävää kertakäytön sijaan jne…  Pyrimme toteuttamaan kestäviä arvoja arjessamme lukuisin eri tavoin.

Olikos se noin vuosi sitten kun muovinjätteen kierrätys mahdollistettiin kotitalouksille? Joka tapauksessa meillä kierrätys aloitettiin saman tien. Isossa perheessä roskaa kertyy mutta täytyy todeta että muovijätteen määrä on osoittautunut hirmuiseksi. Pakkausjätettä kertyy muovisena kamalia määriä. Muovi on ruvennut materiaalina harmittamaan ja olemme ottaneet tavoitteeksi vähentää sen käyttöä.

Muoviton maaliskuu osui ja upposi, ja siitä saimme lisäintoa tavoitteeseemme. Puutarhatuotteissa on varsin paljon muovia mm. varjostuskankaissa, mansikkakankaissa, muoviruukuissa, minikasvihuoneissa jne.. Kaikkea ei voi ehkä jättää hankkimatta mutta sellainen muovinen tuote joka kestää käyttöä useamman vuoden on parempi – kertakäyttöistä muovisälää en halua. Jotkut muoviruukut ovat esimerkiksi niin onnettoman ohuita, etteivät ne kestä rikkoutumatta pesua ja uudelleen käyttöä.

Kierrätys kunniaan myös puutarhatarvikkeissa: lue vinkkimme taimikepeistä (rakettikepit), kankaisista varjostushupuista ja mieti uusia käyttötarpeita käytöstä poistetuille tavaroille. Romuromantiikka on paitsi trendikästä myös järkevää.

Suosi peltiä, metallia, savea ja keramiikkaa ruukuissa ja puutarhasisustamisen tuotteissa. Myös kookos ja erilaiset ekologiset kuidut ovat löytäneet tiensä ruukkuihin ja istutuskaukaloihin.

Kaupassa käydessä on helppo korvata muovipussit kankaisilla kauppakasseilla. Olen päättänyt siirtyä niiden inhottavien ohuiden hedelmäpussien käytöstä kokonaan pois ja ommella kaapista löytyineistä jämäpaloista muutaman kestopussin. Lupaan toteuttaa tämän maaliskuun aikana. Uskon muuten että tuo oman punnituspussin käyttö herättää ehkä jonkin verran huomiota vielä kaupoissa – en nimittäin muista itse nähneeni kestopussin käyttäjää – mutta jospa esimerkki kannustaisi ja toisaalta siinähän katsovat kieroon 😀 Kukin tyylillään. Eipä enää leviä hedelmät pitkin kassia pussin repeämisen vuoksi eikä tule sitä muovijätettä.

Pakkausjätettä tulee ruokakaupasta muutenkin helposti kannettua kotiin, mutta niitä voi hyödyntää puutarhapuuhissa – ainakin näin keväällä. Me ostamme nykyisin lihat mielellään tiskiltä paperiin käärittynä, mutta välillä niitä vakumoituja lihoja tulee hankittua – jotenkin mieltä rauhoittaa jos se muovinen boxi ei päädy keräysastiaan vaan jatkaa elämäänsä esim. hajakylvöjen astiana (mihin ne ovat muuten erinomaisia). Muoviruukut on helppo myös korvata esim. sanomalehdestä ruukkumuotilla tehdyillä ruukuilla tai vaikkapa istuttamalla taimet vessapaperihylsyihin.

Onneksi siemenet on pakattu perinteisiin paperipusseihin eikä muovisiin. Puutarha-alalla olisi kyllä paljon tehtävää muovijätteen vähentämiseksi. Miksi nestemäisiä lannoitteita tms. ei voisi ostaa maitotölkin tyyppisissä tetroissa tai peräti lasipulloissa? Noh, miksi shampootkin pakataan muovipulloihin… Uusiotäyttö olisi hienoa mutta se onnistuu varsin rajoitetusti eikä ole vielä levinnyt laajalti käyttöön.

Viime aikoina on tullut bongattua myös juttuja muovin käytöstä lehdistä. Nämä molemmat viikon sisällä Hesarista.

    

Nykymaailmassa on lähes mahdotonta elää ilman muovia. Mutta jokainen valinta joka vähentää muovin käyttämistä on arvokas. Teoilla on väliä – pienilläkin!

Kerro muillekin:

9 Comments

 • Anne

  Muovin vähentämistä puutarhassa olen minäkin miettinyt viime aikoina. Se ei aina ole helppoa ja esim viime syksynä kun hamstrasin alennusmyynnistä perennan taimia niin muoviruukkuja tuli valtavasti. Olen taitellut kylvöastioita siemenille sanomalehtipaperista ja toivottavasti pian puutarhamyymälätkin keksisivät taimille maatuvat astiat. Siinä vinkkiä tuotekehittelijöille.

 • Pihan vuosi

  Ajankohtainen asia. Muovin kierrätyksessä harmittaa se, ettei käyttämällämme lähikierrätyspisteellä ole mahdollistuutta muovin kierrättämiseen. Siksi suurin osa menee valitettavasti edelleen sekajätteeseen. Jätemäärät muuten romahtaisivat paljon, jos kaiken muovin saisi kierrätettyä erikseen. Olet ehdottamasti oikealla asialla, mutta meille muoviton maaliskuu ei tulisi onnistumaan. Isoin muovijätteen aiheuttaja on elintarvikkeet, eikä siihen oikein muutosta saa, pitäisi laittaa koko jääkaapin (ja muidenkin kaappien) sisältö uusiksi.

 • Tiiu/Puutarhahetki

  Muovia on tosiaan puutarhatuotteissa vaikka missä ja muita vaihtoehtoja olisi tärkeää hyödyntää, missä vain pystyy. Kiitos ajatuksia herättävästä postauksesta! Ihanaa viikonloppua!

 • Henni - Puutarha49

  Niin on 🙂 Ja jokainen voi omilla valinnoillaan vaikuttaa edes vähän – mikä on paljon enemmän kuin ei mitään. Olin juuri muutaman päivän reissussa Lontoossa ja voi apua sitä pakkausmuovin ja muoviroskan määrää. Eikä lainkaan kierrätystä.

 • Jaana Katariina Kiiski

  Muovi jota ei käytä ikuisesti, on turhaa.
  Haluaisin tietää, onko Helsingissä ekologista (muovitonta) taimimyymälää/ puutarhakauppaa.
  Yritän vähentää muovin käytön minimiin ( Lushin palashampoo, paladeodorantti ja palakasvosaippua, Punaisenristin hedelmä-/vihannespussit…)
  Haluan muovittomia pakkauksia

  • Henni - Puutarha49

   Hei, hienosti on muovittomuus huomioitu arjessasi. Ilahduttavaa. Tiedossani ei ole onko ekologista/muovitonta taimitarhaa tai puutarhamyymälää Helsingissä tai missään päin Suomea. Jos joku lukija tietää niin vinkkejä ottaisimme ilolla vastaan.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)