Maakastanja eli maamanteli

Innostuin hankkimaan keväällä muutamia harvinaisempia hyötykasveja siemeninä puutarhaamme. Yksi löytöni on maakastanja.

maakastanja maamanteli

Maakastanja (eli maamanteli)

on latinankieliseltä nimeltään Cyperus esculentus. Kyseessä on ikivanha kulttuuriperintökasvi. Maakastanjaa on viljelty Euroopassa jo 1200- luvulta lähtien.  Maakastanja on ns. puoliruoho, ja siltä se näyttääkin kasvatettuaan ruohomaiset lehdet.

Kasvin syötävä osa löytyy juurista, jossa on noin sentin parin kokoiset juurimukulat. Niissä sanotaan olevan makea, pähkinämäinen maku. Mantelit syödään raakoina tai paahdettuina.

Maakastanja ei talvehdi meillä, ja se kasvatetaan näillä leveysasteilla lämpimällä paikalla, kasvihuoneessa tai isossa ruukussa.  Manteleita voidaan säilöä pakastamalla. Kasvin voi talvehdittaa viileässä sisällä tai kerätä mukuloita joista aloittaa kasvatus uudelleen keväällä.

Ostin pussillisen siemeniä, käytännössä siis näitä juurimukuloita. Ne olivat pieniä, pikkurillin pään kokoisia. Kasvatusohjeissa mainittiin, että siemeniä kannattaa liottaa lämpimässä vedessä jokunen tunti ennen multaan laittamista. Mulla ne taisi jäädä likomaan peräti vuorokaudeksi.

Maakastanja

Istutin mukulat ensin pieneen muovilaatikkoon multaan. Itäminen tapahtui parissa viikossa ja ne kasvoivat korkeutta nopeasti. N. 10- senttisinä siirsin ne isoon lämpöruukkuun jonka täytin tavallisella kukkamullalla ja nostin ruukun kasvihuoneeseen. Kasvu on jatkunut hyvänä ja toivottavasti syksyllä ruukusta löytyisi mukuloita, niitä maamanteleita jotka myös maistuisivat hyvälle.

maakastanja, maamanteli
Tältä maakastanja eli maamanteli näyttää nyt, noin kuukausi on kulunut istutuksesta.

 

Kerro muillekin:

3 Comments

 • Kirsikka

  Kiitos
  Mielenkiintoista. Ostin makeaa maamantelijuomaa Espanjassa. Mausteena kanelia ja sitruunaa. Jotain pähkinämäistä maussa on, mutta myös totuteltavaa. Hyvin kylmänä tarjotaan. Lukee ohjeessa. Kiva oli lukea tekstisi, kun kasvi ei ole ennestään tuttu. Mutta kaikkehan pitää kokeilla. Ja mulle se oli hyvä juoma, kun on gluteiiniton.

  • Henni - Puutarha49

   Kiitos kommenteista. Maamantelit kasvavat edelleen ruukussaan kasvihuoneessa, ruohomaiset varret ovat kasvaneet pituutta reilusti. Täytyykin kohta puoleen kurkistella onko niitä maamanteleita tullut juuristoon, toivottavasti. Palaan tähän aiheeseen, ja se maku täytyy sitten tietysti testata.

   Kirsikka, tuollainen juoma kuulostaa hyvältä.. Kiitos vinkistä!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)