Laatikkopuutarhuri ja ruutuviljely

Monet teistä ainakin pidempään blogia seuranneet olette huomanneet että olen paitsi koristepuutarhan ystävä, mutta myös hyötypuutarha on minulle tärkeä asia. Itse kasvatetuissa vihanneksissa, hedelmissä, yrteissä ja juureksissa on makua ja onnistumisen tunnetta. Ja kyllähän ne maistuukin paljon paremmalle kuin ostetut. Onnistumiset, epäonnistumiset ja kaikki siltä väliltä tuovat omaa kipinää ja motivaatiota hyötyviljelyyn.

Olen viljellyt perinteisesti avomaalla eli kasvimaalla, erilaisissa kasvulaatikoissa ja kasvihuoneessa. Kaikissa on omat hyvät juttunsa. Laatikkoviljely on näistä kuitenkin se, jota voi harrastaa lähes missä tahansa.

  

Kesäpaikalle aion myös itse tehdä isohkon laatikkopuutarhan ensi vuodeksi. Helppohoitoisuus, laatikoiden sijoitusmahdollisuudet keskeisille paikoille (silmille kaunista, helppohoitoista, kastelumahdollisuudet..) ja siisti ulkonäkö. Siitä erittäin hyviä syitä ainakin minulle suosia lavaviljelyä.

Olen etsinyt erilaisia vinkkejä lavatarhaan. Jotain uutta twistiä tähänkin hommaan olisi kiva saada.

Laatikkopuutarhurin opas – runsas sato ruutuviljelyllä (Minerva kustannus) kirjoittajana puutarhuri Anne-Marie Nageleisen on mainio käteen mahtuva opus laatikkoviljelyn ystäville. Negeleisen opastaa kasvattamaan hyötykasveja laatikoissa, jotka jaetaan tasakokoisiin ruutuihin. Ruutupuutarha tarjoaa kirjoittajan mukaan monia etuja perinteiseen riviviljelyyn nähden: estää rikkaruohoja, mahdollistaa erilaiset kasvit, biologinen tasapaino säilyy ja vähentää kasvitauteja.

Monet lavatarhurit kasvattavatkin laatikoissa sikin sokin eri lajeja. Tämän kirjan tuoma idea onkin selkeässä säännönmukaisuudessa: laatikko 120×120 cm joka jaetaan 40×40 cm ruutuihin. Säntillistä ja särmää – mutta varmasti myös toimivaa. Monessa asiassa olen todennut että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – ruutuviljelyssäkin. Säntilliset ruudut antavat lavatarhaan ilmettä. Ruutuviljelty laatikkopuutarha kannattaakin laittaa ei sinne pihan perälle vaan reilusti keskeiselle paikalle. Puutarha hoito on todella paljon mukavampaa silloin ja satoakin tulee hyödynnettyä.

Meidän uusi lavatarha tulee keskeiselle paikalle lähelle kaikkia tärkeitä kesäisiä toimintoja: saunaa, tiskipaikkaa, kaivoa, grilliä ja itse taloa. Yrtit, salaatit, grilliin menevät punajuuret ja kesäkurpitsat, tomaatit – kaikki mahdollinen käden ulottuvilla. Kaivon läheisyys mahdollistaa todella helpon kastelun. Tätä laatikkotarhaa ei tarvitse hävetä, siitä tulee pihan keskipiste!

Ruutuviljelmä ei kirjankaan mukaan ole kasvimaa minikoossa. Siinä vihannekset ja kasvit kasvavat ihan yhtä kookkaiksi ja maukkaiksi kuin perinteiselläkin kasvimaalla. Juju on siinä että pieneltä kasvualalta saadaan mahdollisimman hyvä ja reilu sato, ja voidaan melko vapaasti yhdistellä yhteen laatikkoon erilaisia hyötykasveja huomioimalla kasvuaikoja, kokoja ja korkeuksia. Nerokasta.

   

Kirja opastaa ihan kädestä pitäen laatikkotarhan perustamisen, antaa ohjeelliset istutussuunnitelmat sekä jakaa hyviä hoito- ja kasvatusohjeita.

Pitää lupauksensa olla”laatikkopuutarhurin opas”. Tykkäsin selkeästä esitystavasta, nasevista jutuista ja runsaista selkeistä kuvista. Tämä kirja ei liikoja jaarittele ja toimii varsin hyvänä käsioppaana vaikka siellä laatikkotarhan reunalla.

 

Suosittelen Runsas sato ruutuviljelyllä- kirjaa jokaiselle laatikko/lavakasvatuksesta kiinnostuneelle. Siitä saa kokenutkin lavatarhuri monta uutta vinkkiä – lähti sitten soveltamaan ruutuviljelyä tai ei.

Ja näin elokuun ensimmäisenä päivänä on jo varsin hyvä alkaa valmistelemaan tulevaa kasvukautta. Syksyllä kun tekee valmiiksi, on keväällä helppo aloittaa.

Kerro muillekin:

4 Comments

 • MaLi Heinonen

  Hei Henni ja Henri
  Nuo laatikkoviljelmät ovat todella lyöneet itsensä läpi. Meidänkin naapurissa Tapaninkylässä perhe kasvattaa kaikki vihannekset omalla pihallaan ja hyödyn lisäksi niissä on naapurillekin silmäruokaa.
  Emme valitettavasti ole päässeet emmekä pääse yhteensattumista johtuen vierailemaan kesäkodissanne tänä kesänä.
  Olette ihailtavan ahkeria puurtajia niin kotona kuin kesäkodissa. Mielenkiintoisia ja kokemuksiin perustuvia juttujanne on mukava lukea. Syksyllä ja talvella sitten taas suunnittelemaan uusia ideoita ensi kesäksi!Laatikkoviljelmät kesäkodissanne kiinnostaa joten ensi kesänä ehkä tapaamme.

 • Susanna

  Sain juuri lahjaksi tämän kirjan ja vaikuttaa hyvältä! Oletko kokeillut muita kokoja laatikolle vai noudattanut tätä 120x120cm-ohjetta? Suurin osa myytävistä laatikoista näyttää olevan maksimissaan 120x80cm-kokoisia..

  • Henni - Puutarha49

   Moikka. Kyllä olemme. Huomenna blogissa juttu viljelylaatikoiden rakentamisesta mittojen kera. Blogissa myös “keittiöpuutarha” hakusanalla paljon arkistossa juttu aiheeseen liittyen.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)