Lumipalloheisi: kestävä ja rehevä pensas joka kukkii komeasti

Yksi puutarhamme suosikkipensaista on lumipalloheisi. Se on tuore tulokas sillä hankimme kaksi taimea vasta vuosi sitten Helsingin kevätpuutarhamessuilta. Aiemmin olimme ihastuneet valtavan kokoiseen lumipalloheiteen eräässä taimistossa. Näky n. 3 metrisestä pensaasta joka oli täynnä lumipallomaisia pyöreitä valkoisia kukintoja oli uskomaton, ja niinpä kasvi päätyi hankintalistalle. Toinen taimista päätyikin puutarhamme paraatipaikalle, josta harmiksemme kuoli n. 50- vuotias syyshortensia.

lumipalloheisi

Taimi on vielä pieni, mutta kasvaa todella nopeasti. Koko ei vaikuta kukintaan, suhteessa taimen kokoon se on runsas. Kukinta on erittäin kaunis, alkuun se on limenvihertävä muuttuen hiljalleen valkoiseksi. Kukinta-aika on ohjeiden mukaan kesä-heinäkuu, mutta saa nähdä kauanko kukinta kestää – tämä on ensimmäinen vuosi kun saamme nauttia kukinnoista

Lumipalloheisi kukkii runsaasti ja kukkatertut ovat tuuheita. Se kasvaa melko nopeasti.
Pensas on leveälatvuksinen, lehdistöön pitäisi tulla syksyllä kaunis ruskeanpunainen syysväritys. Lumipalloheisi sopii kirjojen mukaan suojaistutuksiin, aidanteisiin ja yksittäispensaaksi. Vanhoja oksia poistetaan muutaman vuoden välein tai heti kukinnan jälkeen.

Lumipalloheisi:

Korkeus: 200–400 cm.
Lehdistö: Liuskainen, avautuessaan punertava lehdistö saa varhain ruskeanpunaisen ruska-asun.
Kukinta: Kesäkuun puolivälissä alkava kukinta kestää noin kolme viikkoa. Pallomaiset kukinnot koostuvat steriileistä, siitepölyttömistä kukista.
Marjat: Ei muodostu.
Kasvupaikka: Puolivarjo–varjo, tuore–kostea, runsasravinteinen.
Vyöhykkeet: I–VI.
Taimiväli: 100 cm.
Leikkaus: Pensas nuorennetaan mieluiten harventamalla vanhimpia ja heikoimpia oksia.

Kerro muillekin:

6 Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)