Meidän kasvihuoneet

Viime jutussa kerroimme kokemuksia kasvihuoneen valintaan vaikuttavista seikoista ja omista kokemuksista. Minkälaiset kasvihuoneet meillä siis ovat?

Meillä on kaksi kasvihuonetta, ensin tuli yksi ja vuosia myöhemmin toinen. Hyvin erilaiset ja erikokoiset erilaisiin käyttötarpeisiin ja käyttökohteisiin.

Kaupunkipuutarhassamme on Halls Magnum kasvihuone, joka on lasinen ja kooltaan 8,3 m2. Vihreällä teräsrungolla ja sokkelilla. Juuri sopiva meille, isompi ei tuohon sijoituspaikkaan olisi  mahtunut järkevästi ja pienempää emme halunneet.

Tässä kasvihuoneessa kasvatamme tomaatteja, chilejä, basilikaa, kurkkua ja paprikoita. Niitä riittää usein myös tuttaville jaettavaksi. Kasvihuone on juuri sopivan kokoinen ja käyttömukavuutta lisää runsas korkeus. Kurkut saavat rauhassa kasvaa ja kurkotella korkeuksiin. Käytössä myös reilut tuplaovet ovat olleet näppärät. Hyödyllisinä lisinä on kunnon laudasta tehdyt kasvulaatikot ja kiveys koko kasvihuoneen alueella, edessä ja polulla. Kasvihuonekasvatuksessa kannattaa myös panostaa järkeviin lisäjuttuihin kuten itsestään aukeaviin kattoikkunoihin ja kastelusysteemeihin.

Tästä kasvihuoneesta ei ole kuin hyvää sanottavaa. Panostus pohjatöihin ja perustukseen kannatti todella ja kasvihuone on kestänyt eri sääolot ja vuodet upeasti. Talvivahinkoja tms. emme ole joutuneet kokemaan, ja kasvihuone on palvellut meitä vuodesta 2013. Näiden 7- vuoden kokemuksella voin lämpimästi suositella.

 Halls Altan, on uudempi tulokas maalle, ja tällä kaappimallisella kasvihuoneella on kokoa vain 1,3 neliötä. Malliltaan se on seinää vasten pystytettävä, siinä on reilu korkeus ja kätevä liukuovi. Perustukset teimme itse tiilistä. Seinäkasvihuone laitetaan seinää vasten, mutta mikä keinoksi kun sopivaa seinää ei ole?  No – mepä rakensimme sille seinän johon upotimme vielä kierrätysikkunan.

Tämä kasvihuone on pieni, mutta kätevien isojen altakastelulaatikoiden, kasvusäkkien ja aukeavan kattoluukun ansiosta saamme kesäpaikallakin nauttia lämpöä vaativista vihanneksista. Ovi avautuu reilusti ja mahdollistaa kohtuullisen hyvän työskentelyn. Olen myös muuttanut tämän myötä käsityksen siitä, etteikö tämän kokoinen kasvihuone voisi toimia. Pari kurkun taimea ja paprikaa sekä chilikin mahtuu sinne mainiosti, eikä mikään ole palanut karrelle tai kärsinyt olosuhteista. Mitä pienempi kasvihuone, sitä enemmän kannattaa panostaa kastelujärjestelmään.

Blogissamme aiheeseen liittyviä juttuja, klikkaa ja lue:

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)