Kylvöpuuhissa – vuoden ensimmäinen kylvö!

Helmikuu on puutarhaihmiselle jo selkeä askel kohti kevättä. Puutarhakirjat, siemenkuvastot yms. on luettu jo hiirenkorville, puutarhapuuhia on suunniteltu ja taimikasvatuspurkkeja sekä astioita kerätty talteen keittiössä. Näin ainakin meillä. Entäs sinä?

Kylvöpuuhat saa viimein aloittaa! Helmikuussa multaan laitetaan pitkän esikasvatusajan tai lyhyen kylmäkäsittelyn vaativat siemenet. Puutarha49:ssä aloitimme hyötykasvien kylvöpuuhat kylvämällä paria eri lajia chiliä ja kolme erilaista tomaattia – nämä kaikki vaativat pitkän esikasvatuksen sekä runsaasti valoa. Muistathan että tähän aikaan vuodesta pelkkä luonnonvalo ei riitä, käytä siis lisäksi aina kasvivaloa. Vinkkejä valaistukseen saat mm.  täältä.

Hyötykasvien lisäksi päätin kylvää kylmäkäsittelyn vaativia esikoita (loisto- ja palloesikoita). Esikot puuttuvat puutarhastamme kokonaan, ja tämän puutteen ajattelin nyt korvata kasvattamalla taimet itse – näin niitä saadaan ennenkaikkea määrällisesti paljon mutta myös runsaasti erilaisia sekä erivärisiä.

kylvettävät siemenet

Kylvöpuuhiin valmistaudun ottamalla tarvittavat välineet esiin. Vakiovarustukseni on suunnilleen seuraava: sanomalehteä pöydän suojaksi, istustuspurkkeja ja purnukoita, maalarinteippiä ja lyijykynä kylvösten merkitsemiseksi, taimimultaa, sakset joilla voi tarvittaessa tehdä reikiä purkkiin, lusikka/haarukka, kastelukannu, sumutinpullo sekä siemenet.

Aloitin esikoiden kylvämisestä. Siemenet olivat pieniä, joten tein ns. hajakylvön laakeaan astiaan. Jauhelihojen yms. pakkaukset ovat erinomaisia kylvöastioita. Kylvössä suosin aina laadukasta kylvömultaa; se on takuulla puhdasta, läpäisee vettä eikä sisällä liikaa lannoitteita. Onnistuneen kylvön avainsanat ovat laadukas multa ja puhtaat taimiastiat sekä työvälineet. Kippaan mullan astiaan ja teen siitä veden kanssa kunnon multamössöä – taimimullan täytyy kastua kauttaaltaan hyvin mutta liian märäksi sitä ei kuitenkaan parane jättää.

Siementen peittämisessä kannattaa tarkistaa mahdollinen ohje siemenpussista. Pääsääntö on, että multaa tulee siementen päälle noin siemenen paksuudelta. Mutta on myös siemeniä, jotka itävät valossa ja  joita ei siksi saa peittää lainkaan.

Esikoiden kylvöastiat siirsin samantien kylmälle kuistille – tuo on puutarhurin onni, sellainen monitoimitila. Näin talvella siellä on ihan pakkastakin, ulkolämpötilan mukaan elää tuo kuistinkin lämpötila. Siellä astiat saavat olla muutaman viikon. Kylmäkäsittelyn tarkoitus on rikkoa siemenen lepoaika, jonka jälkeen se lähtee lämpimässä tilassa itämään.

Jo monta vuotta olen kasvattanut siemenestä chilejä, eikä tämäkään vuosi tee poikkeusta. Minulla oli siemeniä vielä viimevuotisesta siementilauksestani, yhtä lajiketta oli jäljellä. Sen lisäksi otan aina omista chileistä siemeniä, joka vuosi ne ovat taimettuneet hienosti. Halkaisen kuivatetun chilin ja noukin siemenet talteen.

Laitan siemeniä useita yhteen purkkiin. Itäneet taimet koulin sitten aikanaan omiin kasvupurkkeihin. Tämä järjestely säästää tässä vaiheessa kovasti pöytätilaa – kun kevät tästä etenee tulee meillä jokatapauksessa olemaan lähes jokainen taso ja pöytä täynnä taimia. Tähän ikuiseen tilaongelmaan olen kehitellyt ratkaisua, joka odottaa vielä toteuttamistaan – sen aika on sitten kun taimet ovat päässeet kasvun alkuun kunnolla.

Siementen kasvuunlähtö on tärkeää ja onnistuu vain mikäli olosuhteet ovat taimettumiselle otolliset. Se tarkoittaa paitsi onnistunutta kylvöä, sopivaa kosteutta, lämpöä ja valoa. Leikkasin isosta limupullosta puolikkaat chilien suojaksi. Kylvöpurkit kannattaa ensipäiviksi aina peitellä jollakin valoa läpäisevällä, se edistää taimettumista. Ilman tulee kuitenkin kiertää jottei kylvös homehdu. Limupullon puolikkaat toimivat tässä hyvin, toisessa puolikkaassa on ilmareikä jo valmiina, ja toiseen puolikkaaseen leikkasin kolme reikää eri puolille. Minikasvihuoneet ovat valmiit.

Siirsin lopuksi kaikki siemenpurkit ns. kasvipöydälle, jossa minulla on talvehtinut kasveja. Pöytä on tupaten täynnä noita talvehtijoita, mutta tilaa on isojen ruukkujen ympärillä joten nostelin purkit sinne sekaan. Pöydän yläpuolella on kasvilamppu ajastimella, joten ne saavat varmasti riittävästi valoa.

Voikaa hyvin pienet kasvun alut – kevät on tulossa! Pari tuntia vierähti näissä puuhissa helposti ja voi miten ihanalta tuntui upottaa sormet taas multaan. Tämän kylvöpuuhan ansiosta kevät tuntuu olevan taas paljon paljon lähempänä.

Ihanaa kevään odotusta. Onko sinulla hyviä vinkkejä taimikasvatukseen?

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)