Kasvihuoneen parhaat lisätarvikkeet

Mitkä on parhaimmat tai tarpeellisimmat lisätarvikkeet tai tarvikkeet kasvihuoneessa? Lyhyen kokemuksen perusteella voin sanoa, että vauhdikkaan kasvihuonekauden aikana voi omaa työtänsä helpottaa muutamailla kätevillä lisätarvikkeilla.

On se hullua, kuinka kiihdytetysti kasvihuoneessa kaikki kasvaa vrt. avomaalla. Vasta toukokuun 15. päivä laitoin kasvit kasvihuoneeseen. Minulla oli pääasiassa ostotaimia, sillä olen todennut niiden olevan merkittävästi suurempia ja pidemmällä kasvussaan kuin omat onnettomat taimeni (erityisesti tomaatin taimet), että niillä myös sadon saaminen aikaistuu niin paljon että suosin niitä. Muutoinkin ikkunalaudat ovat tupen täynnä keväisin.

Kolmessa viikossa on tapahtunut paljon. Tomaatin taimet ovat rehevöityneet silmissä ja kasvaneet korkeutta. Muutama taimista kukkii jo. Paprikan taimet availevat nuppujaan ja yhdessä on jo kolme raakilettakin, joista yksi parin peukalon kokoinen. Kurkkujen taimet taitavat kasvaa hitaimmin. Myös tomaattirivistöjen eteen ripottelemani saalatin ja basilikan siemenet ovat taimettuneet ja lähteneen hyvään kasvuun.

Halls Magnum lasinen kasvihuone, koko reilut 8 m2
Halls Magnum lasinen kasvihuone, koko reilut 8 m2

Kasvihuone paitsi nopeuttaa kasvua myös pidentää kasvukautta. Viljelyn voi aloittaa aikaisemmin kuin ulkona ja päättää myöhemmin. Meillä on lasinen kasvihuone, joka ei pidätä lämpöä niin hyvin kuin kennohuone. Kauneusarvoilla se tietoisesti valittiin. Kennohuone pitää paremmin lämmön, joten sillä kasvukauden voisi ehkä muutaman päivän aiemmin aloittaa kuin lasisessa huoneessa. Kevätsäät ovat oikulliset, se pitää aina muistaa. Me emme lämmitä kasvihuonetta, mutta hallaharsot olivat valmiudessa toukokuun ajan. Onneksi niitä ei tarvittu.

Tämä on toinen vuosi kasvihuoneviljelijänä, joten kokemuksia on vain yhdeltä kasvukaudelta. Pidin kasvihuonekasvatusta aiemmin todella vaativana ja työläänä – sekä sitovana. Miten kasvit pärjäisivät siellä ilman hoitoa, voisiko sitä lähteä enää minnekään reissuun.. Noh, keksinnöt kehittyvät ja tietoisuus lisääntyy.

Kasvihuoneen parhaat lisätarvikkeet?

Parhaimpina hankintoina kasvihuoneessamme pidän neljää automaattisesti lämpötilan mukaan  avautuvaa kattoikkunaa. Niiden ansiosta ei tarvitse juosta availemaan ovia ja ikkunoita peläten kasvien palavan kuumuuteen. Homma hoituu automaattisesti, ja vielä sähköttä!

 

kasvihuoneen luukut aukevat

 

Tasainen kosteus on tärkeää kasvihuoneessa. Toinen lyömätön hankinta kasvihuoneeseen on ollut automaattisesti toimiva tippukastelujärjestelmä Blumat.  Meillä on kaksi järstelmää (2 paketti) liitettynä yhteen. Yhdessä paketissa (joka maksaa noin 60 eur) on kastelujärjestelmä 3 m kasvipenkille sisältäen 12 kasteluanturia, letkua, säiliö- ja letkuliittimet. Jjärjestelmä liitetään yksinkertaisesti vain vesisaaviin – ja se toimii täysin sähköttä. Laitoimme kasvihuoneen kulmaan korkealle tasolle vesisaavin , johon  on porattu sopivat reiät säiliöliittimiä varten. Tämän jälkeen asensimme ”kasteluporkkanat” paikoilleen. Jokaisen kasvin tyvelle on nyt ohjattu kastelusuutin, joka automaattisesti tiputtaa kasville vettä kun keraaminen ”porkkana” havaitsee mullan kuivuneen. Viime kesänä meillä oli 40 litran vesisaavi joka riitti parin päivän poissaoloon, nyt päivitimme sen 90 litraiseen, joka helteelläkin sallii muutaman päivän poissaolon. 

Blumat kastelu

Hozelock Auto Reel- kasteluletku, jossa on peräti 40 metriä letkua joka kelautuu automaattisesti. Tällä yltää lähes joka kolkkaan puutarhassa, ja sen avulla täytän kasvihuoneen kastelujärjestelmän vesisaavin.

Hozelock auto reel

Itse pidän myös tärkeänä omaa taimipöytääni kasvihuoneessa sekä kätevää minimi-maksimi lämpömittaria.

Kasvihuoneviljely ei siis ole ollenkaan niin vaikeaa kuin kuvittelimme, ja satoa tulee yllin kyllin. Suosittelen panostamaan kasteluun ja tuuletukseen – kun hommat on automatisoitu pitkälle pääsee itse vähemmälle ja se takaa puutarhurillekin lomaa 🙂

 

Kerro muillekin:

4 Comments

  • Henni - Puutarha49

   Blumat on kyllä varmatoiminen ja helppo tapa automaitoida kastelua sähköttä. Sama blumat- järjestelmä on ollut meillä käytössä jo muutaman vuoden ja toimii edelleen moitteetta.

 • Olli

  Blumatti varmaan edelleen kovassa käytössä siellä. Miten iso säiliö teillä on ja kuinka suuri on vedenkulutus?

  • Henni - Puutarha49

   Hei, kiitos kommentista. Meillä on 80 litran vesisäiliö ja vedenkulutus riippuu tietysti ihan säistä ja viljeltävistä kasveista. Nyrkkisääntönä olemme kuitenkin todenneet, että pari-kolme päivää voimme olla poissa kotoa tarvittaessa eli sen ajan pärjäävät. Superhelteillä meni säiliö päivässä, mutta muutoin täyttäminen parin päivän välein ja tosiaan muutaman päivän poissaolo onnistuu kun kastelee viljelylaatikot ja täyttää säiliön lisäksi.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)