Kuvallinen siementen kylvöopas

Kylväminen on yksinkertaista puuhaa, mutta usein ensikertalainen arprikoi ja pohtii kuinka tulisi toimia jotta kylvöt onnistuvat. Kuvallinen kylvöopas ohjaa sinut askel askeleelta kohti onnistuneita siemenkylvöjä. Nyt on aika laittaa kevät ja kasvu alulle!

 • käytä vain puhtaita kylvöastioita. Pese ne huolellisesti aina ennen kylvämistä kasvitautien ehkäisemiseksi. Mieti, käytätkö yksittäisiä purkkeja vai teetkö ns. hajakylvöjä isompaan astiaan josta sitten myöhemmin siirrät ne yksittäispurkkeihin. Hyödynnän itse erilaisia lihojen pakkausastioita, raejuusto ja rahkapurkkeja yms – ne ovat erinomaisia kylvöihin. 
  Kylvöastioiksi käy lähes mikä tahansa kippo.
 • Käytä kunnon taimimultaa. Kukkakaupoista saa taimimullan nimellä erinomaista hiekansekaista multaa, joka läpäisevyytensä vuoksi soveltuu siemenkylvöihin. Tavallinen kukkamulta on turhan raskasta ja ravinteikasta eikä siksi sovellut kylvökäyttöön. Tavalliseen kukkamultaan tulisi sekoittaa n. puolet hiekkaa  jotta siitä saisi kylvöille sopivaa. Yksinkertaisinta on hankkia säkki taimimultaa, joka on suoraan käyttövalmista. Jotta siemenet eivät mene hukkaan ei kunnon mullasta kannata tinkiä.
 • kastele multa huolella! Itse kaadan mullan ämpäriin ja vettä sekaan – sekoitus – ja kaadan sen sitten kylvöastiaan. Tiivistä ja tasoita mullan pinta. Lisää multaa kunnes seos on kosteaa muttei liian märkää (kuvassa olevaan astiaan laitettiin vielä multaa, vesi ei saa lillua!)
 • Istutustiheys ja syvyys – nämä kannattaa tarkistaa siemenpussista. 
 • Tarkista aina siementen kunto: parasta ennen päiväys siemenpussista (vaikuttaa itävyyteen), mahdolliset homehtuneet siemenet yms..
 • Peitä siemenet kevyesti. Yleissääntö on että siemenen päälle laitetaan enintään sen paksuuden verran multaa päälle. On myös siemeniä joita ei peitetä sillä ne tarvitsevat valoa itääkseen. Tarkista asia jos et ole varma.
 • Sumuta pintamulta kosteaksi.
 • Merkitse viljelyastiat: lajike ja kylvöpäivämäärä
 • Peitä kylvös kelmulla tai muulla kirkkaalla muovilla. Huolehdi että ilma pääsee kiertämään! Itse saksin kelmuun/muoviin reikiä ja pidän ainakin toisen päädyn avoimena. Siemenet homehtuvat mikäli ilma ei kierrä.
 • Sijoita kylvös valoisaan paikkaan, tarvittaessa lisävalo! Seuraa kylvöstä päivittäin. Huolehdi ettei multa kuivu mutta ei se saa olla liiankaan märkä. .
  Siirrä kylvös valoisaan paikkaa. Muista tarvittaessa lisävalo.

Onnistuneita kylvöjä! Muistakaa tähän aikaan vuodesta ehdottomasti antaa kasveille lisävaloa!

ps. Tätäkin juttua saa vapaasti jakaa, muistathan kuitenkin aina mainita lähteen 🙂

Kerro muillekin:

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

error

Tykkäsitkö blogista? Seuraa ja kerro muillekin :)