Lehtokotilon torjunta – nilviäisille kyytiä

Lehtokotilo, espanjansiruetana. Torjunta? Kyllä, kiitos ja toivottavasti jokainen tekee osansa. Nilviäisaika = kevät, kun lämpötila on pysynyt plussan puolella viikon pari, eikä lunta näy. Siis juuri NYT on aika ryhtyä torjuntaan jos kärsit tästä ongelmasta. Meidän asuinalueelle lehtokotilot ilmestyivät pari-kolme vuotta sitten. Luojan kiitos espanjansiruetanoita meillä ei vielä ole, mikä on kaupungissamme yleinen vitsaus. Talven jäljiltä heräävät etanat ja kotilot ovat nälkäisiä ja käyvät kasvien kimppuun ruokaa saadakseen heti kun niitä maasta nousee. Tiesitkö, että yksi lehtokotilo voi tuottaa muutaman kerran kesässä jopa 50 uutta jälkeläistä.

Paras keino torjua niitä on kerätä, poimia, napata kiinni. Mekaanista torjuntaa siis. Varsinkin sateisella kelillä ja aamukasteen aikana. Poimitut kotilot pitää pussittaa, tai laittaa keitettyyn veteen, tai etikkaan tai kaivaa listittynä syvälle maahan (lajitoverit käyttävät niitä ravintona). Espanjansiruetanoille löytyy useista kaupungeista myös ns. etanaroskiksia. Meillä kuljetaan koirankakkapussi kädessä puutarhassa mutta halusimme kokeilla muutakin torjuntaa lisäksi. Puutarhamme on rehevä, englantilaistyyppinen joten nyt kun kasvillisuus ei vielä juurikaan rehota on hyvä aika kokeilla torjunta-ainetta. Myöhemmin kesällä maanpintaa ei näy ja torjunta on vaikeaa.

Saimme testattavaksi Bayer Gardenin etanaraetta.

“Natria Etanarae on tehokas ja luonnonmukainen etanoiden ja kotiloiden torjunta-aine, jonka tehoaine on luonnossa esiintyvä rautafosfaatti.  Se tehoaa kaikkiin etanoihin ja kotiloihin. Vaikutustapansa vuoksi  kuolleita etanoita ei jää näkyviin, syötyään rakeita etanat ja kotilot  vetäytyvät koloihinsa. Valmiste vaikuttaa vain etanoihin, joten lapset  ja lemmikit voivat oleskella käsitellyllä alueella. 1 kg riittää 200 m2:lle.”

Muutama pointti miksi lähtökohtaisesti pidän aineesta: 1) luonnonmukaisuus, 2) se ettei se haittaa lapsia ja eläimiä (niitä molempia on meillä) ja kolmantena pointtina se, että yhdellä pakkauksella käsittelee useamman kukkapenkin tai vastaavan.

Ensin keräsimme käsin ne lehtokotilot jotka löysimme tämän aurinkoisen ja lämpimän päivän jäljiltä. Sitten etanarae käyttöön ja ei muuta kuin kokeilemaan. Ilta-aikaa suositellaan käsittelyyn sillä illan/yön kosteus tehostaa ainetta. Tervetuloa vain aterioimaan, toivottavasti ei nähdä enää – näillä terveisillä ripottelimme sen tiettyihin paikkoihin puutarhassamme. Pakkauksessa on kätevä korkki, joten sirottelu suoraan purkista oli helppoa. Pientä, sinertävänvihreää raetta on nyt kukkapenkeissä, tonttimme rajaojassa yms.

Mielenkiinnolla jäämme odottamaan, huomaammeko etanarakeen torjuntatehon. Kuolleita kotiloita ei pitäisi juurikaan löytyä, vaan ne kaivautuvat maahan. Rae meni mukavasti maanpintaan kun kasvillisuus on vielä todella pientä ja maltillista. Siksipä tämä ajankohta on erinomaista torjunta-aikaa. Käsittelyn voi paketin mukaan tehdä neljä kertaa kasvukauden aikana. Siispä jos tämä näyttää toimivan, uusimme käsittelyn varmasti. Syksyllä lehtokotiloiden “kulta-aikaan” teemme varmasti viimeisen käsittelyn toivoen että kotilokanta on merkittävästi pienentynyt. Olen kuullut kauhutarinoita siitä kuinka auton renkaiden alla kuuluu vain “kruts kruts” kun piha on lehtokotiloiden valtaama. Me olemme vielä kaukana siitä mutta jos asialle ei tee mitään pahenee tilanne vuosi vuodelta varmasti. Olisi tärkeää että koko naapurusto taistelee yhdessä näitä nilviäisongelmia vastaan.

Muitakin keinoja torjuntaan löytyy toki. Puulla lämmittäviltä käyttäjiltä löytyy tuhkaa, jota voi käyttää torjuntaan. Tuhka toimii vain kuivana, eli sateen jälkeen sen teho menetetään. Myös kalkkia tai sahanpurua voi levittää etanamuuriksi, johon etanan/kotilon matka tyssää siihen. Ne alkavat erittämään limaa entistä enemmän niihin joutuessaan ja se aiheuttaa kotilon kuivumisen ja kuolemisen.

Kuulema myös koivutisle ja murskatut valkosipulit voisivat toimia karkoittajina. Näistä ei meillä ole kokemuksia, onko sinulla?

 

Tsemppiä torjuntatalkoisiin kaikille jotka tämän ongelman kanssa painivat. Aina on toivoa ja se on varma että jotain täytyy tehdä kun näille pirulaisille ei oikein luonnollisia torjujia Suomen luonnosta löydy.

Lue aikaisempi juttumme espanjansiruetanoista ja kotiloista tästä. Mainioita vinkkejä torjuntaan myös tästä Iltasanomien jutusta ja tästä puutarha.netin jutusta.

 

 

 

Kerro muillekin:

One Comment

  • Henni - Puutarha49

    Etanarae todellakin toimii! Kotilot ovat hävinneet ja vain muutama on löydetty kukkapenkeistä. Ei edes varhaisaamulla yökosteuden jälkeen ole nilviäisiä pitkin kasvien lehtiä. Jee!!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)