Luumupuun istuttaminen: Laatokan Helmi keltaluumu

Meillä on lukuisia omenapuita, mutta ei yhtään luumupuuta puutarhassamme. Pari vuotta olemme pohtineet luumupuun hankintaa, mutta ei sille ole oikein löytynyt sopivaa paikkaakaan. Tämä talvi hoiti asian puolestamme, vanha sireeni kuoli pystyyn jolloin kasvihuoneen lähistölle vapautui täydellinen paikka luumupuulle.

Luumupuu laatokan helmi

Lajikkeeksi valikoitui kotimaista kantaa oleva Laatokan Helmi keltaluumu. Sen sanotaan olevan herkullinen syönti- ja talousluumu, erittäin talvenkestävä ja lajike ei kasva suureksi joten sopii pienempäänkin tilaan tai pihaan. Kuulosti mainoksessa niin hyvälle, että taimikaupasta se tarttui mukaan. Taimi oli terhakka ja mukavan kokoinen.

Tässä tuotekuvaus Viherringin sivuilta:

“Laatokan Helmi muistuttaa jonkin verran ‘Yleistä Keltaluumua’ mutta on oranssinkeltaisempi. Hedelmä on pieni tai keskikokoinen, koostumus mehevä ja maku miellyttävän happamanimelä. Hyvä syöntiluumu ja sopii myös talouskäyttöön. Hedelmät kypsyvät elokuun puolivälin jälkeen ja säilyvät viikkoja syöntikelpoisina.

Lajike on itsepölytteinen, mutta runsaampi sato saadaan, kun lähellä kasvaa toinen luumulajike. Tulee nopeasti satoikään. Pienikokoinen ja kapeakasvuinen, sopiva valinta pikkupihallekkin.

Emopuu kasvaa Venäjän Karjalassa paikassa, jossa pakkasta voi olla -40°C, joten talvenkestävyys erittäin hyvä (IV).”

Luumupuun istuttaminen

Kaivoimme luumulle reilunkokoisen kuopan, jonka pohjalle levitimme uutta säkkimultaa. Asetimme taimen kuopan keskelle ja aloimme täyttämään mullalla. Tässä yhteydessä lannoitimme myös luumupuun. Multaa reilusti päälle  ja kunnolla vettä. Kastelu onkin tärkeää ensimmäisinä viikkoina, mutta huolettomana puutarhurina uskon että tämän kokoinen puu ei pienestä kuivuudesta pahastu. Tosin kasvuunlähtöön ja kasvunopeuteen tietysti vaikuttaa ravinteiden ja veden saanti oleellisesti.

Hyötypuu tarvitsee lannoitusta ja se on kätevintä tehdä istuttamisen yhteydessä. Käytimme lannoitteena käteviä “valmispikareja” Biolan Kasvupanos– lannoitteita. Niitä laitoimme ohjeen mukaisesti 3 kpl puun ympärille. Pikari upotetaan multaan ja pikarin päällikalvo rikotaan tökkäämällä ihan vain sormella. Lopuksi panokset peitetään ja lannoitteen pahvipikari maatuu jolloin lannoite hiljalleen pääsee kasvavan puun käyttöön.

Jännä nähdä, kuinka kauan kestää ennenkuin puu tulee satoikään. Naapurustossa on luumupuita, joten pölytysapua on siellä tarjolla. Mahtaisiko sitä ensi kesänä saada herkutella jopa jo edes yhdellä luumulla 🙂 ?

Onko sinulla kokemuksia tästä käsittääkseni uutuuslajikkeesta – Laatokan Helmi keltaluumusta? Kerro ja kommentoi, kuulisimme mielellämme.

Kerro muillekin:

2 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)