Lämpökompostorin talvikäyttö

Koska pakkasia eikä kunnon talvea ole ollut vielä ehdin hienosti huoltamaan kompostorin talvea ajatellen.

Pikakompostori Biolan komposti kompostori
Kompostissa on hyvä olla tilaa tulevalle keittiöjätteelle jolloin sitä ei talvikuukausina tarvitse välttämättä tyhjentää. Tyhjensin lapiolla alaluukusta kompostoitunutta massaa suoraan kukkapenkkiin katekompostiksi. Sen jälkeen tökin kepillä ja lapiolla kompostimassaa alaspäin, tässä meidän kompostorissa tuppaa aina käymään niin, että jäte jää kiinni keskiosaan eikä tipahda alas asti tyhjentämisen jälkeen. Pienellä fyysisellä ponnistuksella siitä selvittiin tälläkin kertaa. Liekö tämä asia parantunut näissä kompostoreissa, meidän on jo kymmenvuotias.

Lämpökompostori toimii talvellakin, kunhan se saa riittävässä suhteessa kompostijätettä ja kuiviketta. Kompostoituva massa ei saisi päästä jäähtymään joten keittöjätettä kannattaa kipata tasaiseen tahtiin ja lisätä runsaasti kuiviketta.

Biolan talvikuivike kompostikuivike paras kuivike komposti kompostoriViime kevättalvella otin talvikäyttöön Biolan Talvikuiviketta, johon on lisätty valmiiksi kompostoitumista nopeuttavaa typpeä ja kehitetty nimenomaan talvikäyttöön. Se toimi erittäin hyvin ja komposti toimi talvellakin. Typen avulla komposti kehittää nopeasti lämpöä ja kompostoituminen alkaa. Typpeä voi helposti lisätä kompostoriin myös kanankakkarakeilla, niitä voisi sekoittaa kuivikkeen joukkoon talveksi, jos tykkää tehdä itse kompostikuivikkeen.

Kuivike on hyvä säilyttää kompostorin vieressä jotta sitä tulee aina käytettyä. Meillä kompostori on sijoitettu kätevästi roskakatokseen, normaalin jäteastian viereen.  Keittiöhommista tuleva maatuva jäte kerätään keittiössä kannelliseen reilun 5 litran astiaan. Tyhjennän sen kompostoriin parin kolmen päivän välein, jätettä syntyy 6- henkisessä perheessä tasaiseen tahtiin.

Jos kompostori on päässyt jäähtymään tai peräti jäähtymään, voi sitä yrittää herätellä näillä vinkeillä:

  • Sekoita noin litra kuumaa vettä + 3 dl  talvikuiviketta
  • Kaada se kompostorin pintaan ja sekoita kompostimassaan
  • Peittele reilulla kerroksella kuiviketta
  • Odottele ja muista lisätä säännöllisesti jätettä + kuiviketta

Kompostointi on helppo tapa saada oma multatehdas puutarhaan, se on erittäin ravinnerikasta ja parantaa maa-ainesta luonnollisella tavalla.

Kerro muillekin:

2 Comments

  • Murrs

    Pysyy sulana talvella, kun lapioi lunta kannen tasolke joka puolelle. Ei tarvitse silloin kuivikemäärän lisäämistä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)