Lannoittaminen puutarhassa

Puutarhassa lannoitetaan perinteisesti keväisin. Lannoittaminen varmistaa kunnon kasvun, komean kukinnan, huolehtii kasvien hyvinvoinnista ja sitä kautta terveydestä ja antaa voimaa sadolle.

nurmikkolannoite

Lannoite valitaan kasvilajien ja lannoitusajankohdan mukaan. Typpipitoisia lannoitteita käytetään keväisin, syksyllä taas sellaisia, joissa ei ole typpeä sillä typpi vaikeuttaa kasvien talvehtimista.

Liika tai liian harva lannoittaminen ei ole kumpikaan hyväksi. Mikäli maaperä ei saa ravinteita, köyhtyy se pikku hiljaa ja kasvu heikkenee. Maaperää voi parantaa paitsi lannoitteiden kautta myös kompostin tuotoksilla, ne parantavat myös maan rakennetta.

Biolan uusi nurmikkolannoiteOlemme puutarhassamme jo vuosia noudattaneet joka toinen vuosi lannoittamista. Kasvu on savipohjaisessa puutarhamaassa todella runsasta, ja vuosittainen lannoitus olisi liikaa (kantapään kautta opittua). Joka toinen vuosi levitämme yleislannoitetta kukkapenkeille, erikoislannoitteita esim. havuille ja rodoille sekä ruusuille. Nurmikko sen sijaan saa kalkkia ja/tai lannoitetta joka vuosi, sillä pyrimme parantamaan vanhaa nurmikkoa paraatinurmikoksi.

kastelulannoiteUusia taimia ei kannata alussa lannoittaa, vaan odottaa kun kasvu lähtee käyntiin ja huolehtia ravinteista vasta siinä vaiheessa. Kukkapenkkejä ja istutusalueita perustettaessa kannattaa hommata laadukasta ja erityisesti rikkaruohotonta multaa, ja tarvittaessa lannoittaa kasvualusta sekoittamalla lannoite mullan sekaan.

Lannoitteita löytyy valtavasta, on nopea- ja hidasvaikutteisia, rakeita, muruja ja nestemäisiä. Yleislannoitteita ja erikoislannoitteita vähän jokaista käyttötarkoitusta ja kasviryhmää (havut, rodot, ruusut jne) varten. Noudata käyttöohjeita ja käyttömääriä tarkoin, itse laitan ennemmin hieman vähemmän lannoitetta kuin yli –  yliannostus haittaa kasvien vedenottoa ja saattaa jopa vaurioittaa pieniä taimia.

Kastelu tehostaa lannoitetta, sillä se imeytyy nopeammin kasvien käyttöön. Kätevää onkin ajoittaa lannoittaminen sadepäivää edeltävää iltaan tai lannoittaa vaikka pikku sateessa.

Vanha, köyhtynyt puutarhamaa joka on ollut viljelemättä tai muutoin hoitamatta vaatii erilailla ravinteita. Meilläkin kesäpaikalla työstetään tämän asian parissa, ja lannoitetarpeet ovat tietysti siellä erilaiset – ja lannoittaminen on erittäin tärkeää jotta varmistetaan istutuksille ja puutarhalle hyvä kasvu.

Kompostin lisäksi kaikki eloperäinen materiaali parantaa huomattavasti maaperää ja tuo ravinteita takaisin. Siksi nurmikolta ei kannattaisi poistaa leikkujätettä vaan jättää se maatumaan, keittiöpuutarhassa kateviljely tuo ravinteita ja katteiden käyttö puutarhassa muutoinkin antaa madoille ja pieneliöille työstettävää puutarhan parhaaksi. Pyrimme huolehtimaan puutarhasta monipuolisesti, ja kaikki luonnonmukaiset keinot ovat meillä käytössä perinteisten lannoitteiden lisäksi.

Iloa ja jaksamista kevään puutarhapuuhiin 🙂 Keväällä niitä riittää ja talven jälkeen taas jaksaa painaa. Aurinkoisia päiviä kaipaisin lisää..

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)