Linnunpelättimen rakentaminen

Vappupäivänä rakensimme linnunpelättimen. Päätin jo viime vuonna, että haluan sellaisen tänne kesäpaikalle vahtimaan kasvimaatani. Tyyliltään linnunpelättimen piti sopia vanhaan, eikä tyylikkyyskään ole pahasta :D. Jo alusta asti oli selvää, että linnunpelättimen päämateriaali on heinä, sillä minulla on heinälato täynnä heinää. Muutoin tarvittiin vain pari seivästä (heinäseiväs ja harjan varsi), vaatteita ja rekvisiittaa. Pääksi käy vaikka puhjennut pallo tai mikä tahansa.

linnunpelätin runko

Linnunpelättimen rakentaminen on helppoa ja yksinkertaista. Tässä lähtötilanne. Linnunpelättimen pääksi löytyi myymälärekvisiitaksi tarkoitettu styroksipää. Jalkoina toimii vihreät sukkahousut ja yläosana vanha trikoopaita, jonka kaula-aukon olin tuunannut niin että siinä oli vain pieni reikä josta seiväs saatiin työnnettyä läpi. Olin ommellut sukkahousut kiinni paidan helmaan ja myös sukkahousuihin olin leikannut haaraosaan reiän pystytysseivästä (heinäseiväs) varten.

linnunpelätin alkutilanne

Homma alkoi seipäiden yhdistämisellä ristiksi. Linnunpelätin aseteltiin seipääseen. Sen jälkeen täytimme linnunpelättimen “vartaloa” heinällä, jalat täyteen, takamusta pyöreäksi, massua ja vähän muotoa sinne tänne. Myös paidan hihat eli linnunpelättimen kädet täytettiin heinällä

linnunpelätin täyttö

Kun vartalo oli täytetty hakkasin heinäseipään maahan haluttuun paikkaan. Sitten vain linnunpelätintä pukemaan. Perusrungon päälle voi laittaa vaikka minkälaista vaatetta ja tyyliä. Minä halusin hyödyntää kesäpaikkamme vintistä löytyineitä retrovaatteita, ja yksi kukikas mekko päätyi tähän tarkoitukseen – ja sopii kesäiseen tyyliin mainiosti vai mitä? 🙂

linnunpelätti pukeminen

Linnunpelättimen jalat olivat tässä vaiheessa vähän liioitellut, joskin ihan hauskat tuollaisenaankin. Asettelin stryrokspään heinäseipääseen ja kietaisin huivin kaulaan.

linnunpelättimen tekeminen

Nuorin tyttäreni meikkasi jo selkeästi naispuoleisen linnunpelättimen. Näin syntyi vapun päivän linnunpelätin – nimekseen hän sai vapun kunniaksi Manta. Ja kyllä hänet lakitettiin, ei tosin ylppärilakilla vaan lierihatulla kuten pelättimen tyyliin sopii :).

 

linnunpelätin manta

Mantan jalat lyhennettiin ja toki hän sai jalkaansa vielä saappaatkin.

linnunpelättimen kengät

linnunpelätin takaa

Nähtäväksi jää, pelottaako Manta kasvimaalla vierailevia ei toivottuja lintuja. Melko tomeran näköinen täti hän joka tapauksessa on 😀

linnunpelätti

Linnunpelätin on helppo ja nopea tehdä ja kyllä tässä hommassa saatiin monet kunnon naurut ja hymyt huulille – toivottavasti jatkossakin sillä Manta toivottaa pihaan tulijat tervetulleeksi kasvimaan sijaitessa pihaan tulotien vieressä.

linnunpelätti Manta

Mitäs mieltä olet linnunpelättimestä nimeltä Manta? Onko sinulla linnunpelätintä ja auttaako se lintujen hätistelyssä?

Kerro muillekin:

One Comment

  • Sirkka-Liisa

    Siistii ja Manta on oikein hyvä nimi,sopii kyläläiselle,ei ole sen nimisiä ollutkaan ainakaan mun muistini mukaan.meidän mansikkamaata on suojeltu joskus nauhoilla,ei ole näin hienoo pelätintä ollut,on kun tiukka täti ja varmaan kaupunkilainen kun on oikein hattu päässä!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)