Luomua tomaattia avomaalta

Tänä vuonna päätin ensimmäistä kertaa jättää kasvihuoneesta tomaatit kokonaan pois ja varata sen sijaan sieltä tilaa reilusti kurkuille, paprikoille ja chileille. Tomaateista tulee kyllä mukavasti satoa, mutta vievät paljon tilaa ja vaativat ”kurittamista” jotta eivät valtaa kaikkea alaa. Kiva vaihdella vähän eri vuosina muutoinkin mitä kasvattaa ja missä.

Sen sijaan kasvatan tomaattia avomaalla, kesäpaikalla on varsin aurinkoinen piharakennuksen seinä jota vasten uskoisin tomaatin pärjäävän ja viihtyvän erinomaisesti. Valitsin kirsikkatomaattilajikkeen, jotta sato ehtisi varmasti kypsyä. Tomaatin avomaakasvatuksesta ei meillä ole kauheasti kokemusta, joten mielenkiintoista nähdä miten onnistun.

Muokkasin kasvualustan kunnolla ja kitkin kaiken rikkakasvin pois. Istutin tomaatin kuoppaan, lisäsin ruusulannoitetta (kyllä, ja lue kohta miksi) ja sekoittelin sen huolella multaan. Katoin myös tomaatin kasvualustan sanomalehdillä ja lisäsin painoksi tiiliä, kiviä yms. Näin toivoakseni estä tomaatin tyven rikkaruohottumisen näin avomaalla, kun ympärillä on nurmikkoa.

Tomaatti vaatii paitsi valoa, lämpöä mutta myös vettä ja paljon ravinteita. Luomua, kiitos meille!

Lannoittamisessa olen jo vuosia vannonut luomun nimeen. Luomulannoite hoitaa paitsi lannoittamisen, ja antaa siten hyvät edellytykset kasvuun ja satoon, mutta se myös rikastaa koko maaperää lisäten sen eliötoimintaa.

Nimestään huolimatta ruusulannoite sopii ruusujen lisäksi vihanneksille ja muille kukkiville kasveille. Natria Ruusulannoite on 100 % orgaanisista raaka-aineista valmistettu lannoite, joka sisältää kasvien tarvitsemia ravinteita. Meillä tätä lannoitetta on käytetty menestyksellä erityisesti kasvihuoneessa nimenomaan tomaatille, jolle se on sopinut erinomaisesti. Hyvä yleislannoite, nimen ei kannata antaa hämätä. Tätä toivoisin saatavan myös isommissa pakkauksissa, paketillinen (1 kg) on meidän puutarhoissa melkoisen äkkiä käytetty.

Mitä tulee ruusuihin niin ei hyvältä näytä – kesäpaikalle vuosi, pari sitten hankitut ruusut (lue tästä) näyttävät todella kärsineen talvesta. Toivottavasti niistä vielä tulee jotakin kasvua, pahalta kieltämättä näyttää ja harmittaa todella jos ne menetämme!

ps. Ruusulannoite ei ns. tuoksu nenään niin voimakkaasti kuin perinteinen kanankakkapohjainen lannoite.

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)