Kasvihuoneen valinta: miten valita kasvihuone?

Haaveissa vainko oot mun? Keväällä alkaa viherpeukaloa kummasti tykyttämään. Moni haaveilee ja suunnittelee kasvihuoneen hankintaa, ja siitä on kyselty paljon joten ajattelin nyt yrittää tuoda omia vinkkejäni kasvihuoneen valintaan. Miten valita juuri oikeanlainen kasvihuone? Mitä valinnassa pitää ottaa huomioon? Entä materiaali?

Kasvihuone tarjoaa pidemmän kasvukauden ja mahdollistaa sellaistenkin lajikkeiden kasvattamisen, jotka eivät meillä avomaalla pärjää. Se myös nopeuttaa hyötykasvien kasvua ja aikaistaa satoaikaa. Lämpö yksinkertaisesti tekee kasveille hyvää.

kasvihuone

Koko

kasvihuoneen sisustus

Kasvihuoneen koolla on merkitystä paitsi siellä kasvatettavien lajikkeiden määrään myös niiden kasvuolosuhteisiin ja pärjäämiseen. Pieni kasvihuone jää kasvutilaltaltaan nopeasti liian pieneksi eikä kasvuolosuhteetkaan ole optimit. Mitä pienempi, sitä nopeammin ilma kuumenee sisällä ja kosteus- ja lämpötilaa on hankala ylläpitää kasveille optimina.

Toki kasvihuoneen koon valintaan vaikuttaa myös sille varattava paikka. Yleisesti suositellaan että noin 8 m2 kasvihuoneesta ylöspäin on sopiva. Ja vain omat tarpeet voisivat olla rajana. Yksi hyvä asia johon kannattaa kiinnittää huomiota on myös kasvihuoneen korkeus. On aivan eri asia työskennellä liian matalassa tilassa kuin korkeassa, ja huomionarvoista on sekin, että korkeus tuppaa ns. madaltumaan kasvukauden aikana kun köynnöstävät kasvit kiipeilevät kattorakenteisiin. Tarkista lupa-asiat ennen kasvihuoneen hankintaa.

Käyttömukavuus

 • mielummin runsaasti kuin niukasti kokoa (erityisesti korkeutta)
 • leveä oviaukko josta vaivatta pääsee kottikärryillä
 • pariliukuovet (voin suositella lämpimästi!)
 • riittävästi tuuletusikkunoita, joissa mielellään lämpötilan mukaan säätyvä aukeamis/sulkemisautomatiikka
 • mahdolliset lisätarvikkeet: hyllyt, taimitelineet jne
 • kastelu: mieti miten ratkaiset kastelun. Meillä 8 m2 huone vetää noin 80 litraa vettä/vrk helteellä. Kastelua voi helpottaa edullisesti esim. Blumat- kastelujärjestelmällä, joka ei tarvitse vesihanaliitäntöjä.
 • kasvihuoneen ovien ja luukkujen tulee liikkua helposti ja varmasti

Materiaali

kasvihuone talvella

Kasvihuoneiden yleiset materiaalivaihtoehdot ovat teräs/alumiinirungon tai puun lisäksi lasituksessa käytettävä aito lasi tai kennolevy. Näistä lasi on klassinen materiaali, kirkas ja erittäin hyvin valoa läpäisevä. Kennolevy läpäisee ”suodatettuna” valoa, ja on lämpimämpi materiaali.

Itse suosin aitoa lasia. Lasi on mielestämme yksinkertaisesti kauniimpi kuin kennolevy. Lasihuoneen omistajana joutuu sitten käyttämään varjostusverhoja kasvihuoneessa sekä mahdollisesti suojaamaan kasveja enemmän keväällä ja syksyllä kuin kennohuoneessa, joka pitää paremmin lämpöä.

Valinnassa kannattaa huomioida myös talven lumen paino, mahdolliset myrskyt yms.

Hinta ja laatu

Hinta-laatusuhde on tärkeä. Rimpulat minihuoneet kannattanee suosiolla unohtaa, tai ainakin sellaisen ostaessaan varautua siihen, että se kestää sen minkä kestää. Sisältä avara ja ulkomitoiltaan sopiva, kestävä rakenteinen kasvihuone on pitkäaikainen sijoitus.

Rungon ja perustusten vahvuutta kannattaa vertailla, messuilla on muuten erinomainen mahdollisuus yleensä nähdä erilaisia ja kokoisia kasvihuoneita.

Lasien tai kennojen koko. Jos kasvihuone koostuu melko pienistä lasi (tai kennolevy) elementeistä on niissä kätevää se, että jos lasten pihaleikeissä pallo rikkoo lasin ei kyseessä ole megavahinko sillä tällaisia laseja saa lasitusliikkeestä edullisesti, samoin kuin kennoja.

kasvihuoneen rungon pystytys

Sijoituspaikka

Kasvihuoneen oikea paikka puutarhassa on  valoisa, lämmin ja tuulensuojainen. Mittaa kasvihuoneen sijoituspaikan pinta-ala ja huomioi myös kulkureitit. Parhaimmillaan kasvihuone on puutarhan upea ilmeen täydentäjä. Kasvihuonetta valittaessa kannattaa myös hetki innon keskellä uhrata sillekin ajatukselle, että jos varsinainen kasvatusinnostus laantuu, onko kasvihuoneelle mahdollista muuta käyttöä esim. kahvitteluhuoneena, puutarhavarastona tms.

kasvihuone luukut tuuletu

Varusteet

 • tuuletusluukut (kannattaa ottaa lämpötilan mukaan automaattisesti toimivat!) ja niitä riittävästi
 • kastelujärjestelmä (esim. Blumat)
 • varjostuskangas
 • kasvulaatikot, pöytä tms.
 • lämpömittari (min-maximi mittari on hyvä, siitä näkee lämpötilan vaihtelut)
 • lämmitin tarvittaessa

Lopuksi: varaa riittävästi aikaa koko prosessiin. Kun olet löytänyt itsellesi sopivan kasvihuoneen, tilaa se ajoissa ja varaa reilusti aikaa. Kasvihuoneen perustusten tekemiseen ja kasaamiseen sitä uppoaa kummasti.

Meillä on Kivikangas Oy:n Halls Magnum kasvihuone, lasinen ja kooltaan 8,3 m2. Vihreällä teräsrungolla ja sokkelilla. Juuri sopiva meille, isompi ei tuohon sijoituspaikkaan olisi  mahtunut järkevästi ja pienempää emme halunneet.

Blogissamme aiheeseen liittyviä juttuja, klikkaa ja lue:

Ai niin, tähän kohtaan huomionarvoinen asia: Puutarha49- blogi täyttää pian 4- vuotta. Tulossa blogiarvonta jossa mahtavia palkintoja. Kannattaa siis seurata.

Aurinkoisia kevätpäiviä kaikille!

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)